Poeciliaweekend 2009

Poeciliaweekend 2009

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman, Evert Karlsson samt resp. föredragshållare
Alla foton är klickbara till stort format (gäller enbart för goldmedlemmar).
Dessutom finns det fler foton (totalt 49 st) från evenemanget att titta på i Zoopets stora  fotoarkiv (gäller enbart för goldmedlemmar).
Evenemanget kan diskuteras i denna forumtråd

Under helgen 1-3 maj samlades ett gäng med akvarister i en liten dansk by som heter Stoholm (ca. 60 km väster om Randers). De närmare 60 som samlades har som specialintresse ungfödare/levandefödare och de kom från 8 olika länder (Danmark, Norge, Storbritanien, Sverige, Tyskland, Belgien, Holland och Österrike). Arrangör för träffen var Poecilia Scandinavia.

 

                                               FREDAG 

 

På fredagsmorgonen samlades vi tre stycken svenskar vid Stena-terminalen i Göteborg  för att ta färjan över till Frederikshavn. Tyvärr går ju snabbfärjan enbart på sommaren och även om det i och för sig var sommarväder så hade inte denna färja ännu inte börjat gå utan det fick bli den vanliga färjan. Vi var frammes strax efter elva och passade då på att först ta en vända upp till Nordskjöakvariet i Hirtshals  innan vi åkte ner till Stoholm.

 

         
Möteslokalerna bestod dels av ett stort vandrarhem samt en idrottsanläggning vid sidan av där vi åt. Vandrarhemmet hade en mycket hög standard och var väldigt trivsamt.

 

Programmet för helgen kan ni se nedan.
Friday
16:00-19:00 Arrival and registration
19:00-20:00 Buffet
20:00 - Lecture by Kjell Fohrman from Sweden
Saturday
08:00-09:00 Breakfast
09:15-10:45 General meeting for members of Poecila Scandinavia
11:00-11:45 Lecture by Colin Grist from Chester Zoo, England
12:00-12:15 Presentation of a new book about selected biotopes
12:30-13:30 Lunch
13:45-14:30 Lecture by Ronny Lundkvist from Sweden
15:45-16:30 Coffee
16:45-18:30 Auktion
19:30- Buffet
Sunday
09:00-10:00 Breakfast
10:00-11:00 Settlement of auktion accounts
11:00- Goodbye and see you again next time

 

Efter att ha minglat runt lite var det dags för middag och det smakade gott med en köttbit och lite annat smått och gott.                                           

 

         
Helgens förste föredragshållare var jag själv och mitt föredrag hade titeln "Is the Aquarist an environmentalist or an environmental destroyer". Dvs "samma" föredrag som jag hade hållit några få veckor tidigare i Bollmora Akvarieklubb och på Ciklidstämman - skillnaden var väl egentligen att jag denna gång höll det på engelska (dvs "svengelska"). Detta var lite ovant, men det avlöpte nog rätt positivt och ingen kastade i alla fall några ruttna tomater eller ägg på mig.
De som kommenterade mitt föredrag var klart positiva och det blev också lite diskussion både under föredraget och senare under helgen vilket jag var glad över.

 

Kvällen blev sedan rätt sen, innan det var dags att sova några timmar i det propra rummet. För att vara ett vandrarhemsrum var det väldigt hög standard.

 

                                                 LÖRDAG

 

Mellan åtta och nio på morgonen var det sedan frukost och som alltid när det gäller Danmark fanns det en hel del att välja mellan på frukostbordet, så man behövde inte gå hungrig därifrån.

 

         
Direkt därefter var det dags för årsmöte i Poecilia Scandinavia och vid presidiet tronade från vänster Albert Johann Palner (årsmötesordförande), Thue Grum-Schwensen (ordförande), Kai Qvist (sekreterare) samt Kim Walther (kassör).
Det blev en del diskussioner på årsmötet, men det hör ju till i en livaktig förening och på slutet var alla nog ändå någorlunda överens.

 

          
Föreningens ordförande hälsade oss sedan välkomna.......  

 

         
.........innan det var dags för Colin Grist att hålla sitt föredrag. Colin jobbar på Chester Zoo i England och han är där involverad i flera bevarandeprojekt.  

 

         
         
         
         
         
         
Hans föredrag var mycket intressant och vi bl.a. reda på vad Chester Zoos bevarandeprojekt går ut på. Han presenterade även Fish Ark i Mexiko samt på Filippinerna. Vi fick också reda på den minst sagt intrikata hemligheten varför ett gäng nunnor också var involverade i ett bevarandeprojekt i Mexiko. Fast den hemligheten tänker jag inte tala om här.

 

Efter Colins föredrag var det dags för lunch och inte heller denna gång behövde någon gå hungrig från bordet.

         
Jamen hallå där - varför ser ni ( Rune Evjeberg samt Kai Qvist) så sura ut. Det har ni ju absolut ingen anledning till eftersom...... 

 

          
....er nya bok verkar vara riktigt bra. Nästa punkt på programmet var alltså en kort presentation av deras nya bok - Freshwater Fish Biotopes in Mexico. den verkade mycket lovande så självklart köpte jag ett exemplar av boken.   

 

         
Under fredagen och lördagen var det ett fantastiskt fint väder och man kunde lägga sig på gräset utanför vandrarhemmet och ta en lur eller kanske prata i mobilen, eller så kunde man slå sig ner vid något av uteborden för en pratstund med likasinnade. Extra kul var det ju också att prata med deltagare från så många olika länder.    

 

         
Söndagens andre föredragshållare var Ronny Lundkvist från Sverige vars föredrag hade titeln - Two Tiny Livebearers from Tobago.  

 

         
         
         
         
Den som regelbundet kollar på Zoopet kanske kommer kanske ihåg att Ronny höll "samma" föredrag på Akvariets Dag i Malmö "häromsistens". Det gjorde dock inget för det var ett bra föredrag då, och var väl värt att lyssna på en gång till. Det var väl förövrigt bara några enstaka av deltagarna på detta möte som även deltog på Akvariets dag.
Kort och gott ett mycket bra föredrag.

 

          
För en del är säkert auktionen det mest intressanta på helgen och jag är fullkomligt övetygad om att Poecilia Scandinavias auktion är den auktion i Skandinavien där det förekommer särklassigt flest levandefödare. Här kan alla verkligen alla hitta sina drömfiskar.
På bilden ovan är det auktionsförättaren Thor Winther Dahl som granskar innehållet i en påse.

 

Även om jag själv egentligen inte tänkt att handla något blev det självklart ändå en del "godis" som jag fick med mig hem - 3 fiskarter (Zoogoneticus tequila (Rio Teuchitlan, Ameca Basin, Jalisco Mexico), Phallichthys pittieri (Upala, Costa Rica) och Characocon audax (El Toboso)) samt 1 växtart (Shinnersia rivularis).   

 

          
På fotot ovan är det lokaltidningens fotograf som fotar - kul att träffen uppmärksammades av pressen.  

 

          
Efter en lång dag med 2 bra föredrag, en lyckad auktion, sollapande och mycket fisksnack var vi alla rejält hungriga. Här står ett gäng uppradade i väntan på maten. 2:a från höger är Evert och ytterligare några steg till vänster står Christer (i färgglad skjorta) - dessa bägge var mina svenska reskamrater på denna danmarkstripp. 

 

          
Maten under hela helgen var mycket bra. På fotot ovan syns förrätten och den bestod av fisk samt spenatfyllda pannkakor, mums och sedan tillkom dessutom en lika smarrig huvudrätt och efterrätt. Ingen bantarmat direkt - men vad sjutton, det är ju bara Poeciliaträff en gång vartannat år.
        

 

          
Alla lät sig väl smaka - vi var ungefär 60 deltagare under helgen.

 

           
Så här glada var i alla fall jag och Christer efter att vi hade fått i hos "lite" mat. 

 

          
Sedan vidtog lite danska lekar. Här tävlingen - vem kan bocka djupast med huvudet bortvänt.  

 

          
Nej, den lätte gick ni inte på vad. I själva verket var det Thues som tilldelade Michael Larsen - Finn Morbechs pris - för sitt arbete för Poecilia Scandinavia genom åren.   

 

          
En annan som också välförjänt belönades var Kai Qvist. Kai avgick på detta årsmöte ur styrelsen och han har under ett stort antal år varit en av stöttepelarna i Poecilia Scandinavia så att han prisades för detta var synnerligen välförtjänt. På fotot ovan tilldelas han dessutom, av Erik Lind Larsen från Dansk Akvarieunion, den "röda nålen" för sitt mångåriga arbete för akvariehobbyn.

 

På kvällen/natten blev det sedan lite lottdragningar och mycket fisksnack. En lite kul grej var att jag framåt småtimmarna kom att snacka lite med "auktionsförrättaren" Thor Winter Dahl och det visade sig att vi bägge skulle till Aquarama i Singapore om 3 veckor och inte nog med det - vi hade bokat rum på 2 olika hotell som bara låg 10 meter från varandra (ibland är världen liten). Så vi bestämde oss för att då ses igen över en Singapore Sling på Raffles Hotel (som ligger ca. 200 meter från våra hotell).    

 

                                                 SÖNDAG

 

På söndagen händer egentligen inte så mycket utan vi åt frukost, betalade vad vi var skyldiga (auktionsgods, samt för inmundigade våtvaror) satte oss i våra resp. bilar och åkte hemåt igen.
Hela helgen var mycket lyckad och en sak som är väldigt positiv med dessa Poecilia-träffar är att det inte är så himla många föredrag utan det finns gott om tid att snacka med folk mellan varven.

 

           
Som avslutning lånar jag avslutningsfotot från Ronnys föredrag. Visserligen kanske vi inte kommer att ses i Tobago nästa gång - utan istället förhoppningsvis i Göteborg för vi "Göteborgare" fick nämligen i uppdrag att sondera möjligheten att hålla nästa Poeciila-träff i Göteborg. Så förhoppningsvis ses vi i Göteborg om 2 år.

 

Ett stort tack till arrangörerna för ett fint evenemang.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar