Vivarium 2009

Vivarium 2009

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
 
Fotona nedan kan klickas upp till1024 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar).
Det finns ytterligare foton (totalt 40 st) från detta evenemang i  Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Goldmedlemmar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln. 

För andra året i rad arrangerades Vivarium-mässan i Utrecht, Holland -  under 2 dagar (28-29/3) besöktes mässan av ca. 8.000 personer och de kunde titta på och handla det mesta som hade med akvariefisk, skaldjur, växter, amfibier och terrariedjur att göra.

 För mig var det första besöket på denna begivenhet och mitt syfte med besöket var inte så mycket att titta, utan att istället göra reklam för min senaste bok i Back to Nature-serien (den om L-malar som jag nu också gett ut på holländska). Med mig på resan till "Vivarium" var Lasse och förutom mässan hann vi med att besöka ett offentligt akvarium nära Lubeck, samt att tillbringa åtskilliga timmar i "stau" i Tyskland, men så mycket mer hanns inte med, men nu var det om "Vivarium" som denna artikel skulle handla.

      
Mässan ägde rum i en stor byggnad som heter Vermaarkthalle och "vår" mässlokal var ca. 11.000 m2 stor.

     
Det var inte någon proffessionell mässa utan den arrangerades av ett antal hobbymänniskor. Trots detta var den enligt min mening mycket bra och vi som var utställare erbjöds bra och trevlig service - t.ex. ingick catering och arrangörerena gick regelbundet runt mellan utställarna och bjöd på kaffe, kylda drycker och mackor.
Som jag skrev ovan kom det ca. 8.000 besökare och det tyckte jag var rätt lagom uppslutning (med fler besökare hade det nog tidvis blivit väldigt trångt), men jag vet att arrangörerna nog hade hoppats på lite fler.

      
Det var inte bara vi vuxna som trivdes där utan arrangörerna hade också fixat en barnavdelning där man bl.a. kunde fiska i en fiskdamm och bli ansiktsmålad, samt bli underhållen av en clown. Kanonkul tyckte ungarna och även föräldrarna som kunde kolla på sitt i lugn och ro.  

       
I huvudsak kan man nog påstå att det var en köp och säljmässa även om det även fanns en del montrar av visningskaraktär. Här såldes levande djur som fiskar, räkor, sköldpaddor, ormar, ödlor, grodor, växter etc. etc. samt en himla massa prylar.
Det som det såldes allra mest av var nog fisken. Detta företag plockade på morgonen upp ca. 500 fiskpåsar på bordet med några fiskar i varje. Sedan fyllde de säkert på under dagen med nya påsar och när kvällen kom de bägge dagarna så var det bara ca. 100 påsar kvar på bordet - så det sålde säkert mer än 1.000 fiskpåsar under de bägge dagarna. I påsarna fanns både vanliga och ovanliga fiskar.

       
Pilgiftsgrodor verkade också vara väldigt populära. I montern ovan fanns det ungefär 200 burkar med en groda i varje och sedan fanns det pilgiftsgrodor till salu i ytterligare 2-3 montrar (dock inte så många, som i denna monter). Priserna varierade från några få hundralappar till en bra bit över tusenlappen.
Många vackra grodor fanns det att titta på och det var inte utan att man blev lite sugen.  

        
Det såldes även en hel del terrariedjur.

       
Det tyska företaget Stendker var här och sålde sina berömda diskus.
Totalt var det ca. 125 utställare och de allra flesta av dom kom från Holland, drygt 10 från Belgien, Stendker från Tyskland och så jag då från Sverige som det "exotiska" inslaget.
Bland utställarna fanns det grossister, affärer, hobbyodlare, föreningar, forum etc.

AA-DSC_0029.jpgAA-DSC_0123.jpgAA-DSC_0069.jpg
Det fanns också en utställningsavdelning där arrangörerna  hade ställt upp ett antal akvarier, paludarier och terrarier. Det mest iögonfallande av dessa var självklart Zoo Zajacs "akvariecontainer", som jag ju har visat upp i tidigare artiklar från Duisburg-mässorna.

       
Ett företag sålde riktigt snygga färdiginredda paludarier. Det på bilden ovan kostade en bit över 4.000 EUR.

      
En lite udda monter - här såldes fjärilar.

      
Här är det Lasse som bättrar på sin holländska och försöker kränga lite böcker. Språket var annars inte alls något problem eftersom "alla" här pratar engelska.

     
På grannbordet (närmaste kameran) såldes räkor, växter, nanobelysning och ett vitt pulver. Jag köpte lite mossa samt en belysning av honom, men det vita pulvret avstod jag från för det kändes inte helt rätt att handla vitt pulver från HollandWink

       
I en monter visades det akvariebakrunder som hade tillverkats i Ungern. Dom var väl sådär OK, men vad som var speciellt snyggt i den montern var akvariebänken som var en riktigt snygg träimitation.

        
Mässans kanske snyggaste monter hade ett räkforum. I Holland verkade det för övrigt finnas många olika "konkurrerande" forum för här fanns det bland utställarna t.ex. flera räkforum ocg flera saltforum.

AA-DSC_0007.JPGAA-DSC_0002.jpgAA-DSC_0010.jpg
AA-DSC_0013.jpgAA-DSC_0027.jpgAA-DSC_0075.JPG
AA-DSC_0147.jpgAA-DSC_0031.jpgAA-DSC_0080.JPG
Ovan visas några "skönheter" som fanns att beskåda i montrarna på mässan.

Den som ville kunde också lyssna på ett antal föredrag (ca. 20 st), eller kolla in någon "workshop". Föredragshållarna var i flera fall internationella celebriteter som t.ex. Christel Kasselmann, Oliver Knott och Oliver Lucanos. Själv hade jag inte tid att lyssna på något föredrag, men kunde i alla fall konstatera (tjuvtittade in i föredragsrummen) att intresset för de olika föredragen varierade en hel del. Ett av föredragen drog 1 åhörare, medan t.ex. Christel Kasselmanns föredrag hade ca. 50 åhörare.        

Sammanfattningsvis var det en mycket trivsam mässa och själv tyckte det var extra kul att få prata direkt med konsumenterna om vad de tycker om mina böcker, samtidigt som jag "sprang" (nåja, med 2 kryckor springer man kanske inte) på en massa gamla bekanta.
Sen var det ju inte heller helt fel heller att ha Lasse som ressällskap och som "slavarbetare"Smile    

Bra arrangerat, trivsam stämning, lagom med besökare, bra försäljning - så vem vet - kanske blir det ett nytt besök nästa år.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar