14 Zierfische & Aquarium + 3 Cichlidentagen

14 Zierfische & Aquarium + 3 Cichlidentagen

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman, Anders Johnsson, Pia Johansson, Tony Franzen och Mats Bryzell

Alla foton är klickbara till större storlek för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 122 stycken) från resan finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

 

Frågor och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd

 

En årligen återkommande tradition är akvaristikmässorna i Duisburg, Tyskland. Detta var den 14:e "Zierfische & Aquarium" som anordnades, denna gång för tredje gången i kombination med något som kallades för "Cichliden Tage" dvs "cikliddagar". Denna avdelningen innehöll ett drygt 100-tal utställningsakvarier med olika slags ciklider, där huvudtemat låg på släktet Apistogramma.

 

Till detta evenemang var vi ett gäng Zoopetare som åkte. Dock så tog vi oss ner på lite olika vägar och vid olika tidpunkter. I vår bil var vi 4 st – jag och Lasse med våra respektive och vi åkte bil ner redan på torsdagen via Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden. Vi tog det lugnt ner och efter vägen gjorde vi ett besök hos den mycket fina akvarieaffären Aqzeno som ligger nära Hamburg.

 

          Duisburg 2011 - Aqzeno

 

          Duisburg 2011 - Aqzeno
Denna affär där det finns väldigt mycket saltvattensfisk och koraller, men även mycket sötvatten och växter,  är alltid värd ett besök och som vanligt hittade vi också en hel del såväl vanligt som ovanligt. Efter detta besök åkte vi vidare söderut och tog på kvällen in på ett mysigt, bra och billigt landsortshotell nära Osnabrück. Det var för övrigt första gången jag har bott på ett hotell som sköttes av en gammal dam som behövde en rullator för att förflytta sig – det var inte utan att man kände sig lite hemma.

 

Nästa dag gjorde vi en avstickare till Holland där vi besökte den fantastiska djurparken Burger Zoo.

 

          Burgers Zoo, Arnhem

 

          Burgers Zoo, Arnhem

 

          Burgers Zoo, Arnhem
Visserligen finns det ett bra offentligt akvarie på Burger Zoo, men det allra bästa med detta ställe är den fantastiska jättelika regnskogen. Jag har varit här rätt många gånger men jag tröttnar aldrig – det är ett fantastiskt ställe. Också denna gång tog jag en del foton som jag lagt in i Zoopetrecensionen av denna djurpark.

 

På eftermiddagen tog vi oss sedan ner till Ruhrområdet där vi anslöt med de andra (ansjo, PiaJo, MatsB, lillfrasse och staan) och gick ut och åt gemensamt på kvällen och hade en riktigt trevlig kväll.

 

Nästa dag – på lördagen hade vi vår affärsrunda. Visserligen skulle vi först åka hem på tisdagen men på röda dagar är affärerna stängda i Tyskland så därför var lördagen vår enda chans att besöka affärerna innan vi åkte hem. Jag och Lasse fick åka med staan och lillfrasse eftersom våra fruar la beslag på vår bil för att åka runt och kolla på diverse industrimuseer som verkligen har sitt mecka i Ruhr-området.

 

          Duisburg 2011 - Tillman

 

          Duisburg 2011 - Tillman

 

          Duisburg 2011 - Tillman
Första anhalten blev Hobby Zoo Tillman. Denna affär är specialiserad på sydamerikanska och i än högre grad på centralamerikanska ciklider. Jag har nog aldrig sett så många stora utfärgade centralamerikanska ciklider tidigare än vad jag gjorde i denna affär.

 

          Duisburg 2011 - Fraku
Nästa nedslag gjorde vi i den lilla räkodlaraffären Fraku Aquaristik och det var verkligen med betoning på ordet liten för här finns bara ca. 30 st akvarier men de innehöll alla gott om räkor.

 

          Duisburg 2011 - Fraku
Här är vi samlade utanför affären och som synes så hade i alla fall 3 av oss handlat på sig en hel del räkor. Från vänster på fotot utanför affären ses Lillfrasse, Lasse, staan, ansjo, PiaJo, MatsB

 

Den tredje affären på vår runda var Diskus Zierfisch Center eller rättare sagt det skulle ha blivit den 3:e – istället hade nämligen lillfrasse råkat skriva in adressen till Diskus Zierfisch Paradies i vår GPS så vi hamnade först där. I och för sig var detta en riktigt bra affär, men kanske inte direkt en ”hobbyistaffär” så där stannade vi inte så himla länge utan hastade snabbt vidare till rätt ”Diskus-affär”.

 

          Duisburg 2011 - Diskus Zierfisch Center

 

          Duisburg 2011 - Diskus Zierfisch Center

 

          Duisburg 2011 - Diskus Zierfisch Center
Denna affär är en riktigt trevlig affär (som vi även besökte förra året) där det finns många intressanta fiskar och betydligt mer än diskus som ju namnet antyder. Vi kom dock lite sent (pga vår malör) så det hanns bara med en snabbtitt innan vi hastade vidare till nästa affär.

 

          Duisburg 2011 - Wilhelmi

 

          Duisburg 2011 - Wilhelmi
Nästa affär var Aquarium Wilhelmi och det är en rejält stor affär där framförallt utbudet av tillbehör och akvarier är enormt – kanske tycker jag att Diskus Zierfisch Center har lite mer att erbjuda i fiskväg, men som sagt utbudet av tillbehör samtidigt som de i samband med mässan har en mässrabatt på 20-30% gjorde att en hel del av oss handlade rejält på detta ställe.

 

Lördagens affärsrunda avslutades i den gigantiska affären Zoo Zajac där utbudet är enormt. Tyvärr hade de i år utfärdat fotograferingsförbud med blixt så det blev inget fotat där. Mycket märkligt med ett sådant förbud – fiskarna tar definitivt inte skada av blixtarna och genom sitt förbud så fotas det mindre i denna affär vilket i sin tur leder till att det blir mindre med reklam för affären. Nåväl det är som det är och som tur är kunde vi utan problem fota i alla andra akvarieaffärer och på mässan så jag fick en hel del fotat ändå.

 

På kvällen åkte vi till en närliggande restaurang som har sitt eget bryggeri – ett mycket trevligt ställe och vädret var så fantastiskt att det var en bit över 20 grader även på kvällen – därför kunde vi sitta ute och äta och dricka av deras goda öl.

 

          Duisburg 2011 - Hotell
Frukosten på hotellet är alltid en trevlig avkopplande stund med lite planering av dagens ”fiskaktiviteter”

 

          Duisburg 2011 - mässan
Mässan hölls under 4 dagar (fredagen den 30/9 – måndagen den 3/10) och vi besökte mässan på söndagen och måndagen (som också var en röd dag). Mässlokalen ligger i det gamla industriområdet Landschaftpark Duisburg-Nord. Överhuvudtaget måste man ge en stor eloge till tyskarna hur de på ett så fantastiskt sätt har restaurerat gamla industriområden till mässanläggningar, museer och andra former av aktivitetsområden. Där finns här ett helt annat ”bevarandetänkande” när det gäller industrihistoria än t.ex. i Sverige där sådant sopas under mattan som om man skäms för sin egen historia.

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

          Duisburg 2011 - mässa
Mässlokalen är på totalt ca. 6.000 kvm. Dessvärre minskar dock antalet besökare till denna mässa för varje år som går. Hur många det var i år vet jag inte – men sannolikt bara lite drygt 20.000 personer vilket är en rejäl minskning eftersom det för några år sedan kom drygt 30.000. Nåväl det förde i alla fall det goda med sig att aldrig var riktigt trångt i mässhallen samt att det fanns sittplatser vid borden – så för oss besökare var det ingen nackdel.

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

          Duisburg 2011 - mässan
Mässan bestod av 2 delar. Dels en avdelning med montrar och dels en utställningsdel. Utställningen arrangerades av det tyska ciklidsällskapet (DCG) och den bestod av ett 100-tal akvarier i varierande storlek från ca. 50 liter upp till ca. 5.000 liter. Utställningsakvarierna innehöll en hel del rätt snygga akvarier och i dessa akvarier förevisades ciklider från alla delar av världen där ciklider återfinns (Syd- och Centralamerika, Västafrika, Viktoria, Malawi, Tanganyika, Madagaskar och Asien). En liten nackdel var dock att i en del av akvarierna var det så mycket inredning att fiskarna föredrog att gömma sig för besökarna – i dessa akvarier hade det kanske varit bättre med fler fiskar så hade de inte varit så skygga. Nåväl det var bara en petitess det fanns ändå mycket att titta på. 

A_Pia_Duisburg44_3_.jpg A_M_ssa-Tilapia_sp_kisagani_DSC_1062.jpg A_M_ssa-Sciaenochromis_fryeri_DSC_0964.jpg
A_M_ssa-Rocio_octofasciata_DSC_0953.jpg A_M_ssa-Paratilpia_bleekeri_DSC_0602.jpg A_M_ssa-Paratheraps_vieja_synspilum_DSC_0957.jpg
A_M_ssa-Hemichromis_letourneuxi_DSC_0504.jpg A_M_ssa-Cyprichromis_microlepidotus_kasai_DSC_1066.jpg A_M_ssa-Aulonocara_OB_fl_ckig_DSC_0622.jpg

 

Fiskarna i utställningsakvarierna var generellt i mycket god kondition och bra utfärgade så det var en fröjd att titta på dessa och tiden rann snabbt iväg.

 

          Duisburg 2011 - mässan
I år var huvudtemat för utställningen – Apistogramma. I denna avdelning återfanns ett 40-tal akvarier och i var och en av dessa akvarier fanns det en Apistogramma-art, ibland ensamma och ibland ihop med ett tetrastim.


 

Apistogramma_atahualpa_DSC_1010.jpg Apistogramma_guttata_DSC_0095.jpg Apistogramma_macmasteri_DSC_0086.jpg
Apistogramma_sp_blaukopf_DSC_0555.jpg Apistogramma_uaupesi_rotkeil_DSC_0911.jpg Apistogramma_sp_breitbinden.jpg

 

Här återfanns såväl vanliga som ovanliga Apistogramma- arter och alla var i mycket bra kondition i de snyggt inredda akvarierna.

 

          A_M_ssa-Monter_DSC_0020.jpg

 

          A_ansjo_IMG_01162_1_.jpg

 

          A_M_ssa-Container_DSC_0728.jpg

 

          A_M_ssa-Monter_DSC_0723.jpg

 

          A_Pia_Duisburg14_1_.jpg

 

          A_M_ssa-k_ndis_DSC_0160.jpg
Själva mässan då – ja det kan direkt slås fast att den ekonomiska utvecklingen i Tyskland har slagit hårt mot akvariehobbyn och denna gång var det klart färre utställare som sålde levande (fisk och räkor) än det varit tidigare. Dock för mig som inte kom dit för att handla utan bara för att titta så spelade detta inte så stor roll – men de av oss som kom dit med tjocka plånböcker klagade lite. Dock så var det ju ändå fullpackat med prylar i deras bil när de skulle åka hem och de brände totalt var och en femsiffriga belopp på prylar, fiskar och räkor – så nog verkade det ändå som om det fanns tillräckligt att handla.

 

Ovan visas några foton från mässan – uppifrån sett:
mässans kanske snyggaste akvarium;
trångt var det inte i mässhallen, däremot i en del akvarier;
i ett ”containerakvarium” gick ett gäng med gigantiska Pacu;
akvarieväxter såldes i flera montrar;
ansjo handlar räkor;
en tysk kändis filmas framför en akvarieställning.

 

          Duisburg 2011 -mässan
Vi hade himla trevligt ihop och här är det MatsB och PiaJo som skrattar gott.

 

          Duisburg 2011 - mässan
Och här är det ansjo som fotar (kanske för en kommande fototävling) medan PiaJo övervakar så att allt går rätt till.

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

          Duisburg 2011 - mässan
En annan trevlig sak för mig är att jag ”sprang på” på en massa trevliga gamla bekanta och man kan slänga käft med dom en stund. På fotona ovan syns Chris Lukhaup på det övre fotot och Uwe Werner på det nedre (till vänster). Bägge dessa akvariecelebriteter kommer förövrigt att hålla föredrag på Akvariehelgen i Göteborg till våren.

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

          Duisburg 2011 - mässan

 

           Duisburg 2011 - mässan
På grund av nedgången för akvariehobbyn var det svårt att direkt notera några nya trender. Visst – nanotrenden höll väl i sig, medan däremot saltvatten hade tappat lite mot tidigare år. Men det är kanske inte så mycket att bry sig om, utan man får hoppas på att tiderna blir bättre. Om man kan betrakta det som en trend eller inte det vet jag inte – men det såldes i alla fall osedvanligt mycket akvarieinredning av olika slag i många montrar.

 

Fotona visar uppifrån och ner – ett saltvattensakvarium på mässan, ett nanoakvarium, samt en monter med akvariedekoration.

 

Sammanfattningsvis tycker jag att det var en riktig bra mässa där det fanns mycket att titta på och det är ingen svårighet för den akvarieintresserade att tillbringa 2 dagar där.

 

Även nästa år blir det en mässa i Dusiburg men det blir inte något diskuschampionat som det tidigare varit vartannat år – det pratades om att det istället skulle bli en räk- och en guppyutställning. Om så blir fallet får vi se – om 2 år kommer i alla fall ”Cichlidentagen” tillbaka och då kommer främst de västafrikanska cikliderna att stå i fokus.

 

Sent på måndagseftermiddagen åkte vi i vår bil iväg en bit uppåt så att det inte skulle bli så långt att köra nästa dag. Jag hade bokat rum på ett billigt litet hotell utanför Bremen och  också detta hotell var riktigt bra

 

          Meereszentrum, Fehmarn, Tyskland

 

          Meereszentrum, Fehmarn, Tyskland

 

          Meereszentrum, Fehmarn, Tyskland
På tisdagen åkte vi sedan hem samma väg som vi hade åkt ner och på vägen upp stannade vi till för att kolla på det offentliga saltvattensakvariet ”Meereszentrum” som ligger i Fehmarn (nära Puttgarden-färjan). Också detta akvarium är väldigt bra och här finns massvis av snygga saltvattensakvarium. Även detta offentliga akvarium har tidigare recenserats här på Zoopet.

 

Sammanfattningsvis – en mycket trevlig resa med trevligt sällskap. En bra mässa och besök i flera bra akvarieaffärer och offentliga akvarier gjorde ju inte heller saken sämre
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar