Interzoo 2010

Interzoo 2010

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman  
Gold-medlemmar kan klicka upp fotona i artikeln till fullformat 
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 143 foton) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar). 
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om Interzoo 2010, gör det i denna forumtråd

 

Interzoo 2010 - entré
Återigen var det så dags för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nurnberg i Tyskland. Denna gång, ännu större än för 2 år sedan och i de 10 mässhallarna på totalt 90.000 kvadratmeter (motsvarar med råge 12 st fotbollsplaner) samsades 1.502 utställare (1.346 för 2 år sedan, 1.275 för 4 år sedan, 1.101 för 6 år sedan) från 53 länder och försökte attrahera drygt 38.324 besökare från 115 länder. 79% av utställarna kom från andra länder än Tyskland och nya utställarländer var Luxemburg, Mexiko, Franska Guyana, Kroatien och Vietnam. 

 

Interzoo 2010
För att få ytterligare ett begrepp om hur stor utställningen egentligen är. Om man vill promenera genom alla hallar och lägger 1 minut på att passera varje monter tar det 25 timmar (om man inte tar någon paus) att gå igenom allt. 

 

Dessvärre är också alla hallar mixade – dvs montrar, med hund, katt, akvarier, terrarier etc. etc. är placerade huller om buller så för att få se allt måste man verkligen också promenera runt i alla gångar i alla hallar. Detta var också än värre för mig eftersom jag för att gå måste använda 2 st kryckor och att hantera dem samtidigt som jag fotade var inte helt lätt – dock fick jag tacksam hjälp med detta (mer om detta senare i artikeln). 

 

Interzoo 2010 - entré
Mässan varade i 4 dagar (13-16/5) och redan när den öppnade klockan 09.00 på torsdagen var det en lång kö vid ingången. Själv hade jag lyckats ordna en presslegitimation så jag slapp allt köandet och hade dessutom tillgång till ett pressrum där det fanns gott om bekväma sittplatser samt kaffe vilket jag verkligen behövde för att orka med 9 timmar per dag. 

 

Interzoo 2010 - diverseInterzoo 2010 - diverseInterzoo 2010 - diverse
Enligt mässans egen statistik bestod den absolut största delen (43%) av hund- och kattmontrar, medan akvaristiken hamnade på plats 2 med sina 20%. Jag hade dock känslan av att det var betydligt fler akvaristikmontrar (kanske pga av att dammontrar och bokmontrar inte räknades dit) än 300 st – men det vill jag låta vara osagt. Jag var dock enbart intresserad av akvariemontrarna och varken tittade i andra montrar eller la ner tid på att fota i dessa. Ovanstående 3 foton är undantag: Foto 1: Hundfrisör i farten; Foto 2: Trädmonter med ett 250 år gammalt olivträd i mitten. Foto 3: Fräckt färgade skal till eremitkräftor. 

 

               Interzoo 2010 - Dennerle
Det fanns som sagt mängder av saker att titta på och även om jag var på mässan från kl. 09.00 på morgonen tills de stängde kl. 18.00 alla 4 dagarna missade jag med all säkerhet en hel del.
Skall man tala om en akvaristisk trend på mässan handlade det i extremt hög grad om Nano. Det var faktisktt i så hög grad att man inte längre kan tala om en trend, utan snarare kunde man t.o.m. få för sig att Nano idag ÄR akvaristiken. Nästan alla stora (och små) akvarieföretag presenterade innovationer i Nanosegmentet så man kan nästan säga som Dennerle gör på affischen ovan – Allt är Nano. 

 

Nedan tänkte jag kortfattat presentera några av mässans akvaristiska montrar – men jag vill verkligen rekommendera alla Goldmedlemmar att titta in i Zoopets stora fotoarkiv där många fler foton finns tillgängliga. Slutligen ger jag lite kort info om de möten jag deltog på. 

 

 

 

          Interzoo 2010 - Dennerle
Jag började ju med att lägga in Dennerles affisch så det är kanske lämpligt att ge lite info om dom. Det tyska företaget Dennerle har under flera år producerat växter och växttillbehör och är nog det företag som i störst utsträckning har anammat Nano-trenden. De saluför idag en hel uppsättning med olika nanoakvarier och tillbehör. 

 

Interzoo 2010 - DennerleInterzoo 2010 - DennerleInterzoo 2010 - Dennerle
I deras monter fanns det också  många snyggt inredda nanoakvarier – de flesta av dem innehöll mer eller mindre ovanliga räkor. 

 

Interzoo 2010 - TropicaInterzoo 2010 - Tropica
Om vi ändå är inne på  växter kan man inte undvika att nämna det danska företaget Tropica eftersom de alltid på alla Interzoomässor brukar ha de absolut snyggaste växtakvarierna - så också i år.
Dessutom är det värt att nämna att man i deras monter inte bara hittade nanoakvarier utan också flera snyggt inredda medelstora akvarier. 

 

Interzoo 2010 - Tropica
Tropicas växter presenterades också snyggt upphängda. 

 

Interzoo 2010 - AnubiasInterzoo 2010 - Anubias/Ole Pedersen
Man kan väl säga att Tropica och Dennerle är 2 stora växtföretag, men med på mässan fanns också  det lilla italienska företaget Anubias som förutom god mat i sin monter presenterade några snygga akvarier (som hade designats av dansken Ole Pedersen) och växter som var snyggt förpackade. Det kan kanske också vara värt att nämna att Ole varje dag under mässan hade en ny färgsprakande kostym – den han har på fotot ovan var den minst färgglada!!! 

 

Interzoo 2010 - JBLInterzoo 2010 - EheimInterzoo 2010 - Aquatlantis
Även stora giganter inom branschen som de tyska företagen JBL (överst) och Eheim samt det portugisiska Aquatlantis (nederst) presenterade sitt nya nanosortiment. 

 

Interzoo 2010 - Juwel / <i>Zacco platypus</i>
En annan akvariegigant var det tyska företaget Juwel där man som vanligt kunde se flera snygga akvarier och extremt ovanliga fiskarter. Bl.a. ovanstående snygging – Zacco platypus

 

Interzoo 2010 - Hagen
En annan supergigant i branschen är Hagen som på mässan representerades av sin tyska gren. De hade en mycket stor monter där man bl.a. kunde hitta några hyfsat snygga akvarier. I alla fall var bakgrunden de körde med riktigt snygg eftersom det ju var svenska Back to Nature-bakgrunderDin webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. (Hagen säljer dessa bakgrunder i Tyskland). Tyvärr ställde inte Back to Nature ut på mässan i år men är förhoppningsvis tillbaka till nästa mässa. 

 

               Interzoo 2010 - Ekol
En suveränt snygg akvariemöbel som säkert fick det att vattnas i munnen på många av besökarna visades upp av det polska företaget Ekol. Jag frågade en representant för företaget var utpriset ungefär skulle hamna på för denna akvariemöbel – drygt 10.000 kr blev svaret, så det blev ingen affär för min del – även om jag nog var frestad. 

 

Interzoo 2010 - Andreas MeyerInterzoo 2010 - Andreas Meyer
Det tyska ”stenföretaget”  Andreas Meyer hade en stor monter där de visade upp sina akvariestenar. Dessutom hade de ett snyggt utställningsakvarium där det gick ett stim med riktigt snygga Notropis chrosomus

 

Interzoo 2010 - Aquatic NatureInterzoo 2010 - Aquatic NatureInterzoo 2010 - Aquatic Nature
Det belgiska företaget Aquatic Nature visade upp ett brett nanosortiment med tillbehör och akvarier samt några riktigt snyggt inredda nanoakvarium som innehöll en massa räkor. 

 

Interzoo 2010 - Amtra/GlaserInterzoo 2010 - Amtra/Glaser
Aquarium Glaser som är tysklands gigantiska fiskgrossist ställde inte ut själva, men däremot Amtra som är en del av Glaserfamiljens akvaristiska ”familjeimperium”. Amtra samarbetar nu med det italienska företaget Croci.
I deras monter fanns också mycket sevärda och snygga akvarier som innehöll ovanliga fiskarter. 

 

Interzoo 2010 - Woha
Det tyska akvarieföretaget Woha visade upp några akvarier med annorlunda design. 

 

                       Interzoo 2010 - Vitrea
Italienska Vitrea hade några extremt snygga akvariemöbler som fanns i olika klatschiga färger. 

 

Interzoo 2010 - Mame Design
Japanska MameDesign presenterade ett brett sortiment med nanotillbehör där speciellt deras LED-belysningar väckte stor uppmärksamhet.

 

Överhuvudtaget kan man nog säga att det presenterades mängder av snyggt designade LED-belysningar på mässan – både för små och stora akvarier. Priset är dock ännu tämligen högt för de till stora akvarier. 

 

Interzoo 2010 - StendkerInterzoo 2010 - Stendker
Tyska Stendker visade som vanligt upp ett stort sortiment med extremt färggranna diskus. 

 

Interzoo 2010 - Econlux
Econlux från Tyskland presenterade en ny variant på LED-belysning som hade kylflänsar. Detta företag hade nog också mässans största akvarie – förr fanns det många stora och snygga akvarier i montrarna (förra gången hade t.ex. jag själv ett 900-liters akvarium i min monter) men de riktigt stora akvarierna lyste denna gång dessvärre med sin frånvaro. 

 

          Interzoo 2010 - BiOrb
BiOrb från England presenterade en ny design för doppvärmare som var anpassade för att lätt kunna gömmas i nanoakvarier. 

 

               Interzoo 2010 - Aquael
Aquael från Polen visade upp en extremt effektiv liten pump som lyfte vattnet hela fyra meter och på 4 meters höjd var effekten fortfarande så hög att den kunde driva runt en snurra.
Bredvid "vattensnurran" står Annika och hon var hjälpte mig mycket under mässan då hon tog hand om mina bägge kryckor när jag fotade, samtidigt som hon var trevligt sällskap.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar