Blepharostoma

Blepharostoma

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Blepharostomataceae.

Härstamning: Blepharostoma växter är vanligtvis hittade i tempererade regioner i norra halvklotet.

Ljusbehov: Lågt till medel. De trivs bäst i skuggade eller halvskuggade områden.

Övrigt: Blepharostoma är ett släkte av levermossor som består av flera arter, varav många är anpassade till svala, fuktiga miljöer. De växer oftast på stenar, trädstammar eller i mossiga skogar, ofta i bergsområden. Dessa mossor är små, med tunna stammar och blad som utstrålar ut från stammen, vilket ger dem ett fjäderlikt utseende.

Blepharostoma är inte en typisk akvarieväxt, eftersom den är en levermossa som vanligtvis finns i fuktiga, men inte helt nedsänkta, förhållanden. Dock kan den potentiellt odlas i ett paludarium - en typ av akvarium som har både land- och vattenområden - eller som en del av ett akvariums "emersed" (ovan vatten) växtliv.

Blepharostoma växter kräver hög luftfuktighet och bra dränering för att växa bäst. De är ganska långsamma växande och är kända för att ha svårt att etablera sig i nya miljöer, vilket gör dem svårare att odla jämfört med vissa andra mossarter. De föredrar sura till neutralt pH-värden.

Blepharostoma arter är inte ofta odlade för dekorativa ändamål, men de kan ge en attraktiv, naturlig känsla till en moss trädgård eller terrarium, och de kan också bidra till att öka den allmänna biologiska mångfalden i ett område. På grund av deras behov av särskilda miljöförhållanden, bör de odlas med försiktighet och i miljöer som mest liknar deras naturliga habitat.

 

 
Första sidan Akvarieguide Växter