Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Otocinclus macrospilus

Dvärgotocinclus


Vetenskapligt namn:
Otocinclus macrospilus
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Dvärgotocinclus
Ursprung:
Peru
Foto © David Sands
Växtätare. Alla "Otocinlus" är utmärkta algätare för det lilla akvariet. Det är absolut nödvändigt att de får vegetabiliskt foder och det räcker inte bara med de alger som finns i akvariet utan också t.ex. frysta gröna ärtor (tinade) och vegetabiliskt tablettfoder, men detta kan med fördel kompletteras med smått fryst foder.
Arten är yngelvårdade och det är honan som har hand om skötseln. I akvarium lägger de 10-70 ägg som oftast placeras på någon akvarieruta eller på ett blad där de sedan kläcks efter ca. 3 dygn.
De är mycket fredliga och bildar gärna små stim. De passar utmärkt i mindre sällskapsakvarier ihop med andra små och fredliga fiskar. Om den inte får tillräckligt med grönfoder kan de ge sig på finbladiga växter. Akvariet skall vara inrett med växter och en del rötter och ha en relativt stark vattencirkulation.
Vuxna hanar har en mer utdragen genitalpapill och förstorade odontoder på analfenan. Honorna är något rundare.
påminner mycket om O. vestitus men det som skiljer dem är främst att den förstnämnda har en stor fläck vid stjärtfenans bas.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information