Tyskland - Meereszentrum, Fehmarn

Tyskland - Meereszentrum, Fehmarn

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman. 

Meereszentrum ligger i den lilla orten Fehmarn i norra Tyskland. Det ligger faktiskt bara 10 km från det mer kända Puttgarden där färjorna från Rödby i Danmark anlöper en gång i timmen.

Meerezentrum är ett tämligen unikt offentligt akvarium, eftersom där enbart finns tropiskt saltvatten. Här finns på ca. 5.000 m2 yta saltvattensakvarier som totalt innehåller ca. 4  miljoner liter med vatten. Enligt egen utsago är de Tysklands största tropiska akvarium samt Europas största saltvattensanläggning.

Här hittar man mängder med riktigt snygga saltvattensakvarier och efter vad jag kan se är allt i tip top. I nästan alla akvarier (utom de allra största där ljuset inte räcker till) finns det levande koraller i mängd. Både fiskarna och korallerna är i mycket fin kondition.

Som brukligt är i alla riktigt stora offentliga akvarier finns det också en hajbassäng och en tunnel under hajbassängen - också denna bassäng är helt OK.

Vid akvarierna finns det rikligt med information om vad som finns i akvarierna och efter vad jag kunde se var den också korrekt. Dock skall sägas att all information enbart var på tyska, vilket är mycket förvånande eftersom det på vägen intill varje år med all säkerhet passerar miljontals med turister. Trots läget, kanske ambitionen ändå inte är att locka in turister och vid mitt besök var det också smockfullt med besökare (kö fram till nästan alla akvarier) trots att jag var där mitt på dagen en helt vanlig vardag.             

Sammanfattningsvis så är Meereszentrum ett mycket bra offentligt akvarium som man absolut måste besöka om man är det minsta intresserad av saltvattensfisk eller bara vill njuta av vackra fiskar.  

Öppettider:
November - maj: 10.00-17.00
Mars - Maj: 10.00-18.00
Juni - Augusti: 10.00-19.00
September - Oktober: 10.00-18.00
Priser:
Entré: Vuxna 10 EUR.
Pensionärer och studerande: 9 EUR
Barn (4-15 år) 6,50 EUR
Hemsida: http://www.meereszentrum.de/

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Meereszentrum (totalt 49 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Gold-medlemmar).
Det skall väl också sägas att det var förbud på att fota med blixt så alla fotona från stället är därför tagna under svåra förhållanden.
Vill du diskutera denna artikel, eller andra offentliga akvarium som Zoopet har reportage från kan du göra detta i denna forumtråd  

Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium