Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Acanthicus sp. aff. adonis

Vitprickig taggmal, polkadot lyrstjärtspleco


Vetenskapligt namn:
Acanthicus sp. aff. adonis
Tidigare vetenskapligt namn:
Acanthicus adonis
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Vitprickig taggmal, polkadot lyrstjärtspleco
Ursprung:
Norra Peru, ev. i Brasilien
Foto © Andreas Fröhlich
Allätare. I sin naturliga miljö äter den t.ex. växter, alger, frukt och små ryggradslösa djur. Lämpligt akvariefoder är vegetabiliskt foder kombinerat med djupfryst foder som Artemia, mygglarver, räkor, musslor och fiskkött).
Den vitprickiga taggmalen har inte odlats i normala akvarium, men en framgångsrik lek finns rapporterad från ett offentligt akvarium där de lekte i ett 55.000 liters akvarium. Föräldrarna var 55-100 cm och romkakan innehöll ca. 1000 ägg.
Den är framförallt nattaktiv, men även relativt synlig under dagen och i skymningen. Fredlig, men stora hanar är revirhävdande mot hanar av samma art.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar som bildar stora hålor samt ha en stark genomströmning.
Den vitprickiga taggmalen är som liten en hyfsad algätare. Den blir dock väldigt stor och är endast lämplig i mycket stora akvarier. Det är också enbart som ungfisk som den har de attraktiva vita prickarna, dessa mattas med tiden och fisken blir mer enfärgad.
Hanen har längre borst bakom gällocken och på de mycket robusta första ryggfensstrålarna.
Ofta säljs arten i handeln som A. adonis. Denna art är inte alls så vanlig och de olika arterna kan skiljas genom att den sistnämnda som ung har något mindre och rundare prickar.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information