Taxiphyllum

Taxiphyllum

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Hypnaceae.

Härstamning: Taxiphyllum är ett släkte av mossor som ursprungligen kommer från östra Asien.

Ljusbehov: Lågt till medel. Taxiphyllum mossor är anpassade till skuggiga miljöer och kan trivas även under lägre ljusförhållanden.

Övrigt: Taxiphyllum, ofta känd som javamossa, är en av de mest populära mossorna för sötvattensakvarier. Dess lättskött natur och mångsidighet gör den till en favorit bland både nybörjare och erfarna akvarister.

Taxiphyllum växer bra i ett brett spektrum av vattenförhållanden. Den kan överleva i både mjukt och hårt vatten, och tolererar ett brett pH-intervall. Även om den föredrar näringsrikt substrat, kan den fästa och växa på nästan vilken yta som helst, inklusive stenar, trädrötter och dekorationer.

Taxiphyllum-mossor behöver lite underhåll, men regelbunden beskärning kan vara nödvändig för att förhindra att de tar över akvariet. Trots deras långsamhet, kan dessa mossor sprida sig över stora ytor om de lämnas obevakade.

På grund av deras mjuka och täta struktur, ger Taxiphyllum mossor utmärkta gömställen och lekområden för fisk och andra vattenlevande djur. De bidrar också till en naturlig, lummig miljö som kan göra akvariet mer visuellt tilltalande.
Första sidan Akvarieguide Växter