Tyskland - Aquarium Berlin

Tyskland - Aquarium Berlin

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman. 

Aquarium Berlin ligger mitt i Berlin och ligger tillsammans med Zoo Berlin. Man kan välja mellan att besöka antingen akvariet eller zoo eller lösa en kombibiljett som gäller för bägge (priserna som anges nedan gäller för besök av ett av ställena - kombibiljett är dyrare.).  

Akvariet består av 3 våningar - nederst ligger akvariet, sedan kommer terrariet och överst amfibier och insekter. På våning 2 finns också en liten kafeteria.

Aquarium Berlin har ca. 90 år på nacken och här finns mycket att titta på. På bottenvåningen återfinns ett 50-tal olika "akvarium". Alltifrån akvarium på några hundra liter upp till mer är 100.000 liter. Här finns mycket av det som är vanligt i offentliga akvarium som publikdragande hajar och liknande, men det finns även lite ovanligare saker som bläckfiskar och Arapaima. Jag blev speciellt imponerad av de stora paroonhajarna och när man såg dessa kan man ju verkligen undra över varför dessa säljs som akvariefiskar i svenska affärer.

Akvarierna var generellt sett  mycket välskötta och även snyggt inredda (med några få undantag som t.ex. malawiakvariet) - det fanns t.ex. flera akvarier där växterna var det dominerande inslaget.  Visst märks det att akvariet har några år på nacken och det är lite slitet på sina ställen, men detta till trots är det mycket givande att titta på de välväxta och vackra fiskarna i de snygga akvarierna. Speciellt imponerad blev jag av över saltvattensakvarierna eftersom där verkligen fanns massor av levande, stora och vackra koraller.   

Vad som inte imponerade var informationen. Hit går man uppenbarligen inte för att lära sig utan bara för att se. Vid de flesta akvarier fanns enbart en namnskylt (som ibland t.o.m. var felaktig) och eventuellt ytterst knapphändig information.  

De bägge övriga våningarna med terrarier resp. amfibier/insekter var helt OK - med hyfsade inredningar, väl utväxta djur men även här informationen oftast knapphändig.  

Sammanfattningsvis är Aquarium Berlin väl värt ett besök och jag spenderade 5 timmar där och då kollade jag ändå bara snabbt igenom de bägge översta våningarna.

Öppettider:
Året runt: 09.00-18.00 (vid storhelger gäller andra tider).

Priser:
Entré: Vuxna 11 EUR.
Studerande, arbetslösa etc. 8 EUR
Barn: 5-15 år 5,50 EUR
Familjepris:
1 vuxna + 3 barn upp till 15 år: 18 EUR
2 vuxna + 3 barn upp till 15 år: 29 EUR
Hemsida: http://www.aquarium-berlin.de/erleben.html

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Aqua Zoo (totalt 69 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Gold-medlemmar)

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium