Malaysia - Underwater World, Langkawi

Malaysia - Underwater World, Langkawi

Text och foto (om ej annat anges): Kaj Persson


Text och foto: Kaj Persson
Alla foton är klickbara till större format (gäller enbart goldmedlemmar)

Akvariet:
Underwater World är med sina 24.000 m2 ett av sydostasiens största offentliga akvarier. Det öppnade i augusti 1995 och byggdes nyligen till. Fiskar och djur kommer från tre arkipelager - tropisk regnskog, ishavet samt korallrevet.
I entrén möts man av två stora akvarium där det går Arapaima gigas samt några alligatorgäddor. Dessa var rejält stora, men tyvärr låg dagsljuset på utifrån så det var svårt att se dom och ännu svårare att fotografera.
Efter detta kom man in i den tropiska delen. Här finns fiskar och fåglar och mycket växter. Alla akvarium är cylindertankar med kraftigt välvda plexiglas, så även här var det svårt att ta bra foton. Jag upplevde också att både här och i ishavsdelen var plexiglasen av dålig kvalitet då det blev brytningar och de var väldigt repiga. I övrigt var det rent och välskött både i och utanför akvarierna.

Ishavet:
Här fanns det stora inglasade burar med olika sälar och pingviner. Även här gjorde dock brytningarna i glaset att man snabbt passerade och förväntningarna var väl inte så höga. Även i det största karet på 500.000 liter med en 15 meter lång hajtunnel kändes det som om det var något som man hade sett många gånger förr. I och för sig fanns det en del obekanta arter men annars inget nytt.

Nya delen och revet:
Därefter kom man över till den nya delen och här blev man glatt överraskad för kvalitén på allting höjdes åtskilliga snäpp. Bara övergången med en koiträdgård full med koi, sköldpaddor och blommor var en njutning. Det märkte också att denna del var mer genomtänkt och att ”man lärt sig”. Här fanns massor med snygga akvarier och här fanns också en hel del marina djur som jag aldrig sett förut. Man kan ju gissa att flera av dessa är svåra att transportera och det är en anledning till att de finns här. Många liguster-arter som var otroligt vackra och andra märkliga djur som ”Leafy seadragon”. I denna del gick det lätt att fördriva några timmar.

Helhetsintryck och turistfälla:
De marina delarna var klart värt pengarna tack vare den nya delen. Turistfälla - ja och nej - inne i anläggningen var det helt OK, men för att komma ut ur anläggningen var man tvungen att passera alla säljstånd som innehöll allt mellan himmel och jord. Upplevde dock säljarna som mindre enerverande i denna del av världen då de oftast direkt accepterar ett nej.

Beläget: På Pantai Cenang Beach som är en av de större stränderna och ligger relativt nära flygplatsen.
Öppet tider: 10 - 18
Entre: Vuxna: 28 Ringgits (ca. 60 kr); barn t.o.m. 12 år - 18 Ringgits (ca. 38 kr)
Det verkar tyvärr inte finnas någon hemsida för akvariet, men denna sidan innehåller i alla fall en del info http://www.langkawigeopark.com.my:80/underwater_world.htm
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium