Tyskland - Tropen Aquarium Hagenbeck, Hamburg

Tyskland - Tropen Aquarium Hagenbeck, Hamburg

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman, Annika Ylitalo och Anders Johnsson. 

Tropen Aquarium är en del av den stora och välkända djurparken Hagenbecks Tierpark. Man kan antingen lösa separat entré till akvariet eller en kombibiljett som gäller för bägge (priserna som anges nedan gäller för enbart akvariet). Hagenbecks Tierpark är väldigt gammal, men akvariet i sig är nytt och invigdes i maj 2007. 

Djurparken ligger i Hamburga västra del och väldigt nära motorvägen mellan Hamburg och Kiel/Flensburg.

"Regnskogen" är kanske ännu inte så uppväxt och innehåller inte så mycket och man saknar även en bra utkikspunkt. Men det hela är rätt väskött så det får ändå godkänt.

Ute i den öppna avdelningen finns också ett gigantiskt malawiakvarium. Detta är mycket sevärt även om det har en del rejäla missar i "biotopriktighet".

Det som imponerade mest var istället "akvarierna" inomhus och här fanns såväl sött som salt, små som stora akvarier. Här fanns också som sig bör ett gigantiskt hajakvarium. Det som imponerade allra mest var dock ett stort "amazonasakvarie" med massor av snygga fiskar, oerhört mycket fina växter och även i övrigt mycket vackert inrett. Ok, kanske inte helt biotopriktigt, men ändå ett av de allra snyggaste akvarier jag någonsin sett och bara det akvariet var värt entrébiljetten. Det fanns också några rätt snygga saltvattensakvarier som även innehöll en del levande koraller

Akvarierna var överlag väskötta, även om jag nog betraktar det som en felkonstruktion när det knappt gick att se in i några av saltvattensakvarierna eftersom deras framrutor var täckta av syrebubblor.           

Information fanns även om den var ganska knapphändig. Dock gavs info enbart på tyska - rätt dåligt faktiskt att det inte ens fanns info på engelska. På hemsidan finns info t.o.m. på bl.a. svenska, men när man väl lockats dit så förutsätts alla prata tyska.

Det finns även ett rätt stort café/mindre restaurang med gott om sittplatser vilket är en klar fördel om man vill ta en stunds paus innan man går ytterligare en vända.

Sammanfattningsvis är Tropen Aquarium Hagenbeck väl värt ett besök eftersom det finns mycket att titta på och det finns några riktiga toppar som "amazonasakvariet". Det besöket bör dock inte ske på en helg, eftersom det då är svårt att ta sig fram i gångarna och komma åt att kolla på alla akvarierna.

Öppettider:
Året runt: 09.00-18.00 (vid storhelger gäller andra tider).

Priser:
Entré: Vuxna 13 EUR.
Barn: 4-16 år 9 EUR
Familjepris:
2 vuxna + 2 barn: 39 EUR
2 vuxna + 3 barn: 44 EUR
Hemsida: http://www.hagenbeck-tierpark.de/se/tropen-aquarium/start.html

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Tropen Aquarium Hagenbeck (totalt 36) i Zoopets stora fotoarkiv.

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium