Hygroryza

Hygroryza aristata

Asiatiskt/flytande vattengräs, flytgräs


Vetenskapligt namn:
Hygroryza aristata
Familj:
Poaceae
Handelsnamn:
Asiatiskt/flytande vattengräs, flytgräs
Utbredning:
Sydostasien
Egenskaper:
Flytväxt
Foto © Andreas Sundell

Hygroryza aristata är den enda kända gräs-arten som passar i akvarium. Den är en dekorativ och lättskött flytväxt som har sitt ursprung i Sydostasien. Som flytväxt passar den t.ex. väldigt bra i öppna akvarier, men man kan även plantera ner den i sanden. Som flytväxt fungerar den utmärkt som gömställe för fiskyngel eftersom den har långa och dekorativa rötter där yngel och små fiskar kan gömma sig. Stängeln kan bli hela 1,5 meter lång så man bör regelbundet ansa växten genom att plocka bort en del blad eller klippa av stänglarna när de blir för långa. Annars är risken stor att den breder ut sig så mycket att den skuggar andra växter.
I sin naturliga miljö återfinns arten främst i ”stillastående” vatten. Därför bör ytvattencirkulationen i akvariet vara ganska låg.
De gröna bladen är avlånga och blir ca 4-7 cm långa och 1,5-3 cm breda.Den är en relativt anspråkslös växt, men den trivs absolut bäst med stark belysning, samt med varmt vatten. Vid svag belysning och ”kallt” vatten kan den överleva, men för en tynande tillvaro.
Den förökar sig främst genom sticklingar från sidoskott.

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet