Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Peckoltia sp. 'L015'

Candy striped dwarf pleco, L015


Vetenskapligt namn:
Peckoltia sp. 'L015'
Tidigare vetenskapligt namn:
Peckoltia cf. vittata
Chaetostoma vittatus
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Candy striped dwarf pleco, L015
Ursprung:
Brasilien: Rio Xingus nedre lopp
Foto på fisken Peckoltia sp. 'L015' Foto © Kjell Fohrman
Allätare. Bör i akvarium ges en varierad kost som torr-, levande- och frysfoder. Den tar inte alger i akvariet.
Arten är relativt lättodlad och den är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Äggen (ca. 15-30) försvaras av hanen.
Den är skymnings- och nattaktiv. Fredlig, men hanar är något revirhävdande mot andra hanar av samma art och för att kunna ha två hanar i akvariet bör det vara något längre än vad som anges i artbeskrivningen.
Akvariet skall innehålla många gömställen gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor. Man kan också utan problem ha växter i akvariet eftersom dessa inte rörs. Arten kräver vissserligen inte stark cirkulation i akvariet, men de är ändå syrekrävande.
Könsmogna hanar har förlängda odontoder bakom gällocken, på bröstfenstrålarna samt på bakkroppens alla benplattor. Dessutom har den förtjockade övre ryggfenstrålen extremt kraftigt med borst.
Arten säljs ofta i handeln under namnet Peckoltia vittata men identiteten för denna art är mycket osäker och tills dess att detta är klarlagt är det bättre att kalla den för L015.I Rio Tocantins finns en mycket likartad Peckoltia som också säljs som L015, men denna har något mer vågformade ränder.

Medlemmarnas kommentarerTrevlig gnagare
Kommentar av: kine01 den 2012-04-20

Har en hona som är minst 6 år gammal. Hon har gradvis bytt upp sig från ett 60 liters akvarium till ett 500 liters akvarium. Under resans gång har hon levt med många olika fiskarter och trivts med alla inklusive andra malar. Mycket snäll ganska skygg mal som inte syns särskilt ofta på dagen. Älskar att gnaga/raspa på trädrötter. Äter det mesta. Verkar inte bry sig om alger så rutorna bryr hon sig inte om däremot håller hon värmarna rena eftersom hon gillar att ligga på dem. Gillar ärtor och raspar gärna på bredbladiga svärdplantor.

Synd att så många är .sp
Kommentar av: Oregistrerade den 2009-03-10

Då peckoltior är så bra på att korsa sig med varandra...blir det många .sp

Många arter av släktet peckoltia är väldigt lika.
Ex L-103 & L-104.
De här "billigare" varianterna brukar ha tvärtom täckning med mörk grundfärg & tunna ljusare linjer, medan vittatan l-015 har en ljusare grundfärg.

Den viltfångade "äkta" L-015 är dyr. Men väldigt vacker.
Svenskodlade är billigare förstås,
men jag är lite orolig för inavel i det läget.

:) min clown pleco
Kommentar av: diskus-2 den 2004-07-23

min clown pleco är jätte fin den äter både tableter,diskusmix,rötter och alger. jag har väll haft tur att få en så mångsidig mal! :-)

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information