Planted Aquarium resa 2010

Planted Aquarium resa 2010

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foton: Kjell Fohrman, Anders Johnsson, Karolina Recht, Tony Franzen, Martin Pannecke och Dayana Alonso


Alla foton nedan kan klickas upp till1250 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar).
Det finns ytterligare foton (totalt 168 st) från denna resa i Zoopets stora fotoarkiv(endast tillgängligt för Goldmedlemmar).
I denna Zoopettrådkan man diskutera artikeln och resan.

 

Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2009
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2008
Videofilm 1 från mässan i år (tysk röst)
Videofilm 2 från mässan i år (tysk röst)

 

För tredje året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover,Tyskland och också denna gång var vi ett gäng med zoopetare (totalt 16 st) som begav oss dit ner för att ha kul och få inspiration. Denna mässa var rätt lik den förra, med dels en husdjursutställning, dels en tävling om det snyggaste växtakvariet, en tävling om det snyggaste Nano-akvariet samt ett internationellt räkchampionatet.

Under vår Tysklandresa hade vi också tid till att besöka en massa andra "akvaristiska" och även något icke akvaristiskt ställe.
Så här såg vårt program ut:

 

Fredag 5/2
17.30 Samling i Göteborg vid bilpåfarten till Kielfärjan

 

Lördag 6/2
09.00 - Vi anländer till Kiel
13.30 - Akvarieaffären Das Aquarium i Braunschweig
16.30 - Akvarieaffären Deister Aquaristik utanför Hannover
18.00 - Hotell Zum Alten Friedrich i Apelern

 

Söndag 7/2
09.00 - Avresa till mässan
10.00 - Mässan
17.00 - Besök Aqua Café
18.00 - Tillbaka på hotellet

 

Måndag 8/2
08.00 – avresa från hotellet
10.00 – Offentliga akvariet Hagenbecks djurpark
13.00 – Akvarieaffären Aquarium Tonndorf
14.30 – Räkodlaren 1a-wirbellose
17.30 Samling vid färjan i Kiel
19.00 – Avresa färja

 

Tisdagen 9/2
09:00 Färjan är tillbaka i Göteborg.

 

det var ett minst sagt digert program och pga av trafiken så strulade det en del på måndagen så att programmet inte helt kunde följas - men mer därom senare.

FREDAG
Resan på Stenabåten ner gick lugnt och stilla. Vi åt och drack gott, berättade kul historier och skrattade mycket.

 

LÖRDAG

 


Vi hade delat upp oss i tre bilar - dels var det Kaj.p som körde en minibuss och dels åkte vi också med Mikael Håkanssons samt Nubis personbilar: På fotot ovan befinner sig fotografen i Nubis bil.

 


Efter ungefär 4 timmars körning, vilket inkluderade ett fikastopp nådde vi fram till den första affären "Das Aquarium". Denna affär är en stor och mycket välsorterad affär och vi har också besökt den vid våra 2 tidigare Planted Aquarium-resor. Nedan kan ni se en del foton från denna affär.

 


Annika och staan kollar på koi i den stora damm de hade i affären. Här gick det fiskar som kostade mer än 10.000 kr stycket.

 


Här fanns dock även småfiskar som kostade en del. Här en ny Apistogramma som hade fått handelsnamnet Diamond back och kostade 600 kr paret.

 


En annan snygging som inte är så vanlig i handeln - Crenicichla proteus

 


Det fanns även gott om små och mellanstora fiskar. På fotot Melanotaenia parkinsonii

 


Här finns också flera utställningsakvarier - här ett med salt.
Denna affär har ett mycket gott rykte och vi har varje gång vi besökt affären hittat en hel del intressanta fiskar. Så även denna gång, men likafullt tyckte vi nog att affären denna gång inte riktigt innehöll lika många rariteter som förra gången vi var här.

 

Efter Das Aquarium besökte vi en närbelägen restaurang (samma som förra året). I år var vi dock väl många så maten blev väl inte så lyckad och var definitivt inte prisvärd.

 


Nästa anhalt blev affären Deister Aquaristik. Jag har tidigare stött på ägarna till denna lilla affär på olika mässor runt om i Tyskland, men hade ändå inte tidigare beökt deras affär. Så även om jag kände ägarna rätt väl så var denna affär en för mig ny "bekantskap".
Jag blev definitivt inte besviken - för både jag och övriga Zoopetare gillade verkligen affären. De hade flera utställningsakvarier och alla var snyggt inredda med Back to Nature-bakgrunder och innehöll välväxta och snygga ciklider och malar. På fotot ovan kan man se mig fotande fiskarna i ett av utställningsakvarierna.

 


Det var rätt trångt i gångarna, men oerhört rena och snygga akvarier och det var en fröjd att kolla runt i den lilla affären. På fotot ovan är det GöranE som fotar och skymd bakom honom skymtar Pannecke medan Mikael Håkansson kan ses längst bort

 


Affären var ju väldigt liten och den var extremt specialiserad på Malawiciklider och L-malar. Det fanns även lite Tanganyikaciklider och en del Sydamerikanska ciklider, men de standardfiskar som man normalt hittar i en vanlig akvarieaffär lyste här helt med sin frånvaro. Priserna var inte så höga, samtidigt som kvalitén var mycket hög, vilket ytterligare ökade köpintresset hos oss Zoopetare.

 

Nedan kan ses ytterligare några foton på fiskar som togs i affärens försäljnings- eller utställningsakvarier.

 

 

 

 

 


Efter våra lyckade affärsbesök och en lång bilresa var det skönt att komma fram till det mysiga hotellet där vi skulle bo (för övrigt samma hotell som vi har bott på tidigare år). På fotot ovan syns en del av resenärerna.

 

Vi vilade en stund och gick sedan ner i baren och tog några öl innan vi bänkade oss framför vårt specialbord där vi alla kom plats. Det dök också upp några ytterligare "akvaristiska gäster" som jag hade pratat med tidigare. Ölen är god, maten är excellent och dessutom hyfsat billig och sällskapet excellent så kvällen blev mycket lyckad.

 

SÖNDAG

 


Söndagen var mässdag för oss och vi kom dit i god tid innan de öppnade klockan 10.00.
Mässhallen var rejält stor och här fanns plats för allehanda djur. Dessutom anordnades ett stort räkchampionat, en tävling om snyggaste växtakvariet samt snyggaste nanoakvariet.

 


Hallen från en annan synvinkel. Precis nedanför syns de ca. 300 akvarierna med räkor som tävlade i räkchampionatet.

 


Några Zoopetare som står och kollar ner över utställningshallen. På fotot kan "ses" undertecknad, staan och lillfrasse (tror jag).

 

På fotona nedanför kan ni se några av de fiskar som fanns i utställningsakvarierna på mässan.

 

 

 

 


Eftersom vi var där hela dagen behövde man vila mellan varven. Här vilar några zoopetare runt ett bord i serveringen.

 


Det fanns dock även mycket annat än fisk att kolla på. På fotot ovan och nedan ges några exempel på detta och då har vi ändå inte med några foton från den stora kattuställningen som pågick samtidigt. Jag har nu besökt denna mässa i 3 år, men har ännu inte ens tagit mig in i den stora avdelning där denna utställning äger rum.

 

 

 

 

 


Om man nu råkade tröttna på husdjursutställningen pågick det samtidigt också en massa andra mässor av olika slag - så oavsett var ens intresse finns finns det alltid en mässa som passar ens egen smak. Man behövde inte heller betala något extra för att besöka dessa mässor utan entréavgiften, som dessutom var rätt låg (under 100 kr), gällde för samtliga mässor.

 


Även i år var det som sagt ett stort räkchampionat. Förra året blev det rätt misslyckat pga av att vattnet var väldigt dimmigt. Mässarrangörerena trodde att de i år hade löst detta problem men så var det tyvärr inte utan vattnet var lika dimmigt i år. Kort sagt ett stort misslyckande och många av de bästa deltagarna från förra året ställde inte heller upp i år. Förra året gick väl hälften av klassegrarna till deltagare från andra länder (även flera från Asien) men i år var det nästan enbart tyskar som vann och det av det enkla skälet att det denna gång nästan bara var tyska deltagare i tävlingen. Dessutom innebar det en klar kvalitetsänkning på tävlingen. Nej till nästa år vill det nog till en rejäl skärpning om detta championat skall ha en framtid.

 

Desto mer glädjande var det då att såväl "Planted Aquarium-tävlingen" och "Nanotävlingen" var väldigt bra. Det var lika många deltagare som förra året, men kvalitén var högre och då var det ändå väldigt hög kvalité även förra året. Bara att få se, njuta och inspireras av alla dessa snygga akvarier motiverade vår resa hit ner.

 

I Planted Aquarium-klassen var det 32 deltagare som hade inrett var sitt akvarium. Akvariet (250  liter med måtten 100x50x50 cm) fanns redan på plats och det är starkt att på en dag hinna bygga upp så snygga akvarium bara med hjälp av de växter och den inredning man hade med sig.

 

Nedan visar vi de bästa akvarierna i klassen men i Zoopets stora fotoarkiv finns foto på samtliga 32 tävlande akvarier.

Plats 1: Marcel Dykierek som fick 3.000 EUR för sin förstaplats

 


Plats 2: Jan-Simon Knispel som fick 2.000 EUR för sin andraplats

 


Plast 3: David Stas som fick 1.000 EUR för sin tredje plats.

 


Plats 4: Martin Thomsen

 


Plats 5: Oliver Knott

 

AA_Planted_Aquarium_01_DSC_0302.jpgAA_Planted_Aquarium_29_DSC_0362.jpgAA_Planted_Aquarium_22_DSC_0338.jpg
Från vänster:
Plats 6: Tobias Coring; Plats 7: David Spieler; Plats 8: George Werner Just & Tim Schmiedeshoff.

 


Bernd Terletzki fick Publikens pris och vann därmed 500 EUR

 


Bernd Terletzki gillar att ställa ut ovanliga akvarier. Han hade akvariet som fick publikens pris och som var inrett med Back to Nature, men han hade också ovanstående saltvattensakvarie som bara innehöll saltvattensväxter. Som han sa till mig - det stod bara i reglerna att det skulle vara ett växtakvarium och det är det ju.

 

Nanotävlingen innehöll 38 akvarier och alla var riktigt snygga. Här kunde man ha med sig ett akvarium om man ville, eller så kunde man utnyttja ett befintligt akvarium. Dock så var det tvungen att vara ett Dennerle-akvarium på 19  liter med måtten 25x25x30 cm.

 

Nedan visar vi de bästa akvarierna i Nano-klassen, men samtliga tävlande akvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv

Plats 1: Benjamin Aepker som vann 800 EUR för sin förstaplats

 


Plats 2: Marcel Dykierek som vann 500 EUR för sin andraplats.

 


Plats 3: Jan-Simon Knispel som vann 300 EUR för sin tredjeplats

 


Plats 4: Carsten Logemann

 


Plats 5: David Stas

 

AA_Nano_14_DSC_0249.jpgAA_Nano_03_DSC_0236.jpgAA_nano_06_DSC_0240.jpgAA_Nano_32_DSC_0277.jpg
Från vänster:
Plats 6: Manuela Sabirsch; Plats 7: Jens Helemann; Plats 8 Kevin Höhlein ; Plats 9: Michal Maciejewicz

 

Sammanfattningsvis var "Heimtiermässan" väldigt bra. Antalet akvariemontrar med akvarier var dock något färre än förra året och räkchampionatet var inte så lyckat. Tävlingsdelen med "Planted Aquarium" och "Nanoakvarier" var dock väldigt bra och denna del samt delen med akvariemontrar var dock så himla bra att mässan var väl värd ett besök.

 


Vi hade tillbringat hela dagen på mässan och var nog alla lite trötta. På vägen tillbaka från mässan till hotellet gjorde vi vårt standardbesök på Aqua Café där man förutom goda bakverk kan avnjuta flera snygga akvarier med vackra fiskar. Ett rödciklid-par med yngel gick i ett av deras akvarier.

 


På hotellet vilade vi en stund innan det var dags att äta. Här ses nästan hela Zoopetgänget samlade runt middagsbordet.

 


Vi hade alla trevligt och skrattade, skojade, åt och drack gott även om inte riktigt alla verkade ha så himla trevligt alla stunder. På fotot GöranE

 


Sultanen verkade kapitulera...

 


medan Mikael Håkansson viftade med armarna

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar