Aquascaping

Aquascaping

Text och foto (om ej annat anges): Christian alfredsson


Aquascaping

Aquascape handlar om att placera substrat, växter, inredning (sten, trä) på ett planerat sätt i akvariet. Man eftersträvar i första hand en vacker helhetsupplevelse av akvariet. Fiskar och övriga djur är inte det som är fokus. 

Det finns många olika stilar inom Aquascaping inklusive din helt egna stil. Den holländska stilen var troligen den första. Man tror att den startade på 30-talet i Holland. Stilen innebär att man inte ser bottensubstratet och akvariet är överdådigt planterat med växter i vältrimmade grupper.

Stilar som är vanliga är:

  • Hollänsk stil
  • Japansk stil inklusive Nature Aquarium och Iwagumi
  • Djungelstil
  • Biotop, eftersträvar att likna exakt ställe i naturen
  • Paludarium
  • Saltvattensrev
Video som visar exempel på ett flertal stilar

Aquascaping idag - ny teknik

I vår historieartikel berättar vi om hur silikonet revolutionerade akvariehobbyn då vi kunde bygga större akvarium som inte läckte lika lätt.

Modern teknik har gjort att Aquascaping är genomförbart för gemene man. Att försöka sig på ett holländskt akvarium på 90-talet med den tidens belysning var en utmaning. De alternativ som behövdes då var dyra. 

Idag är det fortfarande dyrare än ett vanligt akvarium men det kräver också mer skötsel än ett vanligt akvarium.

Hur det blev populärt

Det hela började med Takashi Amano och boken Nature Aquarium World som publicerades 1994. Han visade då en stil som kallas Nature Aquarium och efter det har det växt till en rörelse inom akvaristiken. Det var startskottet för att det skulle bli otroligt populärt.

Akvarium designat av Takashi Amano. Just denna stil kallas Iwuguni.Läs också dessa artiklar

Din första aquascape - steg för stegFler artiklar i ämnet

Steg för steg, 104 liter Lowtec