Taxiphyllum

Taxiphyllum sp. 'spiky'

Spiky (taggig)/peacock(påfågel)-mossa


Vetenskapligt namn:
Taxiphyllum sp. 'spiky'
Familj:
Hypnaceae
Handelsnamn:
Spiky (taggig)/peacock(påfågel)-mossa
Utbredning:
Sydostasien
Egenskaper:
Sten/rot växt, Flytväxt
Foto © Kjell Fohrman

Den är en tålig och anpassningsbar mossa som växer bra under vatten där den får en mörkt grön färg och bildar många ”förgrenade” skott. Växten består av en lång stängel med sidoförgreningar och där bladen är tvådelade samt något äggformade (ca. 2-2,5 mm långa och ca. 1-1,5 mm breda).
Det bästa är att plantera den på ett hårt vertikalt underlag som en sten eller en trärot där man binder fast den med en fisklina. Efter att den väl anpassat sig (efter ca 1-2 veckor) börjar den växa och växer då i regel fast på underlaget. Man kan dock behöva binda om den då och då. Om den växer för mycket och inte håller sig till stenen/roten kan man "ansa" den med en sax. Den växer lättare fast vid relativt svag belysning.
Man kan också få en vacker matteffekt genom att plantera ner några få bitar i bottenmaterialet (som en tuva). Dessa ”tuvor planteras med ett litet mellanrum mellan varandra. De kommer då att växa ihop förutsatt att man ser till att ansa växten så den inte växer för mycket uppåt.
Växtens mjuka och täta struktur innebär att den i akvariet utgör ett fint skydd för fiskyngel och räkor. Man kan också låta mossan flyta i lekakvarier där mossan både kan fungera som gömställe för romkorn, larver och yngel.
Arten trivs bäst under vattenytan men kan även hållas ovan vattenytan i terrarier eller i akvaterrarium förutsatt att luftfuktigheten där är mycket hög. Den passar bra i nanoakvarier, men även i lek/yngelakvarier.
Förökning sker genom att man klipper av en stängel/skott och sedan binder upp den avklippta delen eller planterar den.

Denna art kallas i regel för spiky eller peacock -moss. Ibland också för Christmas moss storebror, eftersom den i hög grad påminner om denna art, men den blir något större och grovare än ”julmossan”.
Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.
Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet