Träff med Zoopet Väst i Halmstad 29/1 2005

Träff med Zoopet Väst i Halmstad 29/1 2005

Text och foto (om ej annat anges): Michael Persson


Text och foto: Michael Persson DSC_8969.jpg

För att vara i Skåne var det en ovanligt kall och fin vintermorgon, termometern hade krupit ända ner till minus nio grader. Egentligen skulle det vara mycket trevligare att sjunka ner i fåtöljen framför akvariet med en kopp kaffe, istället för att stå ute i kylan och skrapa is från bilrutorna. Anledningen till att jag hade valt det senare var att ”Zoopet väst”-gänget äntligen hade planerat in ett möte inom ett avstånd som var rimligt också för oss skåningar.

Efter att ha följt ”västgängets” planering av denna och tidigare träffar i forumet, skulle det bli skoj att åka upp till Halmstad och träffa alla. På programmet stod besök hos Åleds akvarium, Halmstads zoologiska, Tropikcenter och Kaj Perssons odlingslokal i Varberg.
Åled skulle vara extra skoj att besöka eftersom det var min favoritbutik på den tiden när dom höll till hemma i villakällaren och hade ett mycket stort utbud av vildfångade malawi- och tanganyikaciklider.

Åleds akvarium
Redan när jag svängde in på Åleds akvariums parkeringsplats var ett stort gäng ”zoopetare” samlat. Jag blev varmt välkomnad med kaffe och hembakad sockerkaka. För mig som inte har besökt affären sedan tiden hemma i källaren hade det skett stora förändringar. Akvarierna var precis som tidigare rena och mycket välskötta men innehållet helt annorlunda. Idag är det inte längre ciklider från de stora afrikanska sjöarna som dominerar utbudet, allt jag hittade av den varan var några få arter tanganyikaciklider. Nej nu hittar man istället ett mycket brett utbud av sällskapsfiskar, dvärgciklider och kanske framförallt malar. Givetvis finns det bottenfilter i alla akvarierna!


Hos Åleds akvarium fisk inte blixt användas, men en del långsamma arter som denna Crenicichla compressiceps fastnade ändå på bild.

Längs en långvägg i lokalen var en ny stor akvarieställning under uppbyggnad. De nya akvarierna är tänkta för malawi- och tanganganyikaciklider, så kanske finns det hopp om att detta ”Mecka” för oss fantaster av östafrikanska ciklider återuppstår…
Normalt råder fotoförbud i butiken men dagen till ära hade Arnold lättat lite på reglerna och tillät fotografering utan blixt. Det var lite synd när det fanns så mycket intressant i akvarierna, att fotografera akvariefisk utan blixt är ju inte det lättaste.

Halmstads zoologiska
Nästa anhalt var Halmstad zoologiska som jag aldrig hade besökt tidigare. Det visade sig vara en mycket trevlig butik. Affären ligger en halvtrappa ner från gatuplanet precis som en ”riktig” akvarieaffär ska göra. Roligt i sammanhanget var också att jag hade träffat affärsinnehavaren bara några dagar tidigare när jag besökte grossisten Simontorp tillsammans med Ciklidvännerna i Malmö.


En Apistogramma cacatuoides hos Halmstads Zoologiska.

Den här butiken kommer jag definitivt att besöka fler gånger. Även här var utbudet av fisk mycket bra, framförallt imponerades jag av att det fanns ovanligt mycket tetror och dvärgciklider. I ett av akvarierna fanns en mycket snygg variant av Pelvicachromis taeniatus ”nigeria röd". Plötsligt kände jag mig tvungen att påskynda mina planer på att starta upp ett akvarium med västafrikanska ciklider igen. Mina första ciklider var paletter och västafrikaner har sedan dess legat mig varmt om hjärtat, även om jag främst har sysslat med andra ciklider. Den här turen i kombination med Kjell Nilssons utmärkta artikelserie i Ciklidbladet har definitivt övertygat mig om att ge västafrikanerna en ny chans!


En skalar hos Halmstads Zoologiska. 


Närbild av en Vieja maculicauda på Tropikcenter.

Tropikcenter
Tredje målet för dagen var Tropikcenter vilket jag har besökt vid ett par tillfällen tidigare. Det är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, med ett hundratal tropiska djurarter från världens alla hörn. Tyvärr blev det inget av den förväntade höjdpunkten för dagen, det i förväg utlovade badet i det stora malawiakvariet med Kjell och zoopets sjöjungfrur. Kanske var det tur med tanke på att det också var många barnfamiljer på besök.


En Tropheus duboisi på Tropikhuset.

Efter en dryg timmes fri rundvandring var det dags för en mycket välbehövlig lunch. Kasslergratäng var förbeställt till hela sällskapet och ett långbord var uppdukat åt oss i verandan. Efter lunchen valde jag att vända hemåt istället för att följa med till Kaj i Varberg. Det får jag ta vid ett annat tillfälle, där finns en hel del intressant att titta på har jag förstått. Jag tog farväl av ”västgänget” men hoppas att få delta på fler av deras aktiviteter i framtiden.


”Västgänget” samlat i Tropikhusets restaurang. 




Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar