Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Otocinclus vittatus

Randig otocinclus


Vetenskapligt namn:
Otocinclus vittatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Otocinclus macrospilus
Otocinclus mariae
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Randig otocinclus
Ursprung:
Brasilien, Peru och Bolivia.
Foto på fisken Otocinclus vittatus Foto © Mike Noren
Växtätare. Alla Otocinlus är utmärkta algätare för det lilla akvariet. Det är absolut nödvändigt att den får vegetabiliskt foder och det räcker inte bara med de alger som finns i akvariet utan också t.ex. frysta gröna ärtor (tinade) och vegetabiliskt tablettfoder. Otocinclusar är substratruvare som placerar rommen på blad eller på akvarieglaset och sedan även vaktar den. De är mycket fredliga och bildar gärna små stim. De passar utmärkt i mindre sällskapsakvarier ihop med andra små och fredliga fiskar. Om den inte får tillräckligt med grönfoder kan den ge sig på finbladiga växter. Akvariet skall vara inrett med växter och en del rötter och ha en relativt stark vattencirkulation. Vuxna hanar är mer långsträckta än honorna som är större och rundare.

Medlemmarnas kommentarerDet bästa köp jag gjort
Kommentar av: IngelaH den 2021-04-26

Jag köpte tre till ett av mina nanoakvarium som de städade i ett nafs, flyttade dem till nanokar två och det var likadant där. Då flyttades de till ett 70kar och utkonkurrerade nästan de två ancistrusarna där. Sedan fick jag tag på ett 105 liters ramakvarium, där jag har ett fjärilsciklidpar, 7 Kerritetror superblå och 7 fantastiska otocinclusar. Jag brukar låna 2 eller 3 till nanokaren ett par dagar. Otocinclus, ett måste i akvaristers hem. Pigga, roliga och sociala även om de är skygga om man kommer på dem för plötsligt.

Underbara
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-05

Jag älskar de här små hysteriska firrarna!
Otroligt livliga och aktiva, far runt som oljade blixtar på rutorna och håller extremt rent - det FINNS helt enkelt inga alger i ett kar med Otos.
Överlägset de bästa städarna.
Fredliga och snälla om än lite påflugna ibland - de kan köra rakt över räkor och snäckor när de vill komma fram, speciellt till maten - och jag har faktiskt haft problem med dem i ett kar med mycket räkor - de trakasserade räkorna en del.
Funkar strålande med i stort sett alla andra fiskar.
Måste hållas i grupper, annars mår de dåligt och blir nervösa.

Jag har faktiskt haft yngel två gånger - dock har jag inte lyckats få dem att överleva :(

Jag har inga som helst problem med maten - mina äter allt man sätter in i karet - eftersom de bor med räkor och Ancistrus blir det algpellets, räkpellets och grönsaker (gurka, gröna ärtor och förvälld broccoli, spenat och mangold). Broccolin och gurkan är dock mest poppis.

Fredlig vegetarian
Kommentar av: Oregistrerade den 2014-02-16

RHar 5 i mitt 200-liters sedan 3 veckor sedan. Tydlig stimfisk, väldigt fredlig. Viktigt att se till att de äter ordentligt dock då de verkar kräsna. Mina äter inte algtabletterna jag har utan enbart grönsaker har det blivit än så länge. Provat med gurka och lätt kokt morot vilket de uppskattat, får ligga i ca 2 dygn. Tar nåt dygn innan de börjar äta av broccolin av ngn anledning så man får tänka på det så att de helatiden har ngt de finner ätbart. Funderar på att försöka hitta något att komplettera med dock då det väl är tveksamt om de annars får i sig alla näringsämnen de behöver. Har inga riktiga alger i akvariumet än utan bara lite blågröna "slemalger" som ingen fisk tycker om, tror det beror på att akvariet bara varit igång i 2 månader.

Jättesöta
Kommentar av: Helene Andréasson den 2011-11-05

Har 2 st i mitt 30 liters akvarium som mäter L50 x D25 x H30 cm

Dem är jätteduktiga på att hålla rent i akvariet, väggar, rot, växter, grus och vattnet. Jättenöjd med denna sugande mal :)

Vad ger ni era att äta?

Ottis yngel!
Kommentar av: Bellina den 2011-07-24

I min största burk på 120 liter har jag fått ottisyngel! Enligt allt det jag läst ska det vara mycket svårt att få dem att yngla, så jag är superglad!!!

Gurkfrossa
Kommentar av: Lars Westin den 2010-10-29

De tål att påpekas;
en eller två rejäla gurkskivor i akvariet uppskattas av otocinclus!

Svärdbärare och Platys gillar oxå gurkan så jag får fylla på efterhand med mer, gurkskivorna som var ämnat otisarna trasas sönder och förtärs efter nått dygn av andra glupska invånare.. :)

Mycket fina
Kommentar av: Vimsa den 2010-05-31

Jättesöta, lagom stora och duktiga algätare. Har inte haft algproblem sedan jag skaffade ottisarna, har lite cyano, men det kan ju inte de här små rackarna påverka. Inga stimfiskar direkt, men de trivs nog ändå bäst i en grupp på minst 4-5 st. Har dock haft problem med ottisar som dött, köpte 8 från början, efter några månader hade 5 st dött, köpte till 5 nya och nu har 3 st dött. Jag är övertygad om att det är för att jag har slarvat med att ge dem grönfoder! De svälter lätt ihjäl, till skillnad från andra fiskar. Har börjat ge dem gurka eller gröna ärtor en gång i veckan.

Stark vattencirkulation
Kommentar av: hawkse den 2010-02-02

Det märks knappast att de är stimfiskar förrän man får lite cirkulation i karet. Mina sex ottisar simmar mest omkring på egen hand i 300L men så fort jag gör vattenbyte stimmar de allihop i vattenströmmen från slangen. Mycket trevlig liten fisk men bara sådär som algätare.

Kan hoppa
Kommentar av: Yoink den 2009-10-02

Jag hittade idag en av mina 3 otosar på golvet under akvariet, helt torr var den så den har nog legat där en dag eller 2. Hade inte en aning om att dom kunde hoppa...

det ända dom gör är äter!!!
Kommentar av: ankan94 den 2009-03-23

Dom är helt otroliga, har nu haft tre stycken i mitt 80liters i ca en månad och det finns inte en alg i hela akvariet!! Ett riktigt hett tips om man har mkt alger.

Otocinclus bajs
Kommentar av: stiiina den 2008-10-09

Gillar verkligen dessa! Skaffade fyra igår och de har redan rensat upp en hel del alger!
Men lämnar de så mycket bajs kvar på era stora blad som de gör hos mig?

Suger dåligt
Kommentar av: Adaw den 2008-03-25

Jag har 3 st i ett 70 l, de simmar bara omkring som vanliga fiskar och äter vanligt torrfoder. Sitter aldrig still och suger på röttereller stenar( som numera är gröna ).

Lite besviken på dessa, de håller vattnet rent från alger men inte glas, stenar och rötter.

Rot är ett måste
Kommentar av: fille97 den 2007-06-07

Tänk på att ha en rot i akvariet till dessa fiskarna. I början hade inte jag det. Men när jag väll köpt och lagt i en rot, så märkte jag direkt hur mycket gladare de blev.

Super :D
Kommentar av: Ewe:D den 2007-04-14

jag har jusst varigt och köppt 3 st men tyverr så ä mitt akvarium nästan kliniskt rent så de finns inte en ända alglikande sak i burken :S
de första de gjorde va att leta rätt på utstömingen av pumpen och nu simmar de glatt alla tre fram emot strömmen och flyter tillbaka och så har de varit de närmsta minuterna. Hoppas att de inte dör :D

Super finna reckomenderas om man vill ha lite liv i akvariumet ( då menar jag inte att de är duma mot de andra utan att de simmar hela tiden och är alldrig still!!!)

de går i ett 75 L akvarium med en mal, 3 pansarmalar och 3 dvärgguramis, hoppas att jag ska kunna klämma in någon apistograma art :D

Mycket vilt över dom
Kommentar av: Hynt den 2006-05-29

Påminne mycket om hajar.. nåja ska inskaffa mig ett gäng sådana här fredliga så dom ska nog komma övens med mina endlers.. :P

känsliga små rackare!
Kommentar av: kramMiiis den 2004-09-19

Köpte mina för ett par veckor sedan.. Och de är döda allihopa. första dagen så simmade de som galningar och rensade alger.. sen blev de mer och mer slöa tills de dog.. hade nogrann koll på vattenvärdena men det hjälpte inte..

Radera din kommentar
Modiga små krabater
Kommentar av: Lubbe den 2004-06-04

Jag köpte 3 st otocinclus i dag (släppte i dem för ca 3 h sedan). De är jättemodiga små fiskar! Mina är ca 1,5 cm långa men är inte alls rädd för de andra fiskarna som är mer än dubbelt så stora! När jag släppte i dem så var de först lite rädda och gömde sig i ca 2-3 min. Sedan var det full fart på dem! Nu äter de alger utan att kunna sluta! De är helt klart mitt bästa köp än så länge, och ändå har jag bara haft dem i några timmar!

Radera din kommentar
Söt fisk...!
Kommentar av: Balder den 2004-04-27

Jag köpte 3 st Otocinklus nyss och de hör redan till mina favoriter. De äter mina alger i en rasande takt så nu är det snyggt och prydligt i akvariet... =>

Radera din kommentar
Duktiga!
Kommentar av: ViZiR den 2003-12-31

Jag har köpt 3 st, mina första fiskar...
Dom är väldigt blyga första dygnet, men sedan glider dom runt på rutorna och suger.....
Väldigt 'sugna' på alger! :P

Radera din kommentar
missnöjd!
Kommentar av: zingo_boy den 2003-09-03

jag har 2 st. väldigt besviken på dom! min röda stenar är numera gröna! vallisnerian är mera grå än grön, p.g.a. alger. inte alls bra algätare, speciellt ine mina!

Radera din kommentar
Grymt bra
Kommentar av: Sopskaftet den 2003-08-22

Dom äter nästan helatiden

Radera din kommentar
Trevlig fisk
Kommentar av: krba40 den 2002-09-11En riktigt trevlig och pigg bekantskap.
Jag har nu totalt åtta stycken. Har aldrig haft några problem med dem. De äter mycket alger snabbt.
Jag släppte i två st i ett 54L med tämligen mycket alger på rutorna. Den burken var kristallklar morgonen därpå.

Man bör ha fler än en då de trivt bäst i stimm.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information