Heimtiermesse och Planted Aquarium 2015

Heimtiermesse och Planted Aquarium 2015

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Alla foton nedan kan klickas upp i större format (gäller enbart Goldmedlemmar) och det finns fler foton (totalt 97st) på denna sida (kan enbart ses av goldisar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan.

Zoopet artiklar från tidigare Planted Aquarium

Planted Aquarium 2008
Planted Aquarium 2009
Planted Aquarium 2010
Planted Aquarium 2011
Planted Aquarium 2013
Planted Aquarium 2014

För åttonde året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover, Tyskland. Denna gång flög jag ned sent på lördagen – var på mässan hela söndagen och åkte sedan runt till 3 affärer(Das Aquarium, Panta Rhei, Deister Aquaristik) på måndagen. Så detta var 2 långa, men akvaristiskt högklassiga dagar. På tisdag flög jag sedan hem igen. Heimtiermesse

Heimtiermesse (Husdjursmässa)

PlantedAquarium är en tävling i inredning av växtakvarier. Denna tävling är en del av den årliga husdjursmässan. Mässan, som i sig är ganska stor, tar dock bara upp en liten del av det gigantiska mässcentret i Hannover och samtidigt som husdjursmässan så arrangerades här ytterligare fem mässor i byggnaderna (bilar, resor, mat, husbilar och husvagnar, fitness). Så mässområdet är egentligen den perfekta helgutflykten för hela familjen även om man har olika intressen – här finns mässor för ”alla” intresseområden – och den låga entréavgiften (ca. 120 SEK) gäller som inträde för alla mässor.

Heimtiermesse

Denna gång var lokalerna för husdjursmässan betydligt mindre än tidigare år (8.000 kvm vilket var mindre av hälften mot förra gången) och även om det även denna gång också var något färre montrar (nu var det ca. 90 st) så ledde detta till att det var fruktansvärt trångt att promenera runt i gångarna.

Heimtiermesse

Ja ofta var det nästan kaotiskt och ville man se på något evenemang som en hunduppvisning så fick man gå dit i god tid (det var även dåligt skyltat) innan det började för när det väl började var det mångdubbla led med åskådare så det gick inte att se någonting om man inte stod längst fram. Fotot ovan tog jag med kameran sträckt så högt upp över huvudet som jag nådde. Så av denna hunduppvisning såg jag inget, men kameran fick i alla fall en glimt ;) Nåväl nu är ju ändå inte direkt hunduppvisningar och kattutställningar etc. min grej så mig drabbade det inte så mycket, men jag kan tänka mig att alla de som var intresserade av dessa djur var lite frustrerande. Det var också jobbigt att det fanns dåligt med sittplatser och bara en liten servering i husdjurshallen, men det fick man lösa genom att gå till en annan hall – som i ”Husbils-hallen” där det var få besökare men en jättestor servering och gott om sittplatser. Varför var det då på detta sätt i år – jo enligt den ansvarige för husdjursmässan hade företagen som har montrarna tidigare klagat på att det var för ”ödsligt” i gångarna och om det ser tomt ut minskar försäljningen. Nåja – denna gång måste i alla fall deras försäljning ha varit enorm för nu var det definitivt inte ödsligt. I ”min” mässhall fanns i alla fall det mesta (utom min mat och dricka då) som fiskar, katter, hundar, räkor, marsvin, kaniner, fåglar, terrariedjur, illrar etc. och alla tillbehör till dessa och oavsett vilket djurintresse man har så fick man sitt. Som vanligt var det också väldigt många akvaristiska montrar och här kunde man köpa det mesta som fiskar, räkor, växter, akvarier, allt i tillbehör, böcker, etc. etc. Så den akvaristiskt intresserade kunde verkligen åka hem med fylld bil (om man kom dit med bil) och tom plånbok.
Heimtiermesse

Nästan alla stora tyska akvaristiska företag fanns på plats (här Eheim) och såklart även många små.
Heimtiermesse

…och även många föreningar fanns på plats.

Planted Aquarium

Planted Aquarium-tävlingen består av två delar – dels en inredningstävling av ”stora” akvarier och dels en nanotävling. I tävlingen för större akvarier (250 liters (100x50x50 cm) Eheim möbelakvarier) gäller att mässarrangörerna ställer upp ett antal tomma akvarier. Tävlingsdeltagarna kommer på mässans första dag och har då med sig all inredning till akvariet och har sedan dagen på sig att göra iordning sina tävlingsbidrag (25 akvarier tävlade i denna klass). Tävlingen var denna gång annorlunda mot tidigare år då deltagarna i denna tävling var sådana som kvalificerat sig till finalen genom delfinaler som arrangerats tidigare på olika ställen runt om i Europa. Den genomsnittliga kvalitén på de tävlande bidragen var mycket hög. Planted Aquarium, 250L

Detta akvarie av Adrie Baumann segrade i 250 liters klassen.

Planted Aquarium, 250L

Detta akvarie av Lukasz Krzywosz blev 2:a i 250 liters klassen.

Planted Aquarium, 250L

Detta akvarie av Gregoire Wolinsky blev 3:a i 250 liters klassen. Alla övriga tävlande akvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv (se länk högst upp på sidan). Ungefär samma regler gällde för tävlingen i Nanoakvarier (35 liters Dennerleakvarie) även om man där fick ta med sig själva akvariet till tävlingen (det måste dock vara just detta akvarie).Även Nanoakvarierna var bra, men jag tyckte nog att kvalitén på de större akvarierna var något högre än på nanona.

Planted Aquarium, Nano

Detta akvarie av Andreas Ruppert segrade i Nano-klassen.

Planted Aquarium, Nano

Detta akvarie av Lukasz Krzywosz blev 2:a i Nano-klassen. Lite oflyt hade i alla fall Lukasz som snubblade på målsnöret i bägge klasserna och blev 2:a Planted Aquarium, Nano

Detta akvarie av Adrie Baumann blev 3:a i Nano-klassen. Alla övriga tävlande akvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv (se länk högst upp på sidan).

Räkchampionat och terrascapingtävling

Heimtiermesse

Som vanligt arrangerades det också ett räkchampionat på mässan. I ca. 200 akvarier kunde man kolla på olika räkor (i de flesta av akvarierna), kräftor, snäckor etc. De utställda djuren höll en mycket hög kvalité och det fanns väldigt mycket att titta på. För tredje gången i rad arrangerades också en Terrascapingtävling där det gällde att inreda snygga terrarier. Denna tävling samlade ca. 15 deltagare och här tävlade man i team och de flesta av terrarierna var riktigt snygga.

Terrascaping

Detta terrarie av Tobias Friedrich och Jan Hölscher vann i Terrascaping-tävlingen. Lite extra kul var att det var inrett med den svensktillverkade akvariebakgrunden Back to Nature som även funkar utmärkt i terrarier.

Terrascaping

Detta terrarie av Das Futterhaus-teamet blev 2:a.

Terrascaping

…medan detta terrarie av Das Aquarium-teamet blev 3:a.

Sammanfattning av mässan

En mycket bra husdjursmässa med många fina utställningar och tävlingar och massor av intressanta montrar som gör att denna mässa varje år är ett givet utflyktsmål för mig. Vad som borde förbättras är informationen – besökarna får inte reda på vilka akvarier eller djur som vann i de olika tävlingarna, vi får ofta inte heller reda på vad det är för räkor i de olika akvarierna. Vad som definitivt måste förbättras var att det var så trångt – så en klart större mässhall ser jag fram emot nästa gång. Kan även nämna att autofokusen på min kamera krånglade rejält och eftersom mina ögon inte längre är vad de en gång var (klarar inte längre att ställa in skärpan manuellt) blev skärpan lidande (som ni säkert kan se på fotona ovan och nedan). Dock detta är ju något som mest drabbar er och ni får ju skylla er själva (som inte var där) för jag var ju där och såg allt i verkliga livet och att akvarierna var betydligt bättre i verkligheten än på mina foton och att räkorna i räkchampionatet var kanonsnygga även om de inte fastnade på mina foton.

AFFÄRSRUNDA

Das Aquarium
Das Aquarium är en vanlig akvarieaffär i så måtto att här finns allt av akvarieprylar och dessutom ett mycket rikligt utbud av såväl vanliga som ovanliga fiskar (speciellt nu efter att affären har byggts om). Men den är ovanlig i så måtto att den är extremt stor och välsorterad.

Das Aquarium

I affären fanns också några utställningsakvarier och ovan kan ses ett långt (drygt 3 meter) akvarie med pirayor och som var inrett med BTN-moduler. Das Aquarium

Här fanns som sagt mycket ovanligt i fiskväg och i alla fall denna hantelciklid (Heros sp. ’paraconi’ ) hade inte jag sett någon gång innan. Praktfulla exemplar var det också.

Panta Rhei
Nästa besök var Panta Rhei som inte alls liknar Das Aquarium förutom att också denna affär är väldigt stor. Här finns inga “bread and butter-fiskar” utan bara mer eller mindre ovanliga fiskar, samt en hel bunt med utställningsakvarier. Prylar säljs nästan inga alls förutom deras egna pumpar. Förra gången jag var här var akvarierna lite dåligt rengjorda, men det var betydligt bättre denna gång och dessutom finns som sagt flera utsökta utställningsakvarier.

Panta RheiDet fräckaste utställningaakvariet var strömakvariet – men som sagt även flera andra utställningsakvarier höll mycket hög klass.

A_Panta_Rhei_DSC_5190.jpg A_Panta_Rhei_Distichodus_noboli_DSC_5150.jpg A_Panta_Rhei_Lucipimelodus_pati_DSC_5128.jpg

I affären finns mycket fisk från Sydamerika, Västafrika och Asien. Affären måste vara en riktig fyndplats för de som är intresserade av stora fiskar.

Deister Aquaristik

Deister Aquaristik har jag besökt många gånger under årens lopp och det är en mycket liten affär (ring och kolla innan så att det är öppet) som koncenterar sig på viltfångat från Sydamerika (främst L-malar) samt odlade Malawi- och Tanganyikaciklider och priserna här är mycket bra. De har också några snygga utställningsakvarier.

A_Deister_Astronotus_ocelatus_DSC_5220.jpg A_Deister_DSC_5215.jpg A_Deister_DSC_5216.jpg

Speciellt imponerad blev jag av de mycket snygga vildfångade Astronotus ocellatus från Colombia som gick i ett akvarie.


Sammanfattning affärer
Detta är 3 riktigt högklassiga affärer som alla ligger några mil från Hannover och det är absolut värt att lägga en dag på att åka runt till dessa.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar