Interzoo 2006

Interzoo 2006

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Gold-medlemmar kan klicka upp fotona till fullformat

Dags igen för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nurnberg i Tyskland. Denna gång ännu större och nu i 8 olika hallar på totalt närmare 80.000 kvadratmeter. Här samsades 1275 utställare (1101 för 2 år sedan) från 56 olika länder och försökte attrahera de drygt 34.000 besökare från mer än 100 länder.

I år var jag inte där i huvudsak som besökare och för att knyta kontakter samt träffa gamla vänner utan faktiskt främst för att jobba. Detta eftersom jag lovat Charlie från On the Rocks (som tillverkar Back to Nature-bakgrunderna) att hjälpa till med att bygga och riva hans monter samt att hjälpa till i montern under själva mässdagarna. Detta, samtidigt som jag har en rejäl värk i ena benet vilket stundtals gör det väldigt jobbigt att gå gjorde att bara summariskt kunde kolla igenom hela mässan.

Nåväl på onsdagseftermiddagen (dagen innan mässan öppnades) haltade jag mig i alla fall igenom alla hallar och markerade vilka montrar jag skulle återkomma till (främst de med utställningsakvarier i montern) senare under mässan för att fota. Sedan fick jag också tips från andra besökare om sevärdheter som var värda att kolla upp. 

Nedan följer ett urval av de foton som jag tog med en kortare beskrivande text. Betydligt fler foton finns till beskådande i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart för Gold-medlemmar).


Utställningsområdet var som sagt gigantiskt - ville man kolla alla montrar och spenderade 1 minut på varje monter så skulle det ta 21 timmar att gå igenom allt. 


Även om jag mest är intresserad av fisk så fanns det även annat att kolla in på - lägg märke till den blå "mössan" på leguanen(?) i bakgrunden. Ibland kan foton bli lite kul. 


Kul och kul - kanske snarare konstigt, men detta företag sålde i alla fall bajspåsar för hundar. Dessa påsar bar de hela tiden på sig!!!!
Undrar om hundarna också knöt ihop påsarna efteråt och slängde dom i bajspapperskorgar?   


Väldig uppmärksamhet fick detta företag som hade kört in en trailer i sin monter. Vad de sålde vete sjutton - kanske solglasögon för hundar eller nåt sånt. 


På varje zoofackutställning värd namnet kan man naturligtvis köpa massagedelfiner och sköldpaddor. 


Den avgående ordföranden i OFI Svein Fosså (till höger) avtackas av den nye ordföranden Gerald Bassleer med en låda årgångsvin vilket synbarligen uppskattades.


Dupla som varumärke verkar ha skjutit fart igen även om det nu ägs av Dohse Aquaristik. Detta är positivt för hobbyn eftersom Dupla är känt för produkter av hög kvalitet. 


Ett smart marknadsföringrej var Aquaels uppvisande av sina nya golvpumpar. De hade placerat 4 st i ett helt ljudisolerat rum för att visa att de var helt ljudlösa när man drog igång dom.
Hörde också någon nämna (såg det inte själv) om ett annat polskt företag som hade placerat sin "lysrösrarmatur" nedsänkt i vattnet för att bevisa hur vattentäta de var.
Utan tvekan gjorde dessa "marknadsföringstricks" att deras produkter väckte berättigad uppmärksamhet.  


I Discus Lives monter gick ett diskuspar med yngel.


I Tropic Nguyens monter fanns det ett vacker saltvattensakvarium till beskådande.


Stendker Zierfischzucht visade som vanligt upp många vackra diskus - bl.a. denna nya snakeskin blue 


Det tjeckiska företaget Petra Aquarium hade ett vackert akvarium i sin monter.


Likaså Hans Barth Dessau


 Detta företag visade även upp ett antal små dekorativt inredda växtakvarium. Små akvarier...


...samt s.k. tavelakvarier var något av en trend på mässan och fanns att beskåda i många montrar. Här hos Aquatic Style från Singapore.


Eheim (genom varumärket MP) visade på mässan upp några vackra nya modeller av akvarier. Riktigt snyggt tyckte jag detta var även om frånvaron av bakgrund och fisk i akvariet drog ner betyget lite.

 

 

 

 


 En annan gigant inom branschen är Juwel Aquarium som jag tyckte hade skärpt till sig en del sedan förra Interzoo och denna gång hade åstadkommit några stycken vackert inredda akvarier.

De presenterade bl.a. en ny typ av platt bakgrund som var rätt snygg.

Även några praktexemplar av hantlar fanns att beskåda i Juwels monter.


En annan  gigant nämligen JBL hade nog mässans största akvarium. Bra idé som genomförts på ett mycket dekorativt sätt 


JBL introducerade också en ny form av gratis vattenanalys på internet.

Detta var vad några av de stora företagen inom branschen hade att visa upp. Andra stora företag som Hagen och Tetra hade dock lite tråkiga montrar och där fanns inte mycket att ödsla kort på.

Nej jag vill istället lyfta fram några mindre företag som hade bra montrar med vackra akvarier och innovativa ideer.


Ett sådant var det italienska företaget Elos som visade upp ett flertal mycket vackra akvarier.

I ett av montrens akvarier gick denna vackra rasbora(?). Vad den heter - ja det vet jag inte. Frågade t.o.m. efter namnet i montern men de kunde inte ge mig något svar.

Elos visade också upp ett vackert saltvattensakvarium.

och ett lite annorlunda inrett fyrkantigt akvarium.


En annan intressant bekantskap var det tyska företaget Korallenzucht.....

.... och som namnet antyder så odlare de koraller.


Det japanska företaget Samurai väckte också berättad uppmärksamhet med en vacker monter.....

där det bl.a. kryllade av räkor i alla prisklasser.

bl.a. såldes det två exemplar av denna Red Crystal-variant som går under namnet brilliant till det facila priset av 2.000 EUR stycket och då är det priset till affär och utan moms!!!!
Inte nog med att de var dyra, de var också väldigt skygga och svårfotade - nog man begära att de skulle visa upp sig lite mer  till det priset.
 
Istället valde jag att fota av en affisch på nämnda räka även om den avfotade fisken även här var något oskarp.


Det danska företaget Tropica hade som vanligt en av mässans allra bästa montrar. Här ses till vänster företagets avgående VD Claus Christensen (som vi Zoopetvästare känner igen från vårt Tropica-besök i höstas), till höger ses företagets nya VD Lars Green.

Mycket folk drog också den "Aquascaping Workshop" som genomfördes i Tropicas monter 2 gånger varje dag. Om jag inte är helt felunderättad så var det den kände växtexperten Oliver Knott som genomförde dessa.

I montern fanns också flera vackra växtakvarier att titta på....

Närbild på en grupp med vackra Eustralis stellata.

På ett praktiskt sätt åskådliggjordes vilka växtarter som fanns till beskådande i akvarierna.

Här akvariet i verkligheten.

En del nya växtarter visades också upp - här Pogostemon helferi 


Det tyska företaget Meerwasser Center ställde ut 4 st sanslöst vackra saltvattensakvarier. Tror aldrig jag tidigare sett vackrare saltvattensakvarier på en utställning. 

Det är bara att njuta även om ett foto aldrig kan bli samma sak som det äkta. Självklart var Meerwasser Center MAC-certifierade. När får vi se det första svenska företaget i branschen som tar sitt miljöansvar och blir MAC-certifierade? 

Till sist vill jag också nämna montern som jag själv jobbade i dvs Back to Natures som en av de allra bästa. Visst är det väl lite av att tala i "egen sak" men det var oerhört många många som berömde montern och det stora 1500 liters malawiakvariet med BTN-moduler var nog mässans mest fotade akvarium.
Speciellt kul att just denna monter uppmärksammades så mycket då det var mässans enda svenska monter. 
    
Här ses ena halvan av BTN-montern med malawiakvariet till vänster.

En som verkligen uppskattade akvariet var den legendariske exportören av malawiciklider - Stuart Grant. Vad han pekar på - jo självklart några sällsynt vacka exemplar av Aulonocara stuartgranti

Vem vet - kanske var det just denna vackra A. stuartgranti-hane från Cobwe

Om det inte hade varit för att akvariet bara innehöll hanar så kunde man tro att man var förflyttad till ett rev i Malawisjön. 


Även amazonasakvariet med bl.a.vildfångade skalarer...

.....samt en Geophagus-grupp blev uppskattat.

Allt behöver inte vara stort och maffigt för att ge intryck - min gamla TV kom till heders igen. Denna gång upppiffad med en ny bakgrund (Slimline) och ett gäng med räkor.

Back to Nature-nyheten för året var just denna "Slimline-bakgrund" som är helt platt men ändå vacker. Den saluförs i två färger (se fotona ovan) och i några olika storlekar. Ryktet säger att den prismässigt gott och väl kommer att kunna konkurrera med andra bakgrunder på marknaden. Visst den är platt och därför inte riktigt lika snygg som de andra BTN-modellerna - men kvalitén är Back to Nature (dvs i toppklass) även på denna prisbilliga produkt så nog blir det tufft för konkurrenterna framöver. Den kommer ut på marknaden till hösten (september).  

En massa akvaristiska celebriteter "ramlade in" i montern - här har vi (undertecknad t.v. och Charlie (mannen bakom Back to nature-bakgrunderna) t.h.) besök av Chris Lukhaup. Chris är en "guru" inom "skaldjur" och har skrivit flera böcker i ämnet och är redaktör för den tidskrift i ämnen som kommer till hösten. Chris har dock flera strängar på sin lyra och och är dessutom basist i ett "heavy rock band" som heter Atrocity  (Charlie håller deras nyutkomna CD i handen). 
Detta foto är taget av Chris flickvän. 


Närmare 14 dagar i Tyskland med relativt tungt arbete från tidig morgon till inpå kvällen varje dag sätter sina spår. Dock var det skönt att få avsluta de sköna kvällarna på en uteservering med en bit mat och lite att dricka. Till höger sitter Hellmut som säljer Back to Nature i Tyskland - nog Tysklands vitalaste 69-åring.

Sammanfattning:
En klart lyckad mässa som jag tycker andades optimism och uppgång för branschen. Visserligen saknades denna gång de stora spektakulära "akvarierna" som man brukar få se som Tetras jättekub och Rollsar ombyggda till akvarier, men i gengäld fanns det istället väldigt många vackra mindre akvarier att se på opch detta kompenserade mer än väl detta.

Trender då - små akvarier, tavelakvarier, växter, bakgrunder, räkor är inne.
      
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar