Egeria

Egeria

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Hydrocharitaceae.

Härstamning: Sydamerika.

Ljusbehov: Medel till mycket stort.

Övrigt: Släktet Egeria är ett litet släkte och i handeln kan man bara hitta Egeria densa och E. najas. Den sistnämnda är mycket ovanlig vilket man inte kan säga om E. densa eftersom den tillhör de allra vanligaste akvarieväxterna.

Ursprungligen hittar man detta släkte bara i Sydamerika, men den har introducerats också på många andra ställen och idag finns de också i Nord- och Centralamerika, Europa, Asien, Afrika och Oceanien, så det är inte utan anledning som E. densa brukar kallas vattenpest. En anledning till att de spridits, är att de också trivs bra i relativt svalt vatten och de passar därför utmärkt i utomhusdammen under vår, sommar och höst.

Bägge är med undantaget att de är rejält ljuskrävande, mycket lättskötta växter och detta är utan tvekan anledningen till deras stora popularitet. Om de å andra sidan hålls i ett akvarium med dålig belysning, trivs de inte alls och kommer att växa mycket långsamt och få ljusare färger.

Om belysningen är stark, är de mycket snabbväxande och tar då upp sin näring ur vattnet och inte i bottenmaterialet. Detta leder till att de konkurrerar om samma näring som algerna, en strid som nästan alltid utfaller till plantans fördel. Därför är dessa växter alldeles utmärkta att ha i ett akvarium när man startar upp det, eftersom de gör att algerna aldrig får fäste i akvariet. Stänglarna kan bli uppåt två meter långa och om man tycker att de blivit för långa är det bara att klippa av dem.

De är lätta att föröka genom att man bara tar ett skott som man trycker ner i sanden. Den kan med andra ord både planteras och hållas som flytväxt.


 
Första sidan Akvarieguide Växter