Egeria

Egeria densa

Vattenpest


Vetenskapligt namn:
Egeria densa
Familj:
Hydrocharitaceae
Handelsnamn:
Vattenpest
Utbredning:
Kosmopolit
Egenskaper:
Flytväxt, Alghämmande växt
Foto på växten Egeria densa Foto © Kjell Fohrman
Vattenpesten är en populär damm- och akvarieväxt som är att bra att ha i akvariet från starten. Detta eftersom den är mycket snabbväxande vilket gör att den motverkar algtillväxt. Anledningen till detta är att den tar upp näringsämnen i vattnet och dessutom avger antibiotiska ämnen, som ofta är verksamma mot blågrön-alger (som egentligen är bakterier).
Arten är en äkta kosmopolit vilket gör att man kan hitta den över hela världen.
Man kan använda den både som flytväxt och plantera den i sanden. Som flytväxt fungerar den utmärkt som gömställe för fiskyngel. Används den som flytväxt måste man regelbundet gallra (klipp av de längsta rankorna) den, eftersom den annars kommer att skugga de andra växterna.
De tätt sittande bladen är mörkgröna och blir ca 2 cm långa och 5 mm breda.
Normalt en anspråkslös växt som alltid klarar sig. Hur snabbt den växer är främst beroende av ljusmängden, men även av näringsförhållandena. Om ljuset är för svagt blir växten ljus och rankorna tunna.
Den förökar sig genom sticklingar från sidoskott.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerFick en chock
Kommentar av: MadeleineThunholm den 2011-06-28

Köpte dessa växter för 5 dagar sedan, igår kväll när jag titta in i mitt akvarium och la märke till att växterna är 3 gånger så längre än vad dem var för 5 dagar sedan. Helt sjukt vad dem växer, blir nog så att jag kommer få klippa dem 1 gång i veckan!!

Lätt och ganska snygg om man knipsar
Kommentar av: Krax den 2009-01-27

Stor vattenpest (Egeria densa) är nog en av de lättaste akvarieväxterna. Den växer aldrig upp över vattenytan. Jag tycker att det blir snyggast om man knipsar av den vid botten, kortar av skottet på hälften och planterar ner toppen igen. Nederdelen kan man slänga.

Den trivs med mycket ljus och mycket näring men klarar sig nog på mindre också.

Låt bli att knipsa av mig
Kommentar av: Krax den 2009-01-27

hehe

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet