Grekland - Cretaquarium, Kreta

Grekland - Cretaquarium, Kreta

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Cretaquarium är ett nybyggt akvarium (öppnade i december 2005) som ger ett mycket fräscht intryck. Anläggningen är också rätt stor samtidigt som entréavgiften är relativtlåg vilket gör det ännu bättre. Hela anläggningen är också en del av ett marinbiologiskt forskningscenter.

Totalt finns här 32 "akvarier" som varierar i storlek från 500till 600.000 liter - totalt innehåller akvarierna 1.600.000 liter med vatten. Samtliga akvarier är saltvattensakvarier och med några få undantaghandlar det enbart om de fiskar, skaldjur etc. som återfinns i Medelhavet.

Detta att manhär endast återfinner djur från Medelhavet blir också en begränsning eftersom det i Medelhavetfinns ganska få riktigt färggranna och "spekulativa" arter och detta gör att många akvarier liknar varandra rätt mycket. Detta hade dock inte gjort så mycket om man då istället hade haft rikligt med information om de olika arterna som återfinns i akvarierna, men så var tyvärr inte fallet. Tvärtomvar den enda informationen som oftast gavsartens vetenskapliga namn samthandelsnamnet på 4 språk.

Det fanns också någrafå akvarier med tropiskt saltvatten och de var OK, men inte mer.

Om bara akvariet i framtiden blir bättre på info (förutsättningarnaborde finnas eftersom akvariet som sagt är en del av ett marinbiologiskt forskningscenter) så kommer det säkert att vara värt ett besök eftersom detär är mycket välskött.

Öppettider:
1/5 - 31/9:Dagligen 09.00-21.00
1/10 - 30/4:Dagligen 10.00-17.30

Entré
Vuxna: 8 EUR
Barn 5-17 år: 6 EUR
Barn 0 - 4: Gratis
Kommer man efter 15.00 så är entréavgiften 7 EUR.

Hemsida: http://www.cretaquarium.gr

Tyvärr så är inte fotona så bra - detta eftersom man av någon märklig anledning inte får fota med blixt därinne. Jag frågade om de kunde göra ett undantag, men fick nej - faktiskt första gången detta inträffat.

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat. Fler foton från Nordsömuseeet finnsi Zoopets stora fotoarkiv.

Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium