Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Peckoltia sp. 'L015'

Candy striped dwarf pleco, L015


Vetenskapligt namn:
Peckoltia sp. 'L015'
Tidigare vetenskapligt namn:
Peckoltia cf. vittata
Chaetostoma vittatus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Candy striped dwarf pleco, L015
Ursprung:
Brasilien: Rio Xingus nedre lopp
Foto © Kjell Fohrman
Allätare. Bör i akvarium ges en varierad kost som torr-, levande- och frysfoder. Den tar inte alger i akvariet.
Arten är relativt lättodlad och den är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Äggen (ca. 15-30) försvaras av hanen.
Den är skymnings- och nattaktiv. Fredlig, men hanar är något revirhävdande mot andra hanar av samma art och för att kunna ha två hanar i akvariet bör det vara något längre än vad som anges i artbeskrivningen.
Akvariet skall innehålla många gömställen gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor. Man kan också utan problem ha växter i akvariet eftersom dessa inte rörs. Arten kräver vissserligen inte stark cirkulation i akvariet, men de är ändå syrekrävande.
Könsmogna hanar har förlängda odontoder bakom gällocken, på bröstfenstrålarna samt på bakkroppens alla benplattor. Dessutom har den förtjockade övre ryggfenstrålen extremt kraftigt med borst.
Arten säljs ofta i handeln under namnet Peckoltia vittata men identiteten för denna art är mycket osäker och tills dess att detta är klarlagt är det bättre att kalla den för L015.
I Rio Tocantins finns en mycket likartad Peckoltia som också säljs som L015, men denna har något mer vågformade ränder.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information