Spanien - Palmitos Park, Gran Canaria

Spanien - Palmitos Park, Gran Canaria

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Vill du diskutera denna artikel kan du göra det i denna forumtråd.

Palmitos Park ligger på Gran Canarias södra del, ca. 8 km norr om Maspalomas. Parken är mycket vackert placerad i en dalgång med vidsträckt utsikt. 2007 drabbades parken av en stor brand och mycket brann ner - idag är dock det mesta uppbyggt igen. 

I Palmitos park finns mycket att titta på som tropiska fåglar, mindre däggdjur, orkidé- och fjärilshus, terrarium och akvarium och framförallt massor av växter i den vackra parken. Åtskilliga gånger under dagen är det också fågeluppvisningar med örnar, papegojor och andra tropiska fåglar. Parken är stor och rejält kuperad så man kan nästan räkna med en heldag för att ta sig runt om man vill kolla på allt, men det är ändå inte så jobbigt eftersom det finns många bänkar att vila ut på och massor av palmer som ger bra skugga.

Akvariedelen som var det vikitigaste för mig var dock en stor besvikelse. Det fanns visserligen många och rejält stora akvarier att titta på, men i en del av dessa var det extremt få fiskar, eller andra levande varelser, att titta på (gäller speciellt för saltvattensakvarierna), medan det var rejält överbefolkat s.k. fisksoppa (speciellt i sötvattensakvarierna) i andra akvarier. Belysningen över akvarierna var också dålig och i vissa fall kunde man knappt se fiskarna. I ett akvarium som innehöll Aulonocara var det tur att deras ryggfenor var klarvita annars hade man svårligen lagt märke till att det var fiskar i akvariet. Fiskarna betedde sig också lite underligt (de verkade tröga och skygga) och jag fick för mig att det var för kallt i vattnet.

Om jag skall säga något positivt om akvariedelen så kan det vara värt att nämna att inredningen i akvarierna var Ok, inredningen ovanför sötvattensdelen var riktigt snygg, samt att det fanns ett relativt "litet" (ca. 1.000 liter) saltvattensakvarium som var snyggt.

Informationen om de utställda fiskarna var sådär. Tanken var god med en bra skylt på 3 språk (spanska, engelska och tyska) där man kunde ta del av fullt tillräckligt med artinformation. Felet var bara att skyltarna ofta inte visade de fiskarna som fanns i akvariet. Till exempel så fanns det ett mycket stort malawiakvarium som innehöll flera hundra med malawisar och vid detta akvarium fanns det bara 3 artinfoskyltar och av dessa var en på praktbotia!!!!!

Om nu inte akvariedelen (i viss mån även terrariedelen) var något vidare så finns det utan tvekan mycket annat som är värt att titta på och att bara promenera runt i den vackra parken gav en hel del. De fina fjärils- och orkidéhusen var mycket välskötta.  Uppvisningarna var också rätt kul att titta på.

Sammanfattningsvis en stor och sevärd anläggning som är värt ett besök även om nu akvariedelen inte var något vidare. De håller nu också på att bygga upp ett delfinarium och det blir säkert sevärt, även om nu jag kan tycka att det vore bättre att först bygga om de delar i parken som är eftersatta.

Öppettider
Dagligen 10.00-18.00 (inga insläpp efter 17.00)

Entré
Vuxna: 22 EUR
Barn 3-12 år: 16,50 EUR
Barn under 3 år: Gratis
Man kan köpa biljetter i förväg på deras hemsida och får då 15% rabatt.  

Hemsida: http://www.palmitospark.es/palmitos/

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för att se dem i stort format. Fler foton (totalt 102 st) från Palmitos Park finns i  Zoopets stora fotoarkiv.






Akvarium:





Aulonocara-akvarium där man bara såg ryggfenorna.


I ett jätteakvarium på kanske 10.000 liter gick det enbart massor av Herichthys carpintis i ett dåligt upplyst akvarium. Något enahanda fiskbesättning


Detta var enligt min mening det enda hyfsat snygga akvariet.

 
Jätteakvarium, men bara några få fiskar. 









Terrarie:




Fjärilshus:



Jättefjäril som var ca. 15 cm bred överr vingspannet. Kolla in "ormhuvudena" på vingspetsarna.







Orkidéhus:












Uppvisning:












Parken:













2007 brann parken ner - idag är det mesta återuppbyggt.










Mina favoritdjur




Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium