Spanien - Loro Parque, Teneriffa

Spanien - Loro Parque, Teneriffa

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Loro Parque på Teneriffa var ursprungligen (öppnade 1972) främst en papegojpark, men har under årens lopp utvecklats till att innehålla massor av annat också. Hela anläggningen, som ligger på Teneriffas nordvästra del på gångavstånd från staden Puerto de la Cruz (går även ett gratiståg från stadens centrum till Loro Parque), är på 130.000 kvadratmeter och är idag mer en stor botanisk anläggning med en massa djur och växter - bl.a. 350 arter och underarter med papegojor (totalt 4.000 st), 7.000 palmer, en orkidéutställning, shower med späckhuggare, sjölejon , delfiner och papegojor, samt ett stort akvarium, pingvinhus, filmhall, en del mindre och medelstora däggdjur och mycket annat.
Anläggningen har ungefär 1,5 miljoner besökare per år och är idag Spaniens mest besökta zoo.       

Vid entrén brukar kön vara lång (tips köp biljetten i förväg - på Loro Parques hemsida, av resebyrån, i kioskerna på stan etc - så slipper ni köa). Direkt innanför entrén finns en stor damm med en massa vackra koi. Därefter är det dags för nästa långa kö för fotografering..... Ja idiotiskt nog så "luras" man till att passera genom en gång där alla besökare fotas för att man sedan skall köpa ett dåligt kort som föreställer en själv framför en konstgjord kuliss (tips - direkt efter att du kommit in - gå istället till vänster och kom på sätt in bakvägen i parken - då kommer man dessutom direkt till akvariet).      

Akvariedelen innehåller flera akvarier och det största är i sedvanlig ordning ett "tunnelakvarium" med hajar. Rent allmänt är inredningarna i akvarierna mycket bra och naturtroget gjorda, men tyvärr finns det en del annat som drar ner betyget som att flera "biotopakvarier" är mixade - i regnskogen återfinns fiskar från såväl Sydamerika som från Asien, i Tanganyikaakvariet går det en hel del malawi, i malawiakvariet är det en massa korsningar etc.. Dessutom är belysningen i flera akvarier rätt dålig.
Vad som är riktigt bra är ett snyggt "rörakvarium" med kardinaltetra och ett stort saltvattensakvarium med levande koraller (där var belysningen bra), samt några av de mindre saltvattensakvarierna.
Infon som gavs om akvarierna var rätt allmän och var ofta så placerad att det var nästintill omöjligt att läsa den om man inte hade ficklampa med sig. 

I övrigt finns det mycket sevärt på Loro Parque och det gäller att se till att man kommer tidigt på förmiddagen om man vill hinna med allt under dagens lopp. Detta främst pga av att anläggningen är stor och finns mycket att titta på, men också pga att de olika showerna tar tid (man får inte heller någon lista vid entrén över när de startar) och den karta som man får och som ockå finns utplacerad på området är delvis felaktig - vilket gör det svårt att hitta. Det blir inte lättare av att dessutom vissa vägskyltar är fel och dessutom är placerade så att man för att hitta från en plats till en annan tvingas gå i snirklar genom hela området.

Varför de gjort så vet jag inte - kanske för att få folk att passera framför alla de hundratals med papegojvoljärerna som är placerade runt om i området... Jag förstår visserligen det goda syftet (bl.a. flera bevarandeprojekt) med denna stora avelsanläggningen för papegojor, men vore det inte bättre att ha några få mycket stora friflygningsvoljärer där besökarna kan gå in och verkligen få beskåda och njuta av dessa vackra fåglar - istället kunde avelsanläggningen vara placerad separat.  Nåväl av ovan nämnda orsaker hann jag därför inte med att besöka showerna för vare sig sjölejon, delfiner eller papegojor även om jag var där ca. 7 timmar.            

Däremot besökte jag showen med späckhuggarna och den var mycket imponerande och proffsigt genomförd. Inte enbart "uppträdandet" av aktörerna i sig utan även inramningen där showen samtidigt visades upp på en stor duk och där man som förfilm filmade publiken när den gick in (showtips - sitt inte längst ner om du inte vill bli "dränkt"). Späckhuggarna har ett relativt stort område på ca. 5.000 kvadratmeter med 22 miljoner liter vatten till sitt förfogande

En annan sak som imponerade mycket på mig var "pingvinhuset" där pingvinerna (den största "populationen" utanför Antarktis) lever på ett stort isberg där det dessutom snöade (pingvinerna gillade att "duscha" i snöfallet). I pingvinhuset var det också ett gigantiskt pelarakvarium med det största fiskstim som jag någonsin har sett.

I övrigt fanns det även mycket annat att titta på som vackra växter i mängder, en del mindre och mellanstora däggdjur (även om de vita tigrarna hade semester när jag var där).

Sammanfattningsvis en mycket stor och sevärd anläggning som är väl värd ett besök och som hade varit i världsklass om någon fiskkunnig person hade haft hand om sötvattensdelen i akvariet, om de haft några stora friflygningsvoljärer, om en riktig karta tagits fram så man lättare hade kunnat orientera sig på området.             

Öppettider
Dagligen 08.30-18.45 (inga insläpp efter 16.00)

Entré
Vuxna: 29 EUR
Barn 6-11 år: 19 EUR
Barn 0 - 5: Gratis

Hemsida: http://www.loroparque.com/

Tyvärr så är inte inomhusfotona så bra - detta eftersom man av någon märklig anledning inte får fota med blixt inomhus (vare sig i akvariet eller i pingvinhuset).   

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat. Fler foton (totalt 84 st) från Loro Parque finns i Zoopets stora fotoarkiv.

Nedan  -  precis innanför entrén var en stor koidamm

Nedan - foton från akvariedelen

 

Nedan - "Kartan" över parken

Nedan - Pingvinhus + ett gigantiskt stort runt "akvarium"

Nedan - foton från späckhuggarshowen.

 

I parken finns det hundratals med fågelvoljärer - fåglarna var dock inte så kul att fota genom gallret

Nedan - Ett antal foton på däggdjur och lite annat. Nästa foto - ciklidsoppan (ciklider från syd- och centralamerika, västafrika samt från Rift Valley etc. i en mix) som gick i en utomhusdamm ihop med alligatorerna.

Nedan - Orkideer och lite andra blomster som fotats i parken

 

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium