Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Text och foto: Tor Kreutzman
Vill du diskutera artikeln eller mässan så kan du göra det i denna forumtråd.
Fotona kan klickas upp i lite större format (gäller enbart för goldmedlemmar) och i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppet för goldmedlemmar) det finns ytterligare några foton (total är det 18 st) att titta på från denna mässa.
I år var det återigen dags för den internationella akvariemässan, Aquarama, i Singapore. Här samlas branschproffs från hela världen för att träffas, hitta nyheter och informera sig om nya trender. Mässan i sig imponerar kanske inte i storlek om man jämför med t.ex. Inter Zoo i Tyskland, men eftersom det på Aquarama enbart handlar om fisk och akvarier så finns det ändå massor att titta på. Dessutom arrangeras här samtidigt en internationell fisktävling, Aquarama International Fish Competition.
Vinnarna i de olika klasserna fick ära och berömmelse samt en snygg pokal
Denna tävling är verkligen sevärd då fiskodlare från hela världen visar upp det bästa de har i många olika kategorier. Det gäller Arowanas, guldfisk, guppy, ciklider, bettor, svärdbärare, molly, platy, Corydoras, nya arter och dessutom tävlas det om snyggaste saltvattensakvariet, växtakvariet och i år dessutom nanoakvarier som blir allt populärare. Intressantast var de nya arterna, både nyimporterade loricarider av modell större visades, men också nya odlingsformer av kända arter. Annars fanns det ju mycket att välja på just bland odlingsformer, vissa monster vars popularitet för mig förblir helt obegriplig och onödig, men också vissa snygga varianter av gamla bekanta. Kan inte låta bli att se på ”Flower Horn-pojkarna” med en viss beundran, snygga, kraftiga, levnadsglada och aktiva även om de är så ”konstgjorda”.
Vinnaren i Flower Horn-klassen var imponerande.
Nanotrenden var som sagt kanske den synligaste trenden inom industrin på just denna mässa. Om jag saknade något i det sammanhanget var det de små fiskarterna som lämpar sig för just nanoakvarier, men visst fanns det ändå en del med även av dessa. Det var riktigt att få se nya varianter av stiliga Endlers guppy och för allra första gången såg jag Micropoecilia parae, en trevlig liten guppy.
Micropoecilia parae var en ”ny”art för mig
Varje gång möter man här också några nya naturformer som än så länge är ovanliga eller okända i handeln. Nanoakvarierna i tävlingen var av hög klass och där hade domarna ingen lätt uppgift att utse det snyggaste akvariet. Akvarierna var smakfullt och samtidigt diskret inredda med få men uttänkta detaljer. Samma gällde för de planterade växtakvarierna som överlag höll en mycket hög klass. Vinnaren där var ett stilrent, minimalistiskt inrett akvarium av teamet från South Island Aquarium.
Snyggt akvarium som vann i Planted Aquarium-tävlingen.
Sammanfattningsvis kan man säga att trenden med naturliga, icke konstgjorda eller extra pråliga interiörer börjar göra sig gällande också här i Asien. Några nano-akvarier med realistiska tredimensionell bakgrund fanns också att se och de var mycket naturtrogna och tillverkade i Malaysia.
Nanoakvarie med en snygg naturtrogen bakgrund
Singapore Betta Club stod som vanligt för några verkligt frestande arter. Denna förening visar alltid upp vildfångade arter som vi här i Skandinavien tyvärr endast kan drömma om. Och vilken skillnad mot de exemplar som prålade i tävlingskategorierna. Också malföreningen, guldfiskklubben och diskusklubben informerade om sin verksamhet.
Betta unimaculata var en av de arter som återfanns i Betta-klubbens monter
Inom de viktigaste tävlingsavdelningarna utser domarna också den bästa av kategorivinnarna, en Grand Champion som förutom ära och berömmelse och får en jättepokal som den stolta ägaren kan ställa ut. De viktigaste kategorierna är Dragon Fish (arowana), guldfisk, guppy och Betta. Diskusarna hör också till de mest prestigefyllda och kampen om Grand Champion-pokalen är här stenhård. Den som vinner det priset eller får en bra placering i vilken som helst av diskuskategorierna kan också se fram emot ett ekonomiskt uppsving, så viktig är en placering i denna tävling. Därför kommer det också deltagare från många olika håll runt om i världen. I platy-kategorin gick alla tre medaljplaceringarna i år till Sri Lanka vilket ledde till ett allmänt jubel bland landsmännen. Det innebar ju förutom pris till odlarna själva dessutom ett gott renommé för hela industrin i landet.
Grand Champion-vinnare i diskusklassen
Grand Championvinnare i Dragon Fish-klassen
Fiskarna i tävlingen bedöms av en internationell jury, akvaristiska experter, kändisar och en del sådana som vill bli kända. En brokig skara jurymedlemmar som noggrant granskar varje enskild fisk och ger dem poäng för de bedömda egenskaperna. I denna domarskara finns också ett fåtal skandinaver, Tor Kreutzman från Finland har varit med från början och hör till veteranerna i tävlingen. Från Norge kommer två domare, den kände akvarieprofilen Svein Fosså samt kollegan Roy Brude.
Den som var intresserad kunde också delta i en ”Farm Visit”, en rundtur bland utvalda fiskodlare och exportörer. Allt sammanlagt kan en vecka på Aquarama i Singapore skapa förståelse för industrin, ge nya kontakter, visa nya trender och framför allt ge inspiration till verksamheten i framtiden.
Det var också en tävling om snyggaste saltvattensakvariet
Klassvinnare i en av ciklidklasserna
I en del montrar fanns det snygga rockor att titta på
En av flera lite ovanligare arter som man kunde se på mässan var Toxotes blythii