Danmark - Jyllands Akvariet, Thyborön

Danmark - Jyllands Akvariet, Thyborön

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Alla foton kan klickas upp till fullformat (gäller enbart för Goldmedlemmar).
Fler foton (totalt 46) från Jyllands Akvariet finns i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart för Goldmedlemmar).

Jyllands Akvariet ligger mycket vackert vid Limfjordens utlopp i Nordsjön. Förutom Jyllands Akvariet finns här även ett stort Kystcenter.

Den som är ute efter tropiska fiskar skall inte bege sig hit eftersom man på Jyllands Akvariet har koncentrerat sig på de de djur som lever i Limfjorden dvs krabbor, lite hajar, plattfiskar, torsk etc.
Här finns ett 30-tal akvarier - alltifrån småakvarier, upp till några rätt stora (uppåt 10.000 liter). Anläggningen är välskött men lite sliten.

Förutom akvarieavdelningen finns också en liten "ravutställning". Rav (på svenska bärnsten) är mycket populärt i Danmark och om man har tur och är lite uppmärksam kan man hitta små ravbitar på vissa stränder runt om i Danmark.

Akvariet är inte speciellt stort och den som förväntat sig ett stort offentligt akvarium och åkt långt för att enbart besöka detta ställe blir nog besviken. Detta till trots så är detta ställe helt säkert mycket uppskattat bland barn, eftersom det finns flera "röra djuren"-bassänger där man kan "klappa" alltifrån rockor till krabbor och småhajar - mycket spännande. Om barnen tröttnar på djuren så finns det en stor fiskebåt utanför som de kan klättra runt i, samt en "sandstrand" där de kan gräva och leta efter små "rav-bitar" som har lagts dit.

Det låga entré-priset gör också att man definitivt inte känner sig lurad av att akvariet inte är så stort.      

Öppettider:
2/5-16/5: 10-16
17/5-19/6: 10-17
21/6-7/9: 10-18
8/9-30/11: 10-16
1/12-23/12: Öppet efter avtal
26/12-30/12: 10-16

Entré:
Vuxna: 40 DKR
Barn 3-12 år: 30 DKR
Senior 65+: 355 DKR  
  
Hemsida : http://www.jyllandsakvariet.dk

 

Foton från "Rav-museet"
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium