Lemna

Lemna

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Araceae.

Härstamning: Lemna är ett släkte av små flytande växter, ofta kända som andmat, som är inhemskt i stora delar av världen, inklusive både Nordamerika och Europa.

Ljusbehov: Lågt till medel. Lemna är anpassningsbara och kan växa i allt från skuggade till solbelysta förhållanden, även om mer ljus vanligtvis främjar snabbare tillväxt.

Övrigt: Lemna, eller andmat, är ett släkte av mycket små flytande växter som ofta finns i stillastående eller långsamt flytande sötvatten. Dessa växter är ofta gröna eller gula i färg och har en enkel, skålformad struktur med en eller två små rötter som dinglar nedåt i vattnet.

Trots deras enkelhet spelar Lemna-växter en viktig roll i många akvariemiljöer. Deras snabba tillväxt hjälper till att reglera näringsämnen i vattnet, vilket kan bidra till att minska algtillväxten. Dessutom ger de en naturlig matkälla för vissa typer av fisk och vattenlevande djur och kan även fungera som en effektiv yngelskydd.

Lemna kräver inte mycket skötsel och kan växa i ett brett spektrum av vattenvillkor, inklusive både mjuka och hårda, sura och basiska vatten. Dock kan deras snabba tillväxt ibland leda till att de blir för dominerande i ett akvarium, så regelbunden tunnning kan vara nödvändig. Trots denna potential för överväxt, kan Lemna växter vara ett värdefullt och visuellt tilltalande tillskott till många sötvattensakvarier.

Ofta får man med andmat när man köper fiskar eller växter från akvarium där den förekommer. Många betraktar den som ett ogräs i akvarium.
Första sidan Akvarieguide Växter