Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Ancistrus sp.

Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144


Vetenskapligt namn:
Ancistrus sp.
Tidigare vetenskapligt namn:
Ancistrus temminckii
Ancistrus dolichopterus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144
Ursprung:
Ursprungligen från Amazonas-området i Sydamerika.
Foto på fisken Ancistrus sp. Foto © Mark Smith

Växt- och allätare. Vegetabiliskt foder är i akvarium absolut nödvändigt. Detta kan dock gärna kompletteras med annat foder som vanliga flingor och smått frysfoder. Om den inte får tillräckligt med vegetabilisk kost kan den ge sig på växterna. Det skall också finnas en mjuk trärot i akvariet som den kan gnaga på. Den är en bra algätare.
Skäggmunsmalen är en mycket lättlekt substratruvare som leker i grottor eller andra håligheter. De upp till 200 gulaktiga äggen vaktas av hanen. Arten är fredlig, men något revirhävdande mot hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar.
Den kan utan problem hållas i de flesta sällskapsakvarier och om man ger dem rikligt dem grönfoder kan de även hållas i växtakvarier (dock bör man undvika finbladiga växter).
Hanen har långa "tentakler" på huvudets främre del. Honornas tentakler är betydligt kortare.
Ursprunget för denna "art" är mycket oklar och sannolikt handlar det om olika akvariestammar i vilka det korsats in vildfångade exemplar från olika arter.

Förutom den vanliga finns det också andra akvariestammar som albino, gula med svarta ögon, en schackbrädesvariant, långfenade etc. Skäggmunsmalen är mycket en populär akvariefisk och den främsta orsaken till detta är att den är en bra algätare.

Medlemmarnas kommentarerFantastiska fönsterputsare
Kommentar av: Timhen den 2023-08-18

Började få algpåväxt på glaset så gick och köpte 2st, nu dagen efter så är nästan allt borta.

Ancitrus
Kommentar av: Soffan74 den 2017-12-14

Har 4 st stora runt 3-4 cm, som jag kallar Knubbisar. + ett gäng små yngel som jag förbanade mig över på en fiskauktion.
De 4 stora bråkar sinsemellan om bästa platsen bakom filtret.
Ingen aning om det är killar eller tjejer. För små än

Äter räkor
Kommentar av: Micke_E den 2015-10-02

Jag har några i olika storlek, både hanar och honor. När jag matar de andra fiskarna med räkor är malarna också framme och äter på räkbitarna

Svårslagen klassiker
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-04

Vilken akvarieägare har inte, vid i alla fall något tillfälle, haft minst en Ancistrus?
Svar; ingen.
Och det finns bra anledningar - trevligare, härdigare och mer praktiskt fisk får man leta efter.
De är suveräna renhållare (även om de dock skitar ner ganska mycket själva också), har ett kul utseende och har en behändig storlek för att vara en mal.

Jag har tre olika färger i tre kar och planerar att köpa även Super rot. Alla är avelsgrupper. De är lättlekta och ynglen är härdiga de också.

Äter i stort sett allt (om man inte håller dem någorlunda välmatade kan de dock tendera att suga extremt mycket på bredbladiga växter som till exempel Echinodorus, med resultatet att bladen blir tunna och dör), framförallt algtabletter givetvis, men älskar att få grönsaker då och då.
Gurka uppskattas, även gröna ärtor och förvälld broccoli, spenat och mangold.

Bör ha gömställen, tex malgrottor eller vilken sorts rör som helst, samt några ordentliga rötter att gömma sig under och gnaga på - Mangrove eller Driftwood helst - det måste vara grovfibrigt trä utan glatt yta. Skräpar ner en del men de behöver det.
Kokosgrottor är uppskattade, både som yngelgrotta och att gnaga på.

Plötslig död
Kommentar av: Crocket den 2014-03-05

Jag har haft ancistrus i två omgångar. De första levde i många år och det var aldrig några problem med dem. Därför blev jag förvånad när mina två nyförvärv plötsligt dog efter en respektive två månader. Efteråt har jag läst om att fler har varit med om samma sak. Men någon förklaring på fenomenet har jag inte sett.

super mal
Kommentar av: Digleslem den 2013-04-26

arbetar grymt och är dag aktiva inte den snyggaste fisk i världen. äter INTE växter. coola fiskar man ser ofta dom passar en nybörjar fisk och för dom som vill ha rent. slepte i en i et smutsigt 50 liter akvarium glenste dagen efter. nu e den i ett 720l akvarium. skafade en till i ett 150l akvarium. inte så svår skötta rekomenderar honorna mest. albino är lite latare en vanliga men snyggare. trifs best med stora långsama fredliga fiskar tlx diskus. skafa dena städ maskin nu

Min hane vaktar inte
Kommentar av: Elifi den 2012-07-01

Mina har lagt ägg. Men hanen verkar mindre intresserad och äggen är spridda i akvariet. Kan man rädda äggen via ett yngelkar?

Yngel
Kommentar av: Haakon den 2012-05-11

Så :-) , då har dom lagt ägg igen .
5e gången sen mars .
Dom håller på igen :-)
Underbar fisk

Hane?
Kommentar av: Frostdraken den 2012-05-07

Jag har 3 skäggmalar och aldrig sett ett enda ägg av dem. Nu när jag läst lite om dem tror jag att jag har haft oturen att få 3 hanar. Hoppas att den lilla malen som jag har i ett annat akvarium är en hona...

Har ett mycket aktivt par.
Kommentar av: Annicka 74 den 2012-01-14

Vi har ett mycket aktivt Ancistrus par som har fått två kullar sedan vi köpte dem. Hanen är så duktig med sitt vaktande av ynglen. Vi har en 30 x 15 cm lång plan sten som de har sitt bo under. Stenen ligger på en annan sten som stöd och sedan fixar hanen och gräver så det blir som en grotta. Han ligger där under i flera veckor och vaktar. När han tröttnar brukar vi suga upp dem och flytta över dem i ett annat akvarium så inte hans ciklid kompisar äter upp ynglen. Har sisådär en 80 yngel nu :) Hanen vet precis hur han ska skrämma cikliderna när de blir för närgångna. Han ser ju lite skräckinjagande ut med sina spröt! Så rolig fisk när han är ute.

Wow!!
Kommentar av: Oregistrerade den 2011-10-23

nu när jag läst alla komentarer ska jag defentivt skaffa 2 av denna malar. Städar bra och snabbt rom. Vad kul!

Underbar....
Kommentar av: Millis71 den 2011-08-24

Jag bara älskar den här. Så kul nybörjarfisk. Fick yngel direkt av mina...

^^
Kommentar av: sprollan den 2011-06-24

Dem är som små städare ;P<3

Malen fastnade
Kommentar av: DJHA den 2010-10-21

Hua så ledsna vi är. Malen fastnade i värmaren. Fanns 1 litet hål högst upp, något större än malens mun. Malen satt där hela dagen utan att flytta på sig. Nu på kvällen försökte vi få den att släppa/lossna men det gick inte. Stackare. Läste ett annat inlägg om en mal som fastnat i pumpens utblås. Tyvärr gick det ej att få loss vår mal. Vi förstår inte hur den kunde fastna. Helt otroligt att den kilades fast så illa. Sorg.....

Väldigt lättlekt
Kommentar av: akvariefisk den 2010-07-09

som rubriken säger väldigt lättlekt! och en jättebra algätare!

Rekomenderas!

rolig
Kommentar av: zvärd den 2010-05-31

Jag tycker att denna fisk är rolig.Den sköter också sitt jobb.

Skitbra algätare.
Kommentar av: Camilo den 2010-05-10

Hade problem med alger och allmänt fula växter tidigare. Märkte så gott som direkt hur akvariet fick en helt annan lyster.
Dock behöver jag köpa vegetabiliskt foder snarast då den verkar gilla svärdplantorna

borta
Kommentar av: fergu65 den 2010-04-22

hade en fin hane men den dog för mig för några dagar sedan .låg på botten o chippade efter luft såg de ut som och sen var det som en stor boll under magen på den..

:) :/
Kommentar av: wiktor den 2010-02-26

jag tror jag har en sådan ser äksakt lika dan ut och allt men min är liten och har bara tre små taggar på nosen :)=

Vackra
Kommentar av: Hellsson den 2010-02-12

har 7 st ancistrus (och 4 albino ancistrus) och en mängd andra malar.. Ancistrusarna är utan tvekan dom mest aktiva och jobbar på rejält med algborttagningen :P

Arsenalwille
Kommentar av: arsenalwille den 2010-01-28

Hur stort akvarium måste man ha för en sån där?

söt mal !
Kommentar av: Karin_95 den 2009-10-17

har två st hanar, har haft dom i kanske 2 år .De är ganska roliga att titta på, tex när jag ska ge dom mal mat (tableter) lägger jag maten på samma ställe , och bla har jag en stor slöjstjärt, och den här guldfisken kommer alltid och "båkar" om maten med dom två , slutar alltid med att guldfisken har den lilla tableten knaprandes i munnen , haha =)

Great!
Kommentar av: Christerhedberg den 2009-07-30

Bästa sugfisk jag haft, de flesta andra malar bara ligger där medans Ancsistrus jobbar på rejält, speciellt de mindre. Jag har 4st i mitt 100liters, får aldrig nog :P De flesta av oss som har Ancistrus har glömt bort vad alger är för något. Haha :P

Värt pengarna :-)
Kommentar av: {_AquA_} den 2009-07-21

Första ancistrusen jag hade fick rom direkt. Första gången jag såg mal få rom haha :P sen dess har jag alltid haft ancistrus och de städar mycket inte som andra malar bara ligger där

Fina
Kommentar av: Feffe den 2009-05-14

Köpte precis två småttingar av denna art, har dem i 120 liters akvarium. Det ska bli spännande att se vad det blir av dem! =)

Roligast i akvariet
Kommentar av: Linus96 den 2009-05-04

Har 3st Ancistrusar i mitt 200L. De är alltid aktiva och glada. Jag har-
1st hanne
1st hona
1st unge(enda överlevaren av min kull tyvär) :(
Och min kull kom bara effter två veckor. Rolig och prisvärd ett måste i akvariet.

sådär
Kommentar av: Oregistrerade den 2009-03-12

jag tycker att denna mal äter inte mycket alger men riktigt rolig att titta på :D

Söta små livliga firrar
Kommentar av: Maxnine den 2008-12-22

Jag har precis köpt 2st små ancistrusar och de verkar redan att trivas! Jag har inte sett några alger sen jag köpte dom så jag kan verkligen rekommentera de här små söta livliga firrarna! :)
Jag har de tillsammans med 2 blå fjärilsciklider och 16 korall platyn som jag har fött upp själv och de bråkar inte alls!

en av mina favoriter
Kommentar av: ibis den 2008-12-21

Min lilla ancistrus är bara ca. 5 cm men är jättebra på att äta alger. Och väldigt tålig också gör när jag skulle släppa i den i akvariet efter inkoppningen håll min storebror i håven ovanför hinken och jag skulle hälla i den. I hinken fanns det redan lite vatten för vi hade släppt i några neontetror innan och när jag hällde så blev min storebror "rädd" och ryckte till i håven så den landade i hinken. där simmade den runt i panik innan jag fick upp den i en kopp. Så den är tålig och bra algätare. Rekommenderas!

helt underbar
Kommentar av: hakke112 den 2008-11-30

detta är den abslout mest tillfredställande mal jag någonsin haft, och jag har haft en del malar. den är helt enkelt undebar.

Död
Kommentar av: Micke_1991 den 2008-08-08

Mina två hanar är på dagen i grottan men min nyinköpta hona var framme mkt mer och efter ett tag märkte jag att hon hade sår antagligen bitsår och dess fenor var fransiga och trasiga. I akvariet har jag även 7 sorgmanteltetror, 2 ancistrus hanar och tre pansarmalar(misstänker starkt tetrorna) Har nu tyvärr dött till följd av skadorna:(

Glädje
Kommentar av: LizMa den 2008-08-05

Ancistrus är för mig ett måste i ett akvarium. Är helt såld på denna mal. Effektiv algätare eller inte, mig spelar det ingen roll. Har 4 st i mitt 200-liters kar och nu har hanen fullt upp med o ta hand om rom. Jippie! =D

2-1
Kommentar av: Micke_1991 den 2008-06-27

Mina två hanar har nu fått sällskap av en hona och nu bråkar de inte längre utan delar på honan och alla lever i harmoni ;D

Två hanar?!
Kommentar av: Micke_1991 den 2008-06-19

Köpte två sådana här till mitt nystartade 100l kar dom växte båda bra och trivdes ihop, snart visade det sig att den ena var hane eftersom den fick skägg men den växte inte lika mkt som den andra så jag trodde den största var en hona, men icke! jag köpte dom i samma storlek men den stora som växte snabbast fick ca 1 månad senare skäggväxt. Nu jagar den stora malen den lilla malen om den kommer för nära:(

Yngel
Kommentar av: martinhansson den 2008-05-04

Har 4 st av denna fina art (ca 10 cm långa). En av dem har kraftigare skägg så jag antar att det är hanen. Häromdagen så upptäckte jag ett litet yngel ! En liten gynnare på 1 cm så den har nog varit med ett tag. Kul !

blå antennmal
Kommentar av: pumpen den 2008-04-30

Jag hade tre-2 hanar 1 hona , visste inte detta när köpte dem. flyttade 1 hane
( dom med antenner ) ,har nu 45 st i ett litet 25 l ,10 är kvar i det stora 100 l.
dessa fiskar älskar kokta morötter men mest squach .
med lyckliga hälsn.
pumpen

...
Kommentar av: Baf2 den 2008-03-13

Har fem stycken en bor i pumpen hahah jag får inte ut han där ifrån och 4st i akvariumet

Yngel
Kommentar av: lillan95 den 2007-12-11

Min mamma har denna typ av mal. Den har nu under ett års tid fått yngel två gånger.
Grejen är det att hon köpte den för ca 3 år sedan och hon har bara en.
Men hon har andra typer av malar. Vete tusan hur detta går till. Men det är väldigt spännande att se.
Mamma har varit dålig länge så hon har ej klarat av att städa hennes akvarie. Det är jätte smytsigt och igenväxt. Även ganska mörkt då hon har massa ytväxter. Hon har ganska kallt hemma så de e ganska kallt i akvariet.
Typ allt som zooaffärerna säger att så ska man inte ha.
De flästa ynglena är uppätna men de som klarat sig växer ganska fort.

kom hem från semestern
Kommentar av: yngel_master den 2007-11-05

Det är en väldigt rolig fisk som håller rent akvariumet och mycket lätt odlad.

Har själv några stycken. Men det började med att jag hade bara 3, en hane och 2 honer.

Men när jag kom hem efter att jag hade varit utomlands i 2 månader(nu i sommars 07) så var där fler än bara 3, typ 25-35 stycken XD. Det var två olika kullar några var lite äldre och några var ny födda typ kanske en vecka gamla.

Så jag gav bort några till mina kompisar som också är akvarium intresserade. De har också fått lite yngel av de ynglen de fick av mig :P

Skäggmunsmalar
Kommentar av: Solid den 2007-09-21

Just nu har jag tre små skäggmunsmalar på 200 L. Förut var de fem stycken, men två har donerats bort till min lillebrorsas akvarium där den ena dött.

Kvar har jag alltså 3 malar, och effektivare algätare får man ju leta efter! De äter, äter och äter hela tiden. De klarar sig gott och väl med alger (vilka det inte råder brist på) men de har inget emot gröna ärtor heller.

Inom familjen är de kända som "odödliga" (en enorm bedrift av lillebrorsan att lyckas ta död på en!). De har då varit med om en hel del kan jag ju säga. Usel och oregelbunden skötsel, med få och stora vattenbyten. När vi rengjort akvariumet en gång råkade vi tappa en på golvet när vi lyfte upp roten för sköljning (malen följde med roten och ramlade av utanför akvariumet). Först tio minuter senare hittades stackaren på golvet och fick räddning (och klarade sig). En annan gång lyckades den största malen kila fast huvudet vid pumpens utblås! Vi försökte få loss honom och det slutade med att vi fick greppa honom och lirkande dra loss malen. Det knäckte i ryggen på den så att det hördes tydligt, och till slut var han loss. Några dagar senare var han lika pigg som förut.

Det är först nu de senaste månaderna som akvariumet börjat få "normal" skötsel med regelbundna vattenbyten.

Dessa Ancistrus-malar är verkligen att rekommendera, otroligta tåliga, näst intill odödliga och underbar städhjälp i akvariumet ;D

Äter alger!!
Kommentar av: PetitJolie den 2007-08-07

Har precis fått två stycken ancistrus. Blev chockad när alla alger var rengnagda från ALLA rötter, stenar och väggar efter tre dagar....

deprimerad när vraket försvann
Kommentar av: skvafs den 2007-05-26


Har en stor hona, och fem små på ca 5 cm.
Dom små är utomordentliga lokalvårdare.
Medans den stora honan bara äter fiskmat, maltabletter och grönsaker ( gurka, zucchini mm) och latar sig.
Verkar som om, ju yngre dom är, desto mer effektiva är dom.

Riktiga små personligheter.
Min stora hona simmar upp och smäller till mina fiskar med fenorna, när det är matdax.
En kaxig liten dam som vill ha all mat själv.
Hon bor i ett fult skeppsvrak som jag fick vid ett tillfälle.
Eftersom jag tycker att borgar och båtar är det fulaste man kan ha i ett akvarie, försökte jag ta bort den vid ett tillfälle.
I två dagar låg och och deppade i en hörna.
Flåsade, åt inte, brydde sig inte om att alla fiskar buffade på henne.
Så båten åkte in i akvariet igen.
Ingen blev lyckligare än hon.
Allt frid och fröjd.
Båten får stanna så länge hon vill ha den, och får plats i den.
Lite orolig hur det ska gå när hon inte Kommer in i hålet i båten längre.
Men den tiden , den sorgen.

Om ett par dagar kommer en hane till henne.
Ska bli spännande att se om hon accepterar honom.

Favoritfisk
Kommentar av: abbimicke den 2007-05-19

En av mina favoritfiskar, den är så rolig att titta på när den suger och fastnar på allting. En härlig gynnare som äter överallt. Rekommenderas!

jätte fin mal!
Kommentar av: Amanda321 den 2007-04-11

jätte fin mal! hade tre.. två 4 cm och en 1-2 cm men två dog.. en stor och en liten så nu har jag en hane som har ganska långa taggar. har även blivit nattaktiv men lite skygg när man kommer. har aldrig haft alger i detta akvarium! ska köpa en hona till honom.

massor av yngel
Kommentar av: widen den 2006-11-15

jag har 3 st,1 hane 2 honor.nu har jag hela mitt akvarium med små duktiga städare.nu leker nästa hona så det blir nog fler

borta
Kommentar av: Feggaz den 2006-11-07

jag köpte två st igår, en hane o en hona.hittils har jag inte ens sett till dom i mitt akvarie, värdens träkigare sik hittills men den kommer säkert fram nån gång )=

jättebra "städare"..!
Kommentar av: evelina_teng den 2006-10-16

jättebra "städare"..! hade en hona och en hane som fick 2 kullar.. massa bebisar blev dä..! bebisarna ä nästan ännu bättre "städare"..

ETT MÅSTE!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-27

Denna fick är ett måste!Specielt om du inte vill ha så många alger.jag har 1 liten som bara är drygt 3 cm,altså en unge.Dom är vakra att se på och när dom sitter på glaset kan det se lite roligt ut eftersom att man ser deras platta mun och så....har haft 3 men har bara en kvar.Det ända är att det är lite knepigt med deras mat.Jag släpper ner en liten tapplet till min varanan dag men ofta så tar dom andra fickarna det,specielt guppysarna och platysarna.

/Queen

Kung MAL
Kommentar av: Madguppy den 2006-07-15

fick med 6 st när jag köpte en kar med firrar från en utråkad akvarist. de är fantastiska. håller rent och parar sig ofta. det enda som krävs är en grotta. nu har jag runt 50 av dem... jättegulliga som små! hanen är otrolig! vaktar rom och ynglar med sitt liv! skrämmer bort mina stora botior tom. :)

fick yngel av Ancistrus
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-17

jag vill testa nåt jag inte hade testat... det var att slänga i ett par Ancistrus i en spann med bara ett rör och syre och se vad som hände.
efter ett j*vla tag fick jag yngel på dom

Bra algätare
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-14

Denna fisk är som sagt en mycket bra algätare, (i alla fall de flesta sorters alger), och om de inte får tillräckligt med mat (eller fel sorts) börjar de äta på vissa växter som t ex svärdsplanta.
Mycket tålig och lämplig akvariefisk. Rekommenderas.

Mitt akvarium är tyvärr dock överbefolkat av ancistrusyngel eftersom de inte verkar vilja sluta föröka sig, (jag gav bort det ursprungliga paret, men nu har några av de yngel jag inte lyckats fånga blivit så stora att de ynglar av sig hela tiden.) Skall plocka bort de största tills jag har lagom många... och av Samma Kön...

Lite för villiga att föröka sig i mina små grottor av trädrötter.
Men så har jag ju aldrig sett något så sött som ett 1 cm långt ancistrusyngel!

Kul firre
Kommentar av: maricici den 2006-04-11

Bra fönsterputsare, och världsmästare i kamoflageteknik. Ibland har man ingen aning om var man har dom.

Leker
Kommentar av: Wictor den 2006-01-02

Jag fick några Ancistrus-malar av min kompis. Jag har haft dem i flera år och de har skött sig perfekt. Inte några alger alls och ett stort plus för denna mal är att den leker ofta. Den senaste månaden har jag fått hela tre kullar Ancistrus-malar. Det roliga är att i varje kull har 2 av malarna varit albino.

En mycket flitig och bra mal. Den enda mal jag har fått yngel med. :)

skitbra algätare
Kommentar av: macke_fisk den 2005-12-28

det är den bästa malen jag har haft. den äter alger hela tiden i mitt 105 liers kar.har inte så mucket som sett en alge på 6 månader

Latmask
Kommentar av: Watermelon den 2005-12-15

Jag har en liten ancistrus, och massor av alger! På skiffer, pumpen och rutor om jag inte skrapar. En riktigt lat algätare är den, kanske skämmer jag bort den för mycket med grönsaker ;P
Nåja, även om den är en riktig slöfock så älskar jag den :) Har bara en, väldigt liten nu. När den blir större och man ser vilket kön det är så ska den få en partner :D

För övrigt är den här lille rackaren lyckligt omedveten om sin ringa storlek. När det bjuds på algtabletter kan den till och med jaga bort mina marmorguramis ;)

Ynglar av sig bra
Kommentar av: Hemsk den 2005-10-20

Denna fisk är fantastisk.. Vilken förädrar instinkt dom har.. Vaktar sina avkommer dag och natt.. Har precis köpt en hona till min ensamma hane och det tog inte mer änn 1 vecka så var rommen på plats. Hanen var på direkt och vaktade. Har precis sett de små liven kläckas och sitter och förundras över hur hannen vaktar dem. Piskar bort mina gigantiska scalare fast att han bara är drygt 7-8 cm lång. KANON fisk..

Vegetabiliskt tillskott
Kommentar av: karhas den 2005-08-27

Jag är inne på min tredje Ancistrus. De första två dog efter ganska kort tid, troligen pga att de inte fått rätt kost. Jag fick lite mig goda råd och en burk gröna piller med mig hem från zoobutiken. Sedan dess har vi inte haft något mer dödsfall.

finfina "städerskor"
Kommentar av: biskvin den 2005-08-16

ja tycker dem är jätte bra för att dem håller fint i akvariet men ja vet inte va gör gör fel för dem dör bara.. har haft fyra o dem levde bara i ca två veckor.. men så länge dem levde var de fint i akvariet, finfina "städerskor"

Fina att ha men
Kommentar av: Icearrow den 2005-06-19

Fina att ha men bara en per 50 liter med tanke på att de då revirhävdar mer än äter. Har 2 st till 130 liter. Helt perfekt!

MvH
/olof

Denna malen rockar fett!
Kommentar av: dethdealer den 2004-08-22

hade börjat få lite störande problem med alger på mina ljusa stenar i karet...och detta ville givetvis inte försvinna!!! Köpte 2 praktexemplar av denna otroligt snygga sak...och "It was gone"...varmt rekommendera fisk!!!

Radera din kommentar
En liten kung i akvariet...
Kommentar av: rowi den 2004-08-11

Min stora malhane är en riktig despot. Han domderar de andra tre honorna i akvariet och jagar alltid bort dem när det vankas mat.
Han är däremot en väldigt god far och vaktar rommen noga till den kläcks och ynglen blir frisimmande.
En tålig och bra fisk som gillar alger och allt annat de kan mumsa i sig.

Radera din kommentar
gurkälskare :)
Kommentar av: diskus-2 den 2004-07-26

Min stora(8-10cm) ancistrushona älskar gurka, så fort jag släpper ner en gurkskiva så kränger hon i sig hela gurkskivan!

Mycket trevlig fisk!

Radera din kommentar
Sicken gnagis!!!!!!!!!!
Kommentar av: dvärgguramis3 den 2004-06-25

Mina gnager på allt(ink fiskar).Nästan som en dammsugare. En fisk som alla ska ha. PS. De har satt sig på min hand.

Radera din kommentar
Häftiga firrar!
Kommentar av: andersalhbin den 2004-02-29

Mina Ancistrus får också brysselkål som tillskott vilket de verkligen älskar. En av dem brukar ligga på rygg och snutta med brysselkålen på magen!!

Radera din kommentar
Käkar morot
Kommentar av: ToMTeMoR den 2004-01-26

Mina ancistrusmalar käkar morot, ända sen jag la in 3 wok morötter har dom lämnat mina växter ifred. Testa det!

Radera din kommentar
12 år
Kommentar av: Miona den 2004-01-09

jag har en sådan, han bor i en gråtta samma gråtta som han bott i i ca 12 år.
han är min älsta fisk, viste inte att de kunde bli så gamla!!!

Radera din kommentar
Yngel
Kommentar av: Platy-X den 2003-12-27

har fyra st yngel av denna fisk.....tycker att det häftigaste med dom är att redan vid tidig "ålder" så kan man exakt se hur dom kommer att se ut som vuxna........

Radera din kommentar
Kul mal
Kommentar av: Krysse den 2003-12-26

Ancistrus är verkligen en kul fisk.Ja har en hona och en hane i ett 250l akvarium med vanliga sälskaps fiskar.Dom har hittat en grotta där dom leker med någon månads mellanrum och ynglena är verkar vara tåliga ett tiotal brukar klara sig varje gång. Detta är en mal jag kan rekomendera varmt
Krysse

Radera din kommentar
Underbara djur
Kommentar av: Nettis den 2003-10-28

Gillar verkligen Ancistrus. Min far "odlade" dessa o sålde till butiker under min uppväxt. Vår äldsta mal blev hela 19 år!

Radera din kommentar
Angriper pansarmalar
Kommentar av: Wikman den 2003-08-28

Jag har en (ursäkta, jag vet att man ska ha fler) ancistrus som håller väldigt effektivt rent från alger. Tyvärr angrep den mina pansarmalar så fenorna blev luggslitna. Numer har jag dem i olika kar.

Radera din kommentar
Från fisk till fisk
Kommentar av: palettciklid den 2003-08-05

Dem är väldigt olika från fisk till fisk, jag och min lillasyster har fyra akvarium tillsammans. Förr hadde vi bara två ancistrus men så hoppade en av dem ut och dog och sen köpte vi en till som gick samma öde till mötes. Sen kom vi på att man inte skulle ha så stark sprut på bubbe-syresättaren, för då när sugfisken simmade över den så puttades han ut av bubblorna genom hålet i hörnet på täckglaset. Så köpte jag sex ancistrusmalar, en till det minsta akvariumet, två till det mellanstora och tre till mitt stora akvarium där det förövrigt redan fanns en Ancistrus, en Plecostomus och en gul Algätare. Men i mitt akvarium (80 l) finns det fler alger än i något av dem andra, de andra akvariumen har knappt några alger. Bästa fisken.

Radera din kommentar
Älskar Brysselkål!
Kommentar av: skouliki den 2003-06-24

En suverän algätare, men den behöver grönsakstillskott om du i längden vill ha dina växter ifred. I fall algmängden är för liten kan den lätt ge sig på dina plantor, speciellt då nya skott. Men det är lätt avhjälpt genom att ge den tillskott av vegetabilisk föda. Min Ancistrus älskar brysselkål (köp fryst, den är förförvälld) vilket för övrigt äv
en Siamensis älskar. Jag har ett stort växtakvarium och har jag slarvat med att ge Ancistrus spirulinatabletter och brysselkål på ett tag så uppkommer det ganska snart organiska skador på mina plantor från min lille hungrige mal. Men så fort man ger honom det han vill ha, så får växterna vara ifred! En cool liten mal som är sin egen kung i akvariet och inte rädd för någon annan fisk. Tillbringar dock det mesta av dagen med att sura i sin grotta sedan han blev gammal, men är destu mera aktiv på natten. En fin och mycket intressant fisk som håller algerna i shack!

Radera din kommentar
bra men ändå dålig
Kommentar av: Gurami den 2003-03-31

Den är jätte bra och fin! Men den äter gärna upp mina växter! Och det går jag inte med på! Så jag har slutat köpa mina svärdplantor till det akvariet jag har den i! För det funkar absolut inte!

bra algätare
Kommentar av: dvärgciklid den 2003-02-15

den är en mycket bra algätare

Antennmal
Kommentar av: Dronten den 2003-02-07

Jättebra algieätar men som har en förmåga att vilja gräva mycket. Hanarnas antenner har då en förmåga att slita loss växter som inte har krukor. Men i övrigt en lagom stor, effektiv o snygg algieätare. Särskillt läcker är guld (albino) formen.

BÄSTA KÖPET
Kommentar av: Akvarie_Master den 2003-02-02

det är det bästa köpet jag någonsin gjort. den är jätte bra på att äta alger och är lättlekt......

Letlekt
Kommentar av: Jonas81 den 2003-01-08

Har man en hona och en hane som har hittat en bra grotta då leker garanterat dena mal. Den är suverän algätare.
//Jonas

suverän algätare!!!
Kommentar av: fredde88 den 2003-01-07

ancistrusen är en suverän algätare har två små i mitt 69L kar och har aldrig sett skymten av några alger

Bra algätare!
Kommentar av: Pierre den 2003-01-02

Har denna suveräna algätare i ett 54 liters kar. I detta kar existerar inte alger... Behöver jag säga mer!?

Bästa malen
Kommentar av: NM den 2002-12-28

Måste verkligen "pusha" för denna mal, har tre små rackare i mitt akvarium som ser till att det hela tiden är rent och snyggt på glas o stenar.

Rekomenderas varmt.

Niclas

Inte så bra algätare... :(
Kommentar av: Flake den 2002-12-28

Min kompis har ett kar med 43 liter med tre ancistrusar (4-5cm) och massor med alger. :(

Min vill hoppa ur..
Kommentar av: e_bernquist den 2002-12-10

vet inte varör men den har seriöst försökt hoppa ur akvariet flera gånger.

NR.1
Kommentar av: Tascha den 2002-10-15

Denna mal är den absolut bästa mal jag någonsin haft. Har haft akvarium i många år och provat på några olika malar men ingen är så bra som Ancistrus malen. Jag har alltid haft Ciklider och det har aldrig varit några problem. Jag köper dom ganska så små för jag tycker att dom jobbar bäst då. Har f.n. 3 st. i mitt 200L. Ganska så lagom.
Jag har aldrig alger på stenar, skiffer eller på rötter. Malarna jobbar bra m.a.o.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information