Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Ancistrus sp.

Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144


Vetenskapligt namn:
Ancistrus sp.
Tidigare vetenskapligt namn:
Ancistrus temminckii
Ancistrus dolichopterus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Ancistrus, skäggmunsmal, blå skäggmunsmal, L144
Ursprung:
Ursprungligen från Amazonas-området i Sydamerika.
Foto © Mark Smith

Växt- och allätare. Vegetabiliskt foder är i akvarium absolut nödvändigt. Detta kan dock gärna kompletteras med annat foder som vanliga flingor och smått frysfoder. Om den inte får tillräckligt med vegetabilisk kost kan den ge sig på växterna. Det skall också finnas en mjuk trärot i akvariet som den kan gnaga på. Den är en bra algätare.
Skäggmunsmalen är en mycket lättlekt substratruvare som leker i grottor eller andra håligheter. De upp till 200 gulaktiga äggen vaktas av hanen. Arten är fredlig, men något revirhävdande mot hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar.
Den kan utan problem hållas i de flesta sällskapsakvarier och om man ger dem rikligt dem grönfoder kan de även hållas i växtakvarier (dock bör man undvika finbladiga växter).
Hanen har långa "tentakler" på huvudets främre del. Honornas tentakler är betydligt kortare.
Ursprunget för denna "art" är mycket oklar och sannolikt handlar det om olika akvariestammar i vilka det korsats in vildfångade exemplar från olika arter.


Förutom den vanliga finns det också andra akvariestammar som albino, gula med svarta ögon, en schackbrädesvariant, långfenade etc. Skäggmunsmalen är mycket en populär akvariefisk och den främsta orsaken till detta är att den är en bra algätare.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information