Sverige - Aquaria Vattenmuseum, Stockholm (nedlagt)

Sverige - Aquaria Vattenmuseum, Stockholm (nedlagt)

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman

Aquaria Vattenmuseum ligger mycket vackert ute på Djurgården i Stockholm nära Skansen och Wasamuseet. Att slå sig ner i Aquarias cafeteria med utsikt över vattnet där färjor och andra båtar passerar är mycket rogivande. På sommaren kan man också sätta sig utomhus och kanske studera öring i utedammen.

Aquaria består dels av en ”regnskog” samt ett mindre ”mangroveträsk”, dels att ett stort hajakvarium och ett snyggt korallrevsakvarium samt dels av en nordisk avdelning. Allt är mycket snyggt uppbyggt.

Mest imponerad är jag av regnskogen där man kan beskåda jättelika red tail malar och arowanor och en del annat. Att stå i regnskogen när det ”tropiska regnet” vräker ner och åskan mullrar och sedan höra hur skogen lever upp när regnet avtar är en upplevelse. Mangroveträsket är inte så stort men det är rätt kul att se sprutfiskarna skjuta ner sin mat från grenarna.

Den största publikmagneten är säkert det stora hajakvariet där man också kan krypa in genom en tunnel för att komma fiskarna ännu mer in på livet. Korallrevsakvariet bredvid är kanske inte så publikknipande, men inte desto mindre är det mycket intressant att studera livet på revet.

Den tredje stora avdelningen är en nordisk bergsjö med laxtrappa samt en ”kloakavdelning”. I bergsjön finns ett stim med röding och den som känner för det kan med risk för att bli våt om fötterna klättra ner i kloakerna för att se på livet där. Besöker man Aquaria under november-december och har tur kan man få se hur öringen vandrar in från Östersjön uppför laxtrappan och in i museet för att leka, efter några veckor lämnar de museet via laxtrappan.

Klart positivt med Aquaria Vattenmuseum är att man där finner en del fiskar som vi också kan hålla i akvarium och interiörerna är dessutom byggda på ett sådant sätt att de ger en hel del inspiration till oss akvarister. Kort sagt detta offentliga akvarium är även om det inte är så stort väl värt ett besök – det hela blir ju inte heller sämre av att entréavgiften är låg.

Öppettider:

Tisdag-söndag 10.00-16.30
Måndagar stängt

För storhelger se deras hemsida.

Entré
Vuxna: 65 kr
Barn 6-15 år: 35 kr
Pensionär: 55 kr
Dagis: 20 kr/pers
Grundskola/fritids: 35 kr/pers
Övriga skolgrupper: 45 kr/pers

Hemsida : http://www.aquaria.se

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat. Fler foton från Aquaria finnsi Zoopets stora fotoarkiv.

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium