Lemna

Lemna minor

Andmat


Vetenskapligt namn:
Lemna minor
Familj:
Araceae
Handelsnamn:
Andmat
Utbredning:
Större delen av världen
Egenskaper:
Flytväxt
Foto på växten Lemna minor Foto © Kjell Fohrman

Arten är kosmopolitisk (återfinns på många platser runt om i världen) och där hittar man den oftast i stillastående (eller i långsamflytande) sjöar, dammar och diken.
Flytväxten Lemna minor är en småbladig flytväxt som är sammansatt av 1-3 något ovala blad, som har en diameter på 2-6 mm, vilka alla har en liten rot (0,5-6 cm lång) som hänger ner i vattnet. Växten är grönfärgad (ibland kan den vara lite gulaktig). Växten blommar, men mycket sällan och blomman är mycket liten (knappt synbar).
Denna växt älskas av en del akvarister, medan andra hatar den. Anledningen till att den ”hatas” är att den i akvariet är svår ”att bli av med”, samt att den snabbt kan skugga andra växter som då inte får tillräckligt med ljus. Det räcker med att en liten del av ett blad blir kvar för att den skall skjuta skott och börja växa i snabb takt. I gengäld uppskattas växten för att den tar upp stora mängder av överskottsämnen (t.ex. ammonium, fosfat och nitrat) och därmed minskar den på algtillväxten i akvariet. Den är även bra som indikator på att det är för låga Fe-värden (järn) i akvariet. Vid järnbrist blir den blek och slutligen vit.  Dessutom erbjuder de en naturlig och proteinrik matkälla för växtätande fiskarter, samtidigt som de kan utgöra ett effektivt skydd för små fiskyngel och andra vattenlevande djur (t.ex. räklingar). Andra fiskarter som t.ex. labyrintfiskar använder den för att bygga skumbon. Genom att den flyter skuggar den också en del av akvariet, vilket uppskattas av skygga fiskarter etc.
Denna art är mycket lättskött och är mycket tålig mot de flesta vattenparametrar. Den kan växa både vid mycket svag belysning, som vid stark belysning. Den växer dock snabbare vid stark belysning.
Oftast får man in växten i akvariet genom att ett litet blad följer med när man köper in fiskar och andra växter. Har man fått för många av arten finns det flera sätt att bromsa tillväxten som att minska belysningen, minska överskottet på näringsämnen i akvariet genom minskad matning, färre fiskar etc., tillsätta fiskar som äter andmat eller att man regelbundet rensar bort en del av överskottet. Om man kraftigt vill minska tillväxten så se till att ha kraftig ytvattenscirkulation i akvariet eftersom arten inte alls gillar kraftig yt-cirkulation.
Arten förökar sig genom att skjuta skott och det kan de t.om. göra från en liten bladdel.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet