Ciklidstämman 2011 i Stockholm

Ciklidstämman 2011 i Stockholm

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare. Observera att föredragshållarnas foton är avfotade från filmduken – i själva verket höll de självklart en mycket högre kvalité än vad dessa avfotade bilder håller.

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 114 foton från detta evenemang som definitivt kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton i denna artikel kan klickas upp till större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

 

Så var det återigen dags för ciklidstämman – för mig var det den 34:e ciklidstämman i rad och denna gång var det Bollmora Akvarieklubb som tillsammans med Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) stod som arrangörer. Denna gång ägde stämman rum på Naturhistoriska Riksmuseet.
 

 

15/4 FREDAG
            Fredag - Middag
Ciklidhelgen inleds sedan några år tillbaka redan på fredagen, genom att en gemensam middag avnjuts på kvällen - så skedde också i år och vi åt pyttipanna på hotellet där vi bodde – Scandic Järva Krog. Det är alltid trevligt att sammanstråla med en massa gamla bekanta och tjöta lite fisk och annat in på småtimmarna och så blev det även i år.

 

16/4 LÖRDAG
            Naturhistoriska Riksmuseet
Naturhistoriska Riksmuseet ligger ganska nära hotellet och arrangörerna hade ordnat med transport mellan hotellet och Museet. Den som skötte det mesta av denna transport var Mumin som ni känner till från Zoopet.

 

            Lördag
Innan själva Ciklidstämman öppnade hade SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) sitt årsmöte som jag deltog på och det valdes en styrelse (till ordförande valdes Erik Åhlander) så förhoppningsvis innebär det att SARF tar lite fart igen efter att ha varit nästan helt ”vilande” under några år.

 

             Lördag - Lasse Omfors
Klockan 10.00 startade själva Ciklidstämman och ”smokingliraren” Lasse Omfors från Bollmora Akvarieklubb hälsade oss alla hjärtligt välkomna och presenterade dagens första föredragshållare – Oliver Knott.

 


            Lördag - Oliver Knott
Oliver är en mycket känd tysk Aquascaper och han visade på ett pedagogiskt sätt hur man inreder ett akvarium. Det hela var även utmärkt presenterat av arrangörerna då man både kunde se Oliver i action samtidigt som man i lite större skala kunde se det hela på vita duken.
            Lördag - Oliver Knott

 

            Lördag - Oliver Knott

 

            Lördag - Oliver Knott

 

            Lördag - Oliver Knott
Olivers föredrag var mycket inspirerande och gav många tips på hur man kunde göra för att skapa ett snyggt akvarium – kort sagt ett mycket bra föredrag.

 

            Lördag
Olivers akvarie var sedan en av vinsterna på ett av de lotterier som arrangerades under helgen. Som vanligt var det många fina vinster som hade skänkts av givmilda affärer/grossister. Ett stort tack till dessa för utan lotterierna skulle det vara omöjligt att ha råd med att få dit så många duktiga föredragshållare.

 


            Lördag - Bergmark/Sjödin

 

            Lördag - Bergmark/Sjödin
Nytt för i år var att det arrangerades 3 workshops och vi delades in i 3 olika grupper (ca. 30 i varje) och min första workshop hölls av Stefan Bergmark och Ola Sjödin som pratade om ”Ciklider i undervisningen”.

 

            Lördag - Bergmark/Sjödin

 

            Lördag - Bergmark/Sjödin

 

            Lördag - Bergmark/Sjödin
Det var en intressant föreläsning om hur man på olika sätt kan använda akvariefiskar i undervisningen.

            Lördag - spa
I pausarna mellan föredragen kunde man mingla lite eller kanske utnyttja det ”fotspa” som var uppställt under stämman. I akvariet gick ett gäng med den s.k. doktorsfisken – Garra rufa – som simmade runt och pickade på fötterna. Denna fisk har ju under de senaste åren blivit poppis (finns på många spa värden runt) eftersom den sägs vara speciellt bra för de som har psoriasis.

 


            Lördag - Nilsson

 

            Lördag - Nilsson
Näste föredragshållare var Tonny Nilsson som skulle hålla ett föredrag om ”Akvaristens miljöfunderingar”. Nu blev det inte så mycket av ett föredrag utan snarare en kort berättelse om några fiskar som odlades som matfisk och riskerade att komma ut och utradera den ursprungliga faunan. Intressant i sig – men inte tillräckligt för ett helt föredrag utan det var över efter ca. 10 minuter och vi fick lite extra tid för att mingla, ”spabad”, luncha……..

 

            Lördag - Åhlander
Sedan var det dags för en ny workshop och det var Erik Åhlander som guidade ”min grupp” ner i museets nedre regioner för att visa oss fisksamlingarna. Mycket intressant i sig och det hade säkert varit extremt intressant med en guidad tur av den mycket kunnige Erik om gruppen varit mindre. Nu var gruppen för stor så det funkade inte så bra. Tanken var god – men det funkade inte riktigt. Det var förövrigt fotoförbud därnere så jag fick avstå från att fota.

 


            Lördag - Cosmonova

 

            Lördag - Cosmonova
Lördagens sista programpunkt var en visning av filmen ”Amazon” på den gigantiska filmduken i Cosmonova-salen. Det var en mycket häftig film som jag verkligen kan rekommendera alla att titta på – megaformatet gör det hela till en riktigt häftig upplevelse. Även här var det dock fotoförbud så jag avstod från att fota – men oavsett vilket så hade ändå inte några få foton gett rätt perspektiv på scenerierna som visades över och under vattenytan.

 

            Lördag - Årsmöte
Nordiska Ciklidsällskapet (NCS) höll och så sitt årsmöte och som vanligt var det tyvärr bara de närmast ”sörjande” som dök upp (knappt 20 st). Tråkigt att intresset är så litet – kanske vore det bättre att i framtiden istället ha sina årsmöten på webben (som t.ex. Poecilia Scandinavia) istället för i en ”tom” möteslokal.

 

Det fanns i alla fall inget att sörja över utan ekonomin är god i NCS och Lars Andersson (t.v.) svingade som vanligt ordförandeklubban på ett bra sätt och mötessekreteraren Mikael Westerlund skrev för glatta livet.

 

            Lördag - Middag
Stämman var över för dagen men middagen på hotellet var ju kvar och vi var nog 80-90 personer eller något sådant som samlades för en riktigt god middag.

 

            Lördag - Middag
Visst maten var bra, ölen smakade bra och stämningen var hög – men trevligast är i alla fall att träffa och snacka med goda vänner från förr. På fotot ovan är det Carl-Axel Pettersson och Mikael Lövebrant som i likhet med mig är ciklidstämmoveteraner. På fotot där ovan ser ni Ad Konings som egentligen också är en ciklidstämmoveteran – det är väl 10 stämman eller något sådant för honom.

 

            Lördag - Middag
En annan veteran är Christer Fredriksson som tog sig för pannan när han insåg hur mycket han hade druckit under kvällen och vad han skulle få betala för alla öl han druckit. Man kan ju förstå att han öppnat en stor affär till för att kunna dra in pengar till hans ”omkostnader”.

 

            Lördag - Middag
Det delades också ut en bunt med priser och en av de som Ola Svensson (redaktör för Ciklidbladet) prisade var PatrikMalmö för hans intressanta och lärorika artiklar han skrivit för Ciklidbladet under de senaste åren. Patrik fick Oliver Lucanos fina ”coffee table” bok.

 

            Lördag - Middag
Mikael Westerlund (ordförande i Nordiska Ciklidsällskapet) delade också ut den årliga utmärkelsen guldabborren till Kent Gemanius. Kent var dock inte där utan höll sig hemma och matade sina koi. Några dagar senare fick han dock ta emot utmärkelsen på ett möte i Göteborgs Ciklidgrupp där just Kent för dagen höll ett föredrag om sina koi.

 

            Lördag - Middag
Ett ”dyringlotteri” arrangerades också. Det går ju till som så att man betalar det pris som står angivet på lotten, så lotten med nummer 7 på var riktigt billig, men det är ju inte så kul att dra en lott med nummer 99. Det var 3 sådana lottringar så detta lotteri drog in en hel del pengar, men prisbordets värde översteg ändå helt klart lotternas värde. Så detta är bra både för föreningen och för de som köpte lotter. Själv kammade jag också hem en del vinster som några XL-växter.

 

            Lördag - Middag
Kort sagt en mycket trevlig kväll och det blev en del skålande och här är det Wilhelm som skålade lite extra eftersom han under helgen blev invald både i SARFs styrelse och i NCS styrelse (som suppleant) och kanske firade han just detta eller så firande han bara det trevliga sällskapet.

 

17/4 SÖNDAG
Lite segt var det kanske att komma upp på söndagsmorgonen, men vi ciklidister blir ju äldre allt efter hur åren går, så det blev faktiskt inte så himla sent på lördagskvällen och det gick ändå rätt bra att komma upp. 

 

            Lördag
Nollåttagänget hade Ciklidstämman till ära tagit fram en himla snygg affisch som på ett ”trovärdigt och naturalistiskt” sätt visar hur det går till på en Ciklidstämma. På affischen var flera av ciklidstämmoveteraner inlagda samt några roockies och glädjande nog hittade jag också mig själv och flera andra bekanta avritade på affischen. En mycket kul grej som alla uppskattade.

 

            Söndag - Ad Konings
Söndagens förste föredragshållare var texasbon Ad Konings som pratade om ”The Passion of the Fish”

 

            Söndag - Ad Konings

 

            Söndag - Ad Konings

 

            Söndag - Ad Konings

 

            Söndag - Ad Konings

 

            Söndag - Ad Konings
Ad är en mycket bra föredragshållare och han gick ganska snabbt igenom sin akvaristiska historia för även om den är lång och intressant så är han mer intresserad av att berätta om fiskarna än om sig själv. Han visade några mycket fina videosnuttar och vi fick också höra lite kort om AND-projektet i Malawi. Mycket intressant och jag tror nog att de flesta av åhörarna gärna hade lyssnat mer på Ad. Men den timme som han hade fått på sig gick alldeles för snabbt.

 

            Lördag - lotterivinster
I pausen mellan föredragen såldes det lotter och detta är vinstbordet för ett av dem. Som ni kan se fanns det flera åtråvärda saker att vinna.

 

            Söndag - Espen Rekdal
Föredragshållare som Ad Konings och Oliver Knott har jag ju hört flera gånger tidigare men näste föredragshållare norrmannen Espen Rekdal var en ny bekantskap även för mig. Espen kan på sitt CV ange att han är världsmästare i undervattensfotografi och det kan jag verkligen förstå när han jag såg hans fantastiska undervattensfoton.

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal

 

            Söndag - Espen Rekdal
Det var en stor upplevelse att få se hans foton (även om det inte var ciklider som visades) och alla åhörare njöt verkligen av vad vi fick se. Den ende som kanske inte riktigt njöt var dock Espen själv eftersom han inte riktigt fick ordning på färgerna utan fotona på skärmen blev mörkare än vad de var i verkligheten. Så möjligen att de blev lite ”sämre” – men för oss åhörare var de i alla fall fantastiskt bra. Han fick senare ordning på detta och snabbvisade då fotona en gång till.

 


            Söndag
Lokalen på Naturhistoriska som vi hade mötet i var väldigt stor och det såg faktiskt lite tomt ut även om vi faktiskt var ca. 90 personer som lyssnade på föredragen

 

            Söndag - Oliver Knott
Sedan var det återigen dags för Oliver Knott. På lördagen pratade han om hur man inreder ett akvarium på drygt 100 liters. Denna gång handlade det om ett Nanoakvarium.

 

            Söndag - Oliver Knott

 

 
            Söndag - Oliver Knott 
Återigen höll Oliver ett mycket bra föredrag och det hela presenterades på ett lika professionellt sätt som dagen innan – dvs både IRL och på storbildsskärm.
Det enda lilla negativa med ”föredraget” var väl att mycket av det var en upprepning av vad som han sa dagen innan – men så blir det ju av naturliga skäl eftersom grunderna i inredning inte skiljer så mycket mellan att inreda akvarier i olika storlekar.

 


            Söndag
På denna ciklidstämma kunde vi lyssna på flera prominenta föredragshållare. På fotot ovan omges Lasse Omfors av dessa världscelebriteter – Espen Rekdal (en av världens absolut bästa undervattensfotografer), Ad Konings (världens kunnigaste på Malawi- och Tanganyikaciklider) och Oliver Knott (en av världens absolut främsta akvariedesigners).

 


            Söndag - Mikael Westerlund
Ja egentligen var det en programpunkt kvar, men tiden började dra iväg och vis av tidigare års erfarenhet att det är rätt tunnsått med deltagare på slutet (varför blir inte ciklistämmoarrangörerna också visa av erfarenheten och har ett något kortare program) så tackade Mikael Westerlund för NCS räkning arrangörerna för ett fantastiskt väl genomfört program och önskade oss alla välkomna till nästa års ciklidstämma som äger rum i Göteborg.

 


            Söndag - Sune Holm
Ja det var ju faktiskt en programpunkt kvar och det var den 3:e workshopen och det var Sune Holm som pratade om ”Bakgrunder ovan vatten”

 


            Söndag - Sune Holm

 

            Söndag - Sune Holm
Första gången jag hörde Sune Holm hålla föredrag (även då om akvariebakgrunder) var 1981 på Akvariets Dag i Halmstad. Nu - 30 år senare – höll han ett föredrag på ungefär samma tema och fortfarande är han lika kul och intressant att lyssna på.
Tyvärr var dock antalet åhörare färre än det varit under lördagens workshops. Vi var ca. 20 som lyssnade och en del av dessa (däribland jag själv) hade inte möjlighet att stanna och lyssna färdigt på föredraget. Det jag hörde var i alla fall mycket bra och jag ser fram emot att i framtiden få lyssna på fler föredrag av Sune.

 

Sammanfattning:
Föredragshållarna: De 3 internationella företagshållarna (Oliver Knott, Ad Konings och Espen Rekdal) var som jag nämnt ovan lysande och de nationella kompletterade på ett bra sätt.

 

Workshop: Tanken var god, men det funkade väl så där eftersom Sunes workshop var när alla ”ville hem” och gruppen som Erik skulle lotsa runt var för stor. Dock väl värt att testa men det behöver ändras lite på för att funka bra.

 

Mixen: Mycket bra idé att bredda perspektivet och inte bara ha med ciklidföredrag – men kanske kunde det ha varit något ciklidföredrag mer.

 

Miljö: Finns ju ett beslut om att varje årsmöte skall innehålla minst ett ciklidföredrag, men något riktigt miljöföredrag hölls inte i år, så det var en liten miss.

 

Åhörare: Ett 90-tal deltagare var bra.

 

Stämningen: Ja en bra stämning är ju viktigast och det var det verkligen – mycket tack vare att mötesarrangörerna hade sytt ihop ett mycket intressant koncept där de olika delarna (föredragen, middagen, transporterna, hotellet) funkade jättebra.

 

Så stort tack för en väl genomförd ciklidstämma och nästa år ses vi i Göteborg.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar