Aquascaping – Hur stort kar ska jag välja?

Aquascaping – Hur stort kar ska jag välja?

Text och foto (om ej annat anges): Christian Brams


Det är med jämna mellanrum en fråga som jag får. Och det är en befogad fråga.

Så hur stort kar är optimalt då egentligen?

Det handlar naturligtvis om plats och ekonomi. Ett större kar kostar ju i regel mer än ett mindre. Men bortsett från dessa två parametrar finns det lite annat att ta hänsyn till.

Ett rakt och enkelt svar på frågan skulle vara: Mellan ca 50 och 200 liter. Eller: Mellan ca 50 och 120cm. Jag ska förklara varför.

Design av en Aquascape inför publik med ett lagom stort akvarium. Jag och Tommy Vestlie, ett par av medlemmarna i Aquascapers of Sweden.

För det första så är det lättare att jobba med inredningen till ett mindre kar. Stenar som ska agera ”stora berg” har en tendens till att bli svårjobbat stora i ett stort akvarium. Det är också svårt att hitta stenar som är så mycket större än 40-50cm på marknaden.

Stora kar kräver stoooora stenar. Bilden är lådan och länkar till Oliver knotts sida Pbase.com

Ett mindre kar kräver inte lika mycket arbete. Skölja grus, ansa växter, byta vatten osv känns mycket lättare i ett mindre akvarium än ett stort. Oftast så kräver ett ”aquascapingakvarium” ganska frekventa vattenbyten och underhåll minst varje vecka. Det är därför mindre risk att du tröttnar men en lite mindre burk än om du har en stor burk.

Detta märker man av om man misslyckas med en scape. Det känns betydligt enklare att starta om en 100-litersburk än ett 500. Det är ganska mycket slit att tömma och rengöra ett akvarium. Dessutom så ska du förvara fiskar och växter någonstans under tiden. Det räcker med en 20-litershink för ett mindre akvarium medan du kanske måste ockupera badkaret med ett större.

Kanske återigen en ekonomisk koppling, men belysning (tänk på elräkningen) co2 och annan teknik är betydligt billigare och enklare att anpassa till ett mindre kar.

Så satsa hellre pengarna på en mindre burk än en större.  Speciellt om ni är nybörjare. Det är lika vackert med ett välskött, mindre akvarium som med ett större.

 

Text & foto

Christian Brams

Aquascaper

Facebook

 




Första sidan Akvarieguide Aquascaping