Akvarieutställning 2005 på Danmarks Akvarium

Akvarieutställning 2005 på Danmarks Akvarium

Text och foto (om ej annat anges): Michael Persson


DSC_8969.jpg
Text och foto: Michael Persson
Alla foton är klickbara till fullformat för Goldmedlemmar


Akvarieutställning 2005 på Danmarks Akvarium.

Av flera skäl har akvarieutställningar på senare år blivit en allt ovanligare företeelse. Den senaste utställningen jag besökte var den som Ciklidvännerna i Malmö höll vid Skånemässan 1991, som det året hade temat ”En tropisk värld”. Därför bokades det tidigt in en familjeutflykt till Danmarks akvarium när jag fick veta att det skulle hållas en akvarieutställning där den 4-13/11, 2005.
En gråmulen höstdag var det så dags. Vi tog bussen till Helsingborg och färjan till Helsningör, därifrån tog vi tåget ner till Charlottenlund. Väl framme mötes vi av en hel del folk och en tropisk värme i lokalerna. Vi tog först en runda i akvariets ordinarie utställning som verkade ha fått en uppfräschning inför utställningen. Annars var det mesta sig likt, tyvärr händer det inte så mycket mellan besöken och det märks att tydligare att lokalerna börjar få några år på nacken.
Då var utställningen som arrangerades gemensamt av Storköpenhamns Akvarieklubb och Danmarks Akvarium desto mer upplyftande. Totalt ställdes 40 akvarier ut från nio olika föreningar varav en svensk - Malmö Akvarieförening. Det var imponerande att se alla dessa fint inredda biotopakvarier. Alla de deltagande akvarierna var bedömda efter åtta olika kriterier och de kunde som mest få 100 poäng. Det högst bedömda akvariet var en liten Centralamerika-biotop med ett par Thorichthys meeki som vaktade en stor svärm nykläckta yngel, det hade skrapat ihop totalt 90 poäng.
Större delen av utställningen fanns i akvariets cafeteria så det passade perfekt att fika, dricka en dansk öl medan man beskådade alla de fina akvarierna. Det var kul att höra alla kommentarer från de många tillresta barnfamiljerna som var på besök, det hördes ovanligt många svenska röster. Det är nog många som blev så pass inspirerade att de kommer att starta sina första akvarier. Jag hoppas att fler föreningar vågar sig på akvarieutställningar framöver. För trots allt arbete det innebär så måste det vara väldigt inspirerande att kunna sprida intresset för hobbyn.

Utställningen hölls i Danmarks Akvariums anrika byggnader.


Totalt ställdes 40 akvarier ut.


Det fanns akvarier för alla smaker.


AquaCube, ett bra exempel på att akvarier behöver vara stora för att vara intressanta att se på.


En tanganyikabiotop med Neolamprologus multifasciatus inrett med Vallisneria och skal från neothauma-snäckan.


Förutom snygga inredningar fanns också en hel del vackra akvarieinvånare.


I akvariet som fått högst bedömningspoäng vaktade ett par Thorichthys meeki en stor svärm med nykläckta yngel.


Danska guppyklubben visade upp guppys.


Utställningen var välbesökt.


Det fanns även något för nostalgikern.


Det fanns många imponerande biotoper.


Akvarierna var bedömda i åtta olika kriterier och kunde totalt få 100 poäng.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar