Hygroryza

Hygroryza

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Poaceae.

Härstamning: Hygroryza är ett släkte av sötvattensgräs som huvudsakligen finns i Asien, särskilt i Sydostasien.

Ljusbehov: Medel till högt. Hygroryza växter föredrar ljusa förhållanden och kommer att växa snabbare och se frodigare ut med större ljusintensitet.

Övrigt: Hygroryza aristata, även känd som asiatiskt vattengräs eller flytande gräs, är den enda arten inom detta släkte och är känd för sin unika utseende och lätta skötsel. Den är en populär akvarieväxt på grund av dess förmåga att skapa en frodig, gräsliknande yta på vattenytan, vilket ger skydd för fisk och bidrar till att begränsa tillväxten av alger genom att blockera överflödigt ljus.

Hygroryza aristata växer snabbt och lätt, med långa, smala blad och flytande stjälkar. Plantan sänder ut långa rötter i vattnet, vilket skapar en intressant visuell effekt och fungerar som ett extra gömställe för fisk och ryggradslösa djur.

För att sköta Hygroryza aristata i ett akvarium, krävs det regelbundna beskärningar för att förhindra att plantan blir för överflödig och tar över ytan av akvariet. Den bör hållas i varmt, mjukt till hårt vatten och behöver tillräckligt ljus för att trivas. Trots dessa krav, är Hygroryza en relativt lättskött växt och kan bli ett attraktivt inslag i många akvarier.
Första sidan Akvarieguide Växter