Zoopet
Otocinclus affinis
Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Otocinclus affinis
Dvärg-, guldotocinclus


Vetenskapligt namn:
Otocinclus affinis
Tidigare vetenskapligt namn:
Otocinclus cf. affinis
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Dvärg-, guldotocinclus
Ursprung:
Sydöstra Brasilien.

Foto © David Sands
Växtätare. Alla Otocinlus är utmärkta algätare för det lilla akvariet. Det är absolut nödvändigt att den får vegetabiliskt foder och det räcker inte bara med de alger som finns i akvariet utan också t.ex. frysta gröna ärtor (tinade) och vegetabiliskt tablettfoder.
I sin naturliga miljö är den allmänt utbredd i floder.
Den randiga otocinclusen är en substratruvare som placerar rommen på blad eller på akvarieglaset och sedan även vaktar den. Äggen kläcks efter 3 dygn.
De är mycket fredliga och bildar gärna små stim. De passar utmärkt i mindre sällskapsakvarier ihop med andra små och fredliga fiskar. Om den inte får tillräckligt med grönfoder kan den ge sig på finbladiga växter. Akvariet skall vara inrett med växter och en del rötter och ha en relativt stark vattencirkulation.
Vuxna hanar är mer långsträckta än honorna som är rundare. Fotot visar ett exemplar med skrämselteckning. Normalt så har den en tunn svart längsgående linje.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Jättenöjd!!!
Kommentar av: ab98 den 2010-03-27

Jag köpte 4st till mitt 52,5 liters hexagonkar och algerna är helt borta!!!
Den bästa algätande fisken jag vet!!!

Lättaste Otton att känna igen.
Kommentar av: Azur den 2003-12-22

Den här arten kan lätt skiljas från andra Otocinclus (t.ex. Otocinclus macrospilus, som oftast säljs som just Otocinclus affinis) på att den har ett litet utskott på iris som gör att pupillen inte är cirkelrund, på guldglansen, och på att den mörka linjen längs sidan (som normalt syns bättre än på den tydligen skrämda fisken på bilden) är mycket tunnare än hos andra Otocinclus.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund