Poecilaweekend i Holbæk, Danmark

Poecilaweekend i Holbæk, Danmark

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Observera att ”föredragsfotona” har fotats av på duken och ursprungsfotona har tagits av föredragshållaren. De återges här i sämre kvalitet än de visades på föredraget.

Det finns fler foton (totalt 173 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppen för Goldmedlemmar).

Alla foton nedan är klickbara till fullformat (gäller enbart Goldmedlemmar).

Artikeln kan diskuteras i denna tråd.

Den 2-4 maj 2014 arrangerade Poecilia Scandinavia den ”VI International Livebearer Weekend” i Holbæk,Danmark. Dels hölls det en del föredrag samt en auktion på levandefödare/ungfödare och sedan avnjöts en jubileumsmiddag (Poecilia Scandinavia fyllde 40 år) på lördagskvällen.

FREDAGEN DEN 2 MAJ

Omkring lunch plockades jag upp av Christer Sandberg (som jag medlem i Göteborgs Ciklidgrupp) vid centralstationen i Göteborg och vi påbörjade vår resa ner till Holbæk som ligger på Själlands västra del några mil från Roskilde. På vägen dit passade vi på att besöka affären Neonfisken som ligger i Köpenhamn.
 

Rhinogobius_candidianus_DSC_3101.JPGAndinoacara_pulcher_Electric_blue_DSC_3073.JPGCyclocheilichthys_janthochir_DSC_3095.JPG

Detta är en mycket trevlig affär och här finns alltid mycket att titta på och en hel del ovanliga arter och några fiskar som fanns där var Rhinogobius candidianus, Andinoacara pulcher, electric blue, samt Cyclocheilichthys janthochir.

Sedan åkte vi vidare till Holbæk och checkade där in på vandrarhemmet (Sidesporet) som ligger i centrum av den lilla staden och från rummet hade vi utsikt ut mot havet. Ett mycket bra vandrarhem. Det var inget speciellt arrangerat för fredagskvällen, men vi gick ut ett gäng och åt ihop och sedan satt vi framåt småtimmarna och ”surrade” på hotellet.

LÖRDAGEN DEN 3 MAJ

På morgonen åt vi sedan en gedigen frukost på vandrarhemmet innan vi åkte till möteslokalen ”kuben” som ligger i Holbæk seminarium. Alla föredrag som hålls på Poecilia Scandinavia-träffarna brukar vara ”halvvetenskapliga” och är inte direkt till för att locka fler till att börja med dessa intressanta fiskar utan är snarare till för att de som redan har en viss baskunskap skall kunna lära sig ytterligare.

Inledning

Thue-Grum-Schwensen – ordförande i Poecilia Scandinavia hälsade oss alla välkomna.

Deltagare

Vi var ett 70-tal som hade anmält sig till denna träff och vi kom från många olika länder (Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Slovenien, Portugal och USA). Det skall också sägas att alla föredrag hölls på engelska just för att så många av deltagarna är internationella gäster. Det ser lite tomt ut på fotot ovan, men det beror mest på att möteslokalen var väldigt stor och att vi satt utspridda.

Gil Rosenthal.Swordtail in northern, central Mexico and natural hybrids.Del 1

Egentligen så skulle vi ha börjat med en bildvisning från den ”Blå Planeten” som är det nya offentliga akvariet i Köpenhamn men den blev inställd och istället blev det Gil Rosenthal som delade sitt föredrag i 2 delar och på så sätt fick tid till att prata lite extra. Gil som kommer från USA hade rubriken ”Swordtail in the northern, central Mexico and natural hybrids” på sitt föredrag.

Gil_Rosenthal_Del_1_DSC_3123.jpgGil_Rosenthal_Del_1_DSC_3135.jpgGil_Rosenthal_Del_1_DSC_3139.jpg
Gil_Rosenthal_Del_1_DSC_3129.jpgGil_Rosenthal_Del_1_DSC_3131.jpgGil_Rosenthal_Del_1_DSC_3133.jpg

 Eftersom hans föredrag var uppdelat i 2 delar nöjer jag mig här till att lägga in några av fotona från föredraget och väntar med att kommentera det till del 2.

Kees de Jong.International cooperation in the hobby....

Nästa föredragshållare var Kees de Jong från Holland. Hans föredrag hade den långa titeln ”International cooperation in the hobby as well as outside the hobby but always about Livebearing fishes – including pictures and stories from his travels in Mexico.”

Kees_de_Jong_DSC_3145.jpgKees_de_Jong_DSC_3153.jpgKees_de_Jong_DSC_3159.jpg
Kees_de_Jong_DSC_3161.jpgKees_de_Jong_DSC_3162.jpgKees_de_Jong_DSC_3166.jpg
Kees_de_Jong_DSC_3172.jpgKees_de_Jong_DSC_3181.jpgKees_de_Jong_DSC_3182.jpg
Kees_de_Jong_DSC_3184.jpgKees_de_Jong_DSC_3189.jpgKees_de_Jong_DSC_3193.jpg

Nåväl det var en lång titel och inte tyckte jag heller att den direkt täckte det han pratade om! Det handlade egentligen mer om att levandefödarna under senare år har varit mycket utsatta och många har utrotats. Hans föredrag kom att handla om varför det blivit så och vad vi kan göra åt detta (och vad vi inte kan göra). Han tog upp att även om det är bra att vi odlar utrotningshotade arter så att de inte helt försvinner så är detta i sig inte en väg att gå för i praktiken eftersom det i längden bara fungerar för arter som är färggranna och lättodlade. Viktigare är istället att arbeta med att informera och stödja projekt som motverkar naturförstörelsen.

Han tog också upp vad som var orsaken till att så många arter utrotades och pekade på faktorer som att deras miljöer förstördes genom att de torkade ut (pga människans agerande), dammbyggen eller genom utsläpp i vattnet, även på sådana faktorer som introduktion av nya arter främst då för matfiskodling, men även för sportfiske och sjukdomsbekämpning och i något fall även pga att akvariefiskar har släppts ut. Sedan gav han också udda exempel där vetenskapsmän bidragit till att vissa arter utrotats, men även till att andra arter har räddats av vetenskapsmän.

Han gav oss också exempel på positiva bevarandeprojekt som t.ex. Aqulab i Mexico som ju också under många år har stötts ekonomiskt av Poecilia Scandinavia.

Kort sagt var det ett mycket intressant och bra föredrag och jag har fortfarande den mening som citerades ringande i mina öron ”If the loss of habitats will continue, all goodeids will have disappeared in 50 years from now!. (Omar Domniguez)”. Enligt Fishbase finns det idag 55 arter i familjen Goodeidae och om nu alla arter i denna familj utrotas lär även massor av andra arter att utrotas så vi pratar om ett gigantiskt hot den biologiska mångfalden i Centralamerika.

Deltagare

Sedan var det dags för lunch och lite mingling och fisktjöt med andra akvarister.

Michael Kempkes. Livebearing fishes in Florida, USA.

Näste föredragshållare var Michael Kempkes från Tyskland och hans föredrag hade titeln: ”Livebearing fishes in Florida, USA – based upon other things on his travels”

Michael_Kempkes_DSC_3212.jpgMichael_Kempkes_DSC_3214.jpgMichael_Kempkes_DSC_3218.jpg
Michael_Kempkes_DSC_3229.jpgMichael_Kempkes_DSC_3230.jpgMichael_Kempkes_DSC_3232.jpg

Nu kom väl egentligen föredraget mest ”bara” att handla om en art nämligen om den som brukar kallas för ”least killifish” (Heterandria formosa) och de populationer som finns av denna art. Tyvärr blev dock föredraget väldigt kort (ca.25 minuter) och det tror jag berodde på att det hölls på engelska (han hade aldrig tidigare hållit ett föredrag på engelska) och han var orolig för att hans engelska var dålig vilket den inte alls var. Tvärtom var det mycket lätt att förstå honom. Men hans oro för detta gjorde tyvärr att han stressade lite för mycket eftersom arten annars verkar vara mycket intressant och hans jakt på denna i Florida verkade ha varit mycket givande.

Gil Rosenthal.Swordtail in northern, central Mexico and natural hybrids.Del 2

Som lördagens siste föredragshållare återkom Gil Rosenthal med andra delen av sitt föredrag - ”Swordtail in the northern, central Mexico and natural hybrids”.

Gil_Rosenthal_Del_2_DSC_3242.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3250.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3253.jpg
Gil_Rosenthal_Del_2_DSC_3254.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3279.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3280.jpg
Gil_Rosenthal_Del_2_DSC_3283.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3287.jpgGil_Rosenthal_Del_2_DSC_3294.jpg

 

Gil Rosenthal.Swordtail in northern, central Mexico and natural hybrids.Del 2

Föredraget handlade till stor del om hur olika arter (främst Xiphophorus birchmanni och Xiphophorus malinche) gör sina partnerval och vad de då i huvudsak går efter och hur detta till stor del faktiskt påverkas av att vattenvärdena ändras (främst pga människan) och om att det på så sätt skapas naturliga hybrider. Han menade också att naturliga hybrider absolut var värda att bevara som en viktig aspekt av levandefödarnas biologiska mångfald.

Då och då blev det lite väl komplicerat för mig och jag ”försvann” i den halvvetenskapliga diskussionen, men det gjorde inte så mycket att jag inte riktigt förstod alla aspekter för större delen av föredraget var mycket lättillgängligt så även om man försvan bort någon minut kom man raskt tillbaka på rätt spår igen.

Det var ett mycket intressant föredrag och det var ett sådant föredrag där man förbannar sig själv över att man inte satt med penna och papper (eller en LapTop) så att man hade kunna anteckna allt han sa för det var så många nya och förvånande saker att det var omöjligt att komma ihåg allt.

Auktion

Auktion

Efter föredragen var det dags för auktionen som varade lite drygt 3 timmar och det var en hel del som hade tagit med sig fiskar och denna auktion är ju ett eldorado för den som är intresserad av naturformer av levandefödare. Med holländsk hjälp (auktionsutroparna) löpte auktionen på i bra tempo och jag vet inte hur många påsar det var som gick för klubban, men totalt sas det att det ropades in fisk för ca. 35.000 SEK. Jag hade bestämt mig för att inte gå över 40 EUR för en påse i budgivningen (en del gick för över 60 EUR) och det gjorde tyvärr att jag missade de arter som stod högst på min önskelista. Men jag fick ändå med mig en hel del intressanta arter och jag ropade in dessa 4 arter - Chapalichthys encaustus, från Lake Chapala, Jalisco, Mexico; Gambusia holbrooki, från South Florida Everglades. USA; Chapalichthys pardalis, aquarium-strain; samt Skiffia multipunctata, från Lago de Camecuaro, Michoacan, Mexico. Totalt betalade jag för dessa ca. 65 EUR.

Det som är oerhört glädjande med en auktion som denna är att lite ovanligare naturformer av levandefödare kan spridas bland fler akvarister i Europa. Och om man bara kan ange ett säkert ursprung på de man säljer så kan en ”vanlig” guppy säljas för mer än en hundralapp stycket. Kan väl också nämna att även i affären Neonfisken som vi besökte på nervägen så fanns det ett brett utbud att naturformer av olika arter – där (men tyvärr svårt i Sverige) går det uppenbarligen att sälja kvalitet trots att kvalitet också kostar.

Middag

Middag

På lördags kvällen var det så galamiddag och Erik Lind Larsen som var med och startade Poecilia Scandinavia för 40 år sedan höll ett kort och intressant tal och vi avnjöt en god 3-rätters middag och det bästa av allt var förstås att träffa goda vänner och tjöta fisk natten lång – för tjötet fortsatte ju sedan så klart på vandrarhemmet.

Middag

Summa summarum - en mycket trevlig helg med några fantastiskt bra föredrag. Det var egentligen bara en sak som förbryllade mig – vad är budskapet i denna tavla som hänger på väggen i den lokal där vi åt middagen på lördagskvällen.

SÖNDAGEN DEN 4 MAJ

På söndagen så var det inget program utan efter lite fisktjöt vid frukosten så satte sig jag och Christer i bilen och styrde kosan hem till Göteborg. Transporten gick bra för de flesta av mina fiskar och några av de jag köpte kan ni se på fotona nedan efter att jag släppt i dem i mina akvarier.

Auktion.<i>Chapalichthys encaustus</i>

Auktion.<i>Gambusia holbrooki</i>

Auktion.<i>Gambusia holbrooki</i>

Från vänster Chapalichthys encaustus, Gambusia holbrooki-hane (ovanligt mönstrad), och Gambusia holbrooki-hona.




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar