Killiutställning och auktion i Köpenhamn 2008

Killiutställning och auktion i Köpenhamn 2008

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman och Kaj Persson
Gold-medlemmar kan klicka upp fotona till fullformat
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 29 foton) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar).
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om killievenemanget, gör det i denna forumtråd.

Under helgen 13-14 september arrangerade Skandinaviska killisällskapet sin årliga internationella utställning och auktion på Valby Kulturhus i Köpenhamn. Själv åkte jag ner på söndagen och missade därigenom bl.a. föredraget som var på lördagen.


Entrén till utställningslokalen var helt gratis och det fanns gott om akvarier att titta på - närmare bestämt så var det 360 akvarier med killis.


Två bastanta gentlemän i samspråk. Till vänster står den välkände killioten Alf Persson och till höger tysken Holger Hengstler. Holger höll under lördagen ett mycket uppskattat föredrag om en insamlingsresa till Kongo som han gjort tididigare i år. Han fångade och fick då med sig hem flera Nothobranchius-arter som inte funnits i hobbyn på närmare 40 år. 
Även om jag själv inte hade möjlighet att lyssna på hans föredrag så pratade jag med flera som hade gjort detta och de menade att det var ett av de bästa föredrag de någonsin hade hört, så det var ju synd att man missade detta.


Vi var också några zoopetare som hade letat oss dit. På fotot kan ni se kaj.p längst till vänster i samspråk med Guy Palm (med ryggen hitåt). 


Arrangörerna hade också satt upp en skylt med info om hur killis skall skötas.


Det intressantaste var dock innehållet i akvarierna och där fanns det väldigt mycket snyggt att titta på. Nedan kan ni se några foton på några få av dessa vackra killis.

AA-Pseudepiplatys_annulatus-2.jpgAA-Callopanchax_occidentalis_Malai_SL_03-11-2.jpgAA-Fundulopanchax_mirabilis_intermittens_Bayok-5.jpg


En vacker och även mycket ovanlig art var denna "segelfenskilli" som heter Terranatos dolichopterus.


En annan ovanlig och vacker art var denna Austrolebias lutoflammulatus.


Tyvärr var det mycket svårfotat eftersom väldigt många av akvarierutorna var oerhört smutsiga. Nog vore det lite bättre reklam för killis om man innan utställningen rengjort rutorna med en trasa. Så visst är arten på fotot ovan (Nothobranchius cardinalis) riktigt snygg, men tyvärr blev fotot ändå inget vidare pga den smutsiga rutan.


Det tävlades också i flera olika klasser. På denna sida kan du läsa vilka som vann i resp. klass. "Best in show" blev denna Fundulopanchax fallax som ställdes ut av tjecken I. Rudicky.

Auktion
Söndagen avlutades med auktion på alla utställda fiskar - dvs det var ca. 360 utrop. Priserna varierade rejält - de flesta var rätt billiga och gick för bara 20-50 kr påsen, medan några få skenade iväg (högsta priset var uppåt 400 kr). 


Själv hade jag tyvärr inte möjlighet att stanna kvar på auktionen, men jag hade bett Guy och Kaj att bjuda på en art  för mig. Anledningen till att jag var ute efter dessa var definitivt inte att de var speciellt vackra (snarare var den arten kanske den minst färgrannna på utställningen), utan istället var det deras intressanta beteende som lockade mig och sedan retade det mig också lite att de var stört omöjliga att fota på utställningen.


De blev inte direkt billiga heller, men Guy lyckades i alla fall ropa in 2 exemplar av arten Kryptolebias marmoratus för 180 danska kronor - dvs 225 svenska kronor.
På fotot ovan (taget i plastpåsen) ser ni ett par!!!!! - det intressanta med arten är nämligen att de är äkta hermafroditer, dvs har man EN fisk av denna art räcker det för att man skall få yngel av den.

Sammanfattning: Summa summarum en mycket trevlig tillställning där man kunde titta på många vackra och intresssanta killis och dessutom köpa in dom till fyndpriser.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar