Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Acanthicus sp. aff. adonis

Vitprickig taggmal, polkadot lyrstjärtspleco


Vetenskapligt namn:
Acanthicus sp. aff. adonis
Tidigare vetenskapligt namn:
Acanthicus adonis
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Vitprickig taggmal, polkadot lyrstjärtspleco
Ursprung:
Norra Peru, ev. i Brasilien
Foto på fisken Acanthicus sp. aff. adonis Foto © Andreas Fröhlich
Allätare. I sin naturliga miljö äter den t.ex. växter, alger, frukt och små ryggradslösa djur. Lämpligt akvariefoder är vegetabiliskt foder kombinerat med djupfryst foder som Artemia, mygglarver, räkor, musslor och fiskkött).
Den vitprickiga taggmalen har inte odlats i normala akvarium, men en framgångsrik lek finns rapporterad från ett offentligt akvarium där de lekte i ett 55.000 liters akvarium. Föräldrarna var 55-100 cm och romkakan innehöll ca. 1000 ägg.
Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen och i skymningen. Fredlig, men stora hanar är revirhävdande mot hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar som bildar stora hålor samt ha en stark genomströmning.
Den vitprickiga taggmalen är som liten en hyfsad algätare. Den blir dock väldigt stor och är endast lämplig i mycket stora akvarier. Det är också enbart som ungfisk som den har de attraktiva vita prickarna, dessa mattas med tiden och fisken blir mer enfärgad.
Hanen har längre borst bakom gällocken och på de mycket robusta första ryggfensstrålarna.Ofta säljs arten i handeln som A. adonis. Denna art är inte alls så vanlig och de olika arterna kan skiljas genom att den sistnämnda som ung har något mindre och rundare prickar.

Medlemmarnas kommentarerVacker
Kommentar av: Thomas&Anna den 2007-01-20

Vi har haft våran nu i ett år är 20cm det tråkiga är att prickarna försvinner när den blir äldre

bland det coolare!
Kommentar av: selcomannen den 2007-01-19

köpte en idag. kan vara en av de coolaste malarna jag sett och hört talas om.. dock har jag hört storlek uppåt 100cm... hoppas fler köper denna underbara mal!

Vill ha!
Kommentar av: Nevinx den 2006-12-29

Skrev just att Pseudacanthicus leopardus är en av de vackraste malar jag sett, men den här är DEN vackraste någonsin! Såg en sådan i höstas hos killen jag handlar hos och föll som en fura, gissa hur mycket dreggel det ryms på golvet i en zooaffär????


Den här är drömfisken nr 1 och vore den inte så dyr hade jag köpt den då, men nu får jag snällt vänta tills jag dels har skrapat ihop pengar till att köpa den, dels tills jag får plats med mitt planerade malkar!

taggmal
Kommentar av: master den 2003-09-26

Hej jag har köpt en sån i gävle..
det är en snygg fisk.och väldigt dyr..
men en fin fisk

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information