SARFs Riksstämma i Haninge 2007

SARFs Riksstämma i Haninge 2007

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman (många av fotona är dock avfotade från filmduken under föredragen och därför är det resp. föredragshållare som tagit dessa foton).
Alla foton är klickbara till större format (gäller enbart för goldmedlemmar).
Det finns betydligt fler foton (totalt 199 st) från evenemanget i Zoopets stora fotoarkiv (kan enbart ses av goldmedlemmar).

Så var det dags för ännu en akvaristisk långhelg (Ciklidstämman var ju alldeles nyligen) och denna gång gällde det SARFs Riksstämma som denna gång arrangerades av Bollmora Akvarieklubb.

FREDAGEN DEN 27/4
Klockan var strax före åtta på fredagsmorgonen när jag steg på X2000 i Göteborg för en bekväm färd upp till Stockhom. Väl framme tog jag tunnelbanan ut till Bromma, för en snabbtitt på den alltid välsorterade akvarieaffären Akvarielagret, där jag också träffade några Glada Fiskar från Östersund. Sedan blev vi snällt nog skjutsade av Arne ut till Fjärilshuset på Haga Trädgård.
Där mötte oss Christer (som äger Akvarielagret och är nybliven delägare i fjärilshuset) och guidade oss runt och berättade om allt han planerade att genomföra där. Redan nu fanns det mycket att titta på i Fjärilshuset, men med de förbättringar som planeras kommer det säkert att bli än bättre framöver och vi kommer säkert då att återkomma med en artikel här på Zoopet.
Därefter blev jag skjutsad till en Stockholmsaffär som jag aldrig besökt tidigare, nämligen Fridhems Akvarier. En mycket välskött affär som vi kommer att återkomma till i en artikel senare här på Zoopet.
Sedan blev den en tur med tunnelbana och pendeltåg ut till Haninge där Riksstämman skulle äga rum på Park Inn Hotel.


Efter en stunds vila och en snabbdusch på rummet hade klockan hunnit bli 9 på kvällen och det var dags för de första föredragen.

Vi var faktiskt hela 55 st som hade samlats. Boss (alias Bosse Quiding) från Bollmora hälsade oss välkomna och presenterade kvällens förste föredragshållare som var.......


...kaj.p (alias Kaj Persson) som pratade om "Asiatiska diskusodlare".
Alldeles nyligen var han nämligen på en rundtur bland diskusodlare i Malaysia och  Singapore.


Kaj visade oss en massa foton på vackra diskusar. Utöver det så fick vi reda på hur man ser på diskusodling i Asien och fick även en hel del praktiska och handfasta tips på hur man skall bli en framgångsrik diskusodlare.  


Bl.a. visade han oss att när man där byter vatten så sker det två gånger om dagen och då byts med hjälp av en grov slang ALLT vattnet så att fiskarna ligger och sprattlar på akvariets botten. 


När man sedan fyller på vattnet igen så sker det med hjälp av 2 grova slangar med högt tryck så att fiskarna kastas runt som i en tombola. 


Sedan är det också en fördel om vattnet är så skitigt att man knappt kan se in i det (hur nu detta kan gå ihop med att man byter allt vatten 2 ggr om dagen).


Nåväl detta var kanske inte ett sådär jättebra tips för våra förhållanden - men vi fick i alla fall en del mer tilllämpliga tips och så fick vi se en massa vackra diskus, så jag var jättenöjd.  


Sedan var det dags för lottdragning och en del var glada vinnare......  


......som Tant Nancy (alias Nancy Alke) som vann ett stort ytterfilter. Kaj.p torkade dock en tår ur ögonvrån eftersom han inget vann.

Därefter var det dags för kvällens sista föredrag och det var Boss som pratade on en resa till "Rio Negro november 2006"   


Han inledde sitt föredrag med att kyssa sin högra hand. Han hade nämligen fått lära sig av infödingarna i bushen att det betydde tur att göra så. Eller så gjorde han det av någon annan anledning - vad vet jag? Lite märkligt såg det i alla fall ut, men föredraget gick ju bra så det måste ha funkat.  


Dryga 20-talet svenskar hade bokat en båt för en sällskapsresa på Rio Negro och av Bosses berättelser att döma verkade resan ha haft vissa likheter med Stig-Helmers mer berömda sådana.  


Vi fick oss till livs en berättelse som handlade om alltifrån vackra badstränder till att borsta tänderna med toalettpapper. 


Efter mycket om och men lyckades faktiskt sällskapet också fånga en och annan firre...... 


....som vackra diskusar....  


.....och mindre vackra fiskar med pussmunnar.


Även andra sötnosar fick de tag på.


Här är det Christer Fredriksson som tampas med en delfin (enligt Bosse så är det delfinen som är till vänster - om jag nu minns rätt).

Kort och gott ett trevligt föredrag om en intressant resa där alla utom en fick diarre!!!!!    


Såväl fredagkvällen som lördagskvällen avslutades med lite mingel i baren där man kunde lösa de flesta världsproblemen.

LÖRDAGEN DEN 28/4
Lördagsmorgonen var lite seg eftersom det blev lite sent natten innan, men å andra sidan behövde man ju inte stiga upp i ottan direkt.
Det första evenemanget för dagen var nämligen SARFs Riksstämma och den startade först klockan 12.00   


Delegaterna för de olika föreningarna fick sitta längst fram och gräsfolket på åhörarplats. Det var väl inga större djupsinnigheter som sas, men styrelsen blev väl inte alltför hudflängd utan fick sitta kvar.   


Därefter var det dags för Boss att äntra scenen igen och presentera lördagens första föredrag och föredraghållare. Antalet åhörare hade då också växt från lite knappt 40 st under riksstämman till lite drygt 75 som.....   


....spänt undrade vad som doldes under den svarta duken. En del kunde dock inte hålla sig tills föredraget "Spännande akvarier" startade utan tjuvtittade. 


Föredragshållare var Sune Holm denne akvariebakgrundernas mästare. Han visade bl.a. upp en "killibiotop" där vattenhålet visade sig vara en exakt avgjutning av ett hål upptrampat av en elefantfot. Visste ni förresten att elefanten har 3 tår - ingår i avdelningen för meningslös akvaristisk kunskap.        


Han visade också upp en häftig inredning som var gjord i frigolit. Akvariet innehöll "2 akvarier" i ett. Fotot visar akvariet framifrån och det lilla akvariet är till höger. På vänstersidan ser man in det stora akvariet och där fanns 2 sinnrikt placerade speglar som gjorde att man även kunde se in i den skymda delen som ligger bakom det lilla akvariet på högersidan.    


Här ytterligare ett foto som visar hur man framifrån ser in i det stora akvariet 


Ett foto som är taget från akvariets vänstra gavel och ner i akvariet. 


Denna inredning var ett populärt fotoobjekt och många klättrade upp på stolar för att kunna se och fotra bättre.


Här ser vi Annika (alias Annika Ylitalo) som fotar febrilt så att hon skall veta hur hennes nästa akvarie skall inredas.

Det verkar alltid så himla enkelt när Sune berättar och beskriver hur man lätt som en plätt fixar ihop sin egen bakgrund. Själv hörde jag honom första gången berätta hur man skulle göra i ett föredrag som han höll i Halmstad 1981 och jag har därefter under årens lopp säkert hört honom 20 ggr och vet nu allt om tekniken bakom, men lika förbaskat så har alltid mina tappra försök slutat på tippen och jag har köpt Back to Nature istället. Men lycka till ni som försöker


Slutligen avtäckte så Sune det gömda akvariet.


Under den svarta duken fanns det ett vattenfyllt akvarie och det var framifråm omöjligt att se att det var en spegel placerad längst bak i akvariet vilket ledde till att akvariet såg ut att fortsätta bortåt i alla oändlighet.
Fotot ovan är taget uppifrån och spegeln sitter på snedden längst bak (dvs längst till höger på fotot) i akvariet.


Tyvärr var den tillfälliga belysningen på akvariet för svag för att man på fotot riktigt skall kunna se hur akvariets bakre del försvinner bort i en avsmalnande "tunnel".
Det var i alla fall ett riktigt snyggt akvarie och man fick väldigt mycket inspiration på vad man skulle kunna göra om man haft lite mer konstnärliga talanger.


Därefter var det dags för SM i akvariekunskap. 10 olika föreningslag fick till uppgift att svara på 10 lagom kluriga frågor. 


2 av lagen (Bollmora samt Örebro Akvarieklubb) fick ihop 7 rätt och det blev en utslagsfråga där Örebro drog det längsta strået..... 


....och tog hem pokalen. Grattis till segern - fast nog tyckte jag att en av deltagarna i laget var väldigt lik en av medlemmarna i Karlskoga Akvarieförening. Kan det verkligen nu ha gått lika långt inom akvariehobbyn som i fotbollen dvs att man helt enkelt värvar över konkurrenterna till sitt lag.
Fast vi som var åhörare uppträdde å andra sidan också som fotbollspublik, eftersom vi självklart visste allting mycket bättre än de som tävlade och hade alla rätt (ja och om vi nu ändå hade något enstaka fel så berodde det på att vi inte fick frågorna skriftligt som de tävlande).

Lördagens sista föredrag som hade rubriken "The history and discovery of the Discus and it´s species"... 


....hölls av Heiko Bleher som anlände till Sverige från Kiev där han just varit domare på en akvarieutställning. Han nämnde för övrigt att just Ukraina ligger rätt långt framme i akvariehobbyn och att de där är speciellt intresserade av akvariedesign.   


Men det var nu inte om vare sig detta eller om bilskyltar som han pratade om utan om diskus.


Han tog oss med genom diskusens historia, alltifrån när den artbeskrevs 1840 fram till idag. 


Vi fick se på många foton på vackra diskusar fotade i eller vid deras naturliga miljö.  





Alla var kanske inte så vackra, men istället ovanliga som denna svarta diskus som han fann på ett ställe.  


Vi fick självklart också titta på foton när man fångade diskus och på miljöer där man kan hitta diskus. Ovan visas ett flygfoto som visar 3 olika slags vattentyper.  

 
Heiko kan med all säkerhet en hel del och han är dessutom en väldigt bra historieberättare och vi fick reda på alltifrån hur det gick till när han i sin barndom med sin mor samlade in fisk i Sydamerika, till dråpliga händelser som hade inträffat under hans resor. Ovan ses ett foto på en vägskylt som dök upp vid en liten grusväg "in the middle of nowhere" och här får man bl.a. reda på att det är 134 mil till Manaus och 399 mil till San Paulo om man nu undrar...........  


Många byar i Sydamerika är för sin försörjning helt beroende av fångst av akvariefiskar för akvariehobbyn. I en av dessa byar hålls årligen en stor festival till akvariefiskens ära. 


Man tävlade sedan i olika lag där en grupp klädde ut sig som diskusar....  


...... medan en annan klädde ut sig till kardinaltetror. Många konstärliga utsmyckningar förekom och alla dansade och var glada.  


Allt är dock inte så glatt, utan Heikos föredrag handlade också väldigt mycket om miljöförstöring och om hur gigantiska skogar skövlas och oftast till minimal nytta för ursprungsbefolkningen. Så snart en ny väg dragits så var det slut på skogen.

Han berättade också att så snart en ny väg byggts så gällde det att vara på plats, eftersom vägen gjorde att man kom åt att utforska många nya områden och att man i dessa miljöer ofta upptäckte helt nya fiskarter.
Gjorde man sedan ett återbesök några år sedare så var vattensamlingarna borta och de nya arterna utrotade.      


En annan "farsot" som sprider sig är Tilapia som planteras ut som matfisk. Tilapian blir stor och växer snabbt och tränger därför undan den ursprungliga fiskfaunan. Egentligen helt otroligt att man i vatten som redan innehåller världens rikaste sötvattensfauna med fisk skall behöva plantera in fiskar.   


Innan supén på kvällen samlades vi för en fördrink.


Vi var ungefär 65 personer som under gemytliga former avnjöt en god buffé och det pratades mycket akvariefisk runt borden. 


En av anledningarna till att just denna Riksstämma arrangerades av Bollmora Akvarieklubb var att de i år hade sitt 40-årsjubileum. Ja i alla fall var det detta som sas när de ansökte - senare visade det sig dock att de hade räknat fel och de "bara" var 39 år gamla.
Som en liten "jubileumsgåva" överräckte därför Inga Asting-Larsson (från Göteborgs Akvarieförening) en liten present till Boss som representant för Bollmora Akvarieklubb. Vad det var - jo en äkta rysk abakus (en slags kulram).      


Sen vidtog det diverse utdelning av pokaler för framgångar i årets odlingstävlingar.
Längst till höger är Ola Åhlander (alias Ola Åhlander) som tolkade den odlingsansvarige som var Erik Åhlander (alias Erik Åhlander) som här överräcker en av pokalerna. Varför Ola tolkade - nja det sas att Erik hade tappat rösten, men jag tror att det berodde på att Erik bara kunde latin.
Någon undrade om Erik och Ola är släkt - ja visst är dom det, men inte vet varandra så nu vet ni det.     


Ovan syns en lista över vinnarna i de olika klasserna. Det är i alla fall bara i SARFs odlingstävlingar där det vinnande laget i tävlingen "Andel av medlemmarna som odlar" (längst till höger) kan vinna med resultatet 105%. Dessutom hävdade Tant Nancy att i Glada Fisken hade minsann 115% av deras medlemmar odlat fisk - så det så.
Nåja vi 150% som lyssnade applåderade i alla fall de välförtjänta vinnarna och buffén var så god att vi åt upp 175% av den och ändå blev det en del över.    


Ingemar Ander (ordförande i SARF) delade också ut en del förtjänstnålar och den finaste av alla (den röda) fick bl.a. kaj.p. Ett stort grattis från oss Zoopetare - det var välförtjänt. 


Vi bjöds också på lite trevlig musik av en lokal inföding iklädd nollåtta folkdräkt med traditionsenlig frisyr.  

SÖNDAGEN DEN 29/4
Klockan 09.00 på söndagsmorgonen drog det igång igen....


....och det var Ola Åhlander som höll föredrag om "Asiatiska juveler".  Och trots den tidiga morgontimman och trots att han fortfarande hade på sig pyjamaströjan så var Ola glad. 



Inte så kosntigt kanske eftersom hans föredrag handlade om fiskar som för tillfället är väldigt populära - nämligen små vackra asiatiska skönheter.   


Fast innan han gick in på nyheterna tog han upp en gammal goding - nämligen kopparbarben.  Denna fisk är ju en verklig skönhet och som Ola sa - hade den hittats idag så hade den väckt stor sensation.
Lite lustigt var faktiskt att när jag dagen innan hade besökt Fridhems Akvarie så blev jag stående en lång stund framför de praktfullt utfärgade kopparbarber som de hade i affären. Jag som tidigare väl inte direkt funderat över att denna "gamla" art skulle vara något speciellt fick verkligen upp ögonen för den. 




Men sedan gick Ola över till de verkligt små och betydligt "nyare" fiskarna som finns i handeln. Han visade praktfulla foton och vi fick reda på allt man behövde veta........    


...och även sådant som man inte behövde veta. Som att fiskar skall skötas som älgar - hur han nu fick ihop det?


Jag fick även av Ola veta att vi på Zoopet inte skulle kalla denna fisk för Galaxyrasbora eftersom det är fel - istället skall den kallas för Pärlrasbora. För övrigt ett kosntigt sätt han själv hade stavat till pärlrasbora på fotot ovan. 


Om jag nu minns rätt så var detta i alla fall Olas favoritfisk och man kan ju hålla med om att det är en riktig skönhet. 


Ett foto på världens minsta sötvattensfisk (åtminstone vad man vet idag).  


Olas föredrag var en trevlig start på dagen och speciellt givande för mig som också verkligen gillar dessa små fiskar.

Efter en kort paus och lite mingling bland andra akvarister....     


.....var det dags för Janne Ekström att äntra scenen. 


Hans föredrag hade titeln "Rio Xingu - en flod skapad för L-malar" 


Janne gav mycket information om såväl området...... 


....samt om de L-malar (även en del annat) som lever här. 


Medföljande på hans resa till Rio Xingu var Mikael Håkansson.  


Vi fick även titta på foton på annat än L-malar som pirayor.....   


......och ciklider..... 


....samt på miljöer där man kan hitta L-malar. 


Det gavs också en del praktiska tips. Här visas t.ex. hålor i stenar som urkarvats av vattenströmmar och som sedan under regnperioden används som bohålor för lekande L-malar. Visst skulle man kunna göra något liknande i ett akvarie genom att montera in ett plaströr i en BTN-modul eller bakgrund.   



Fast mest fick vi förstås titta på foton av L-malar....  


..... och lyssna på berättelser från resan. Här har de hyrt ett litet plan som de fick plocka bort dörren på för att.....  


......kunna fota olika miljöer. 


Även Jannes föredrag tog upp mycket om miljöförstörningar. På fotot visas en liten stad där invånarna för länge sedan försörjde sig på guldletande. Därefter handlade det under många år om fångst av fisk (främst L46 - dvs Hypancistrus zebra) för akvariehobbyn. Sedan kom exportförbudet och de har nu återgått till guldet igen som ju inte direkt är miljövänligt. 


På fotot ovan visas det planerade byggandet av 2 gigantiska kraftverksdammar (de områden som är märkta med mörkare blått). Mellan dessa kommer vattnet nu att ledas i en kanal (strax ovanför ordet "Canais"), vilket innebär att det ursprungliga jättelika flodområdet mellan dammarna (det ljusblå området längst till vänster) till största delen kommer att torrläggas. I detta lever många arter med fisk, varav åtskilliga är endemiska (finns bara här) som t.ex. L46 (den finns ungefär vid texten "Aldeida Paquicamea) och dessa kommer nu att utrotas helt i sin naturliga miljö.    


Ett foto på Janne i sin "naturliga miljö" med en L-mal. Fast Mikael skvallrade om att detta foto inte var så lätt att ta eftersom Janne gång på gång tappade malarna i plurret och det vara väl först vid 20:e försöket (eller vad det nu var) som Janne lyckades hålla kvar malen den tusendels sekund det tog för att fotot skulle kunna tas.
Fast nu ryktas det om att Janne säljer ut alla sina akvarier för att flytta till Rio Xingu för att träna på fasthållning av malar i strömmande vatten.

Det må vara hur det vill med detta - också detta föredrag var mycket givande  och ....  


...den som är intresserad av ytterligare info om läget i Amazonas kan gärna titta in på dessa hemsidor. 

Efter en ny paus och lite kaffe var det så dags för helgens sista föredrag.


Det var återigen Heiko Bleher som denna gång pratade om "West-Africa. Expedition with its unique fishes and unknown tribes people".  


Med hjälp av sin Heikomobil tog han oss med på en rejäl tur runt västra Afrika där vi besökte mer eller mindre kända platser.  


Denna ort hör väl sannolikt inte till de mer kända - tänk att stanna efter vägen och fråga efter vägen till Dougounoukouadiokro. Försök uttala det om du kan.


En ställe som han besökte var denna "sjö" som var utmärkt på kartan och som enligt gamla dokumet bl.a. innehöll 48 endemiska fiskarter. Nu var denna, en gång stora sjö helt torrlagd.

Detta var bara ett exempel av många som Heiko gav på miljöförstöring i denna del av Afrika. Han visade också foton från när den tyske presidenten invigde byggandet av ett gigantiskt vattenkraftprojekt i ett område som var kruttort och där det inte hade regnat på 12 år. Han visade foton från stora naturreservat där massor av miljoner plöjts ner av FN-organ och Världsnaturfonden för bevarandet av den ursprungliga skogen, men där naturreservatet visade sig vara en tom kuliss med skog runt om reservatet, medan allt var skövlat innanför "fasaden".         




Självklart finns det dock ännu mycket kvar och han visade upp en massa foton från vackra miljöer..... 

 
 

....och de fiskar som man kan hitta där.


På detta foto visas t.ex. 2 helt olika arter - ser ni skillnaden?


Fiskar kan också användas på många andra sätt än som akvariefiskar. 


Som vanligt hade Heikos massor av historier att komma med som när hyrbilschauffören med några mils mellanrum fick stanna för att blåsa rent oljefiltret med bensin för att bilen skulle kunna köra.
Inte direkt något som får det att vattnas i munnen...   


...och inte heller kanske dessa trevliga saker som de i brist på annat fick äta. Tipset var att först bita sönder huvudet när man tuggade i sig dom för annars kröp de ut igen.
Man längtar ju inte direkt till Afrika efter detta.


Men å andra sidan hamnade han ibland på gigantiska lyxhotell som detta som hade ett jättelikt swimmingpoolområde och en stor roterande restaurang på toppen.
I detta hotell var han den enda gästen och han var mol allena när han åt i restaurangen. Inga problem att få ett bord med utsikt där inte.   


Här kan man kanske tro att Heiko uppflugen i sin stora Heikomobil frågar ett par galanta damer efter vägen?
Men dessvärre fanns det en betydligt allvarligare historia bakom deras "klädsel" och dessa barn/tonåringar hade nog inget "gott år" att se fram emot.

 
  
 
 

Ytterligare några exempel på mer eller mindre ovanliga fiskar som han visade foton på och berättade om. 


Heiko tillsammans med ett pygmé-folk (alla på fotot är vuxna personer) som han träffade på under en av sina tidigare resor. Vid sitt senaste besök i området fanns de inte kvar där längre och hela deras område var nu skövlat.  


Vad behöver man dyra piller till när man kan besöka en markand och köpa vad man behöver i medicinväg och kurera det mesta alltifrån magbesvär till sexuella tillkortakommanden.   


Ett avslutande vackert foto från en värld som långt ifrån alltid är så vacker. 


Heiko tackade för sig och han fick i likhet med helgens övriga föredragshållare rungande applåder.

 
Därefter var det dags för Ingemar Ander att tacka Boss och de andra i Bollmora Akvarieklubb för ett utomordentligt väl genomfört evenemang.
Ett stort tack också från mig. 


Avslutningsvis ett foto som Ola hade med i sitt föredrag med en uppmaning som vi tyvärr är väldigt dåliga på.
Efter det kändes det i alla fall lite skönt att jag för en gångs skull hade tagit tåget och min resa hem gick utan problem.     

 




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar