Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Ancistrus sp. 'albino'

Albino/guld/gul ancistrus, L144, L144A


Vetenskapligt namn:
Ancistrus sp. 'albino'
Tidigare vetenskapligt namn:
Ancistrus sp. 'gold'
Ancistrus sp. 'gul'
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Albino/guld/gul ancistrus, L144, L144A
Ursprung:
Framavlad variant. Ursprung från tropiska delen av Sydamerika
Foto på fisken Ancistrus sp. 'albino' Foto © Tommy Andersson
Växtätare. Vegetabiliskt foder är i akvarium absolut nödvändigt. Detta kan dock gärna kompletteras med annat foder som vanliga flingor och smått frysfoder.
Om den inte får tillräckligt med vegetabilisk kost kan den ge sig på växterna. Det skall också finnas en mjuk trärot i akvariet som den kan gnaga på. Arten är en relativt bra algätare.
Arten är en lättlekt substratruvare som leker i grottor eller i andra håligheter. De upp till 200 gulaktiga äggen vaktas av hanen. Den är fredlig, men något revirhävdande mot hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar. Den kan utan problem hållas i de flesta sällskapsakvarier och om man ger dem rikligt dem grönfoder kan de även hållas i växtakvarier (dock bör man undvika finbladiga växter).
Hanen har långa "tentakler" på huvudets främre del. Honornas tentakler är betydligt kortare.Ursprunget för denna "art" är mycket oklar och sannolikt handlar det om olika akvariestammar i vilka det korsats in vildfångade exemplar från olika arter. Det finns både sådana som är både gula och sådana som är mer orange eller rödaktiga. Det finns varianter med röda ögon (albino) och sådana med svarta.

Medlemmarnas kommentarer



Underbar fisk
Kommentar av: Dodde den 2013-05-01

Jag har en hane tycker jättemycket om honom. Jag ska skaffa en hona till honom. Hoppas dom får bebisar!!!
Den här fisken är lättodlad, lättskött, söt o är inte svår att få tag på.

en mycket rolig fisk.
Kommentar av: Sirikan den 2013-02-07

jag har en guld algätare och den äter alger jätte bra! det enda den gör är att äta alger. men jag tipsar att ha en eller fler rötter i akvariet, de trivs med det!

One of a kind :-)
Kommentar av: FishyM den 2012-05-17

Har två "vanliga" som jag gillar skarpt. Köpte därför denna gyllene skönhet för ett par dagar sen. Den är fullkomligt fantastisk! Den har rensat akvariumet totalt på ett dygn och visar inga tecken på att ge upp städandet. Den är inte ett dugg rädd för de närgångna Kongotetrorna och dessutom är den ljuvligt snygg. Det blir två till i morgon...

Kul fisk med vacker färg.....
Kommentar av: Millis71 den 2011-09-15

Mycket trevlig fisk att ha i akvariet. Den syns dessutom väldigt bra pga sin färg. Lika lättodlad som den vanliga, bruna ancistrusen. Har en hona o en hanne i mitt 120l kar. Lite grottor så går det inte att stoppa dem. Det är dock lite si o så med städningen av alger....

Den äter och äter.
Kommentar av: Djurvännen den 2009-08-23

Den är helt galen, det enda den gör är att äta och skita, det tar aldrig slut. Sen så har den så gulliga ögon.

Guld Ancistrus
Kommentar av: rn77 den 2007-07-26

Jätte fin mal men skit dålig på toffs alger!! Lätt odlad men konstigt nog väldigt dyr att köpa in?! Trivs i håligheter gärna rötter. Äter gärna gurka, brysselkål.

Fin fisk
Kommentar av: _cilla_ den 2007-07-26

Jag köpte en guldis i förr går ochj ag är jätte nöjd med honom. Han suger alger för glatta livet och han är inte alls skygg.
En riktig fröjd för ögat och nu letar jag bara efter en hona åt honom.

nice :D
Kommentar av: Kyssguramin den 2007-01-28

har två stycken den ena är lite större än den andra, jag matar mina med frysta ärtor som jag tinar och skalar

Så fina
Kommentar av: Marcus.N den 2007-01-19

Ja köpte mig en sånhär mal igår och den är både framme på dagen och på natten den är just nu bara 4 cm men när den har växt till sig så ska den i imitt nya akvarium :)

Trevlig
Kommentar av: svedmark den 2006-09-30

Har tre stycken, mycket pigga och sällskapliga. Framme en hel del även när det är ljust och blir smått tokiga när maltabletter serveras.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information