Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Sturisoma aureum

Jättegrenmal, jätte piskstjärtsmal


Vetenskapligt namn:
Sturisoma aureum
Tidigare vetenskapligt namn:
Loricaria aureum
Sturiosoma panamense
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Jättegrenmal, jätte piskstjärtsmal
Ursprung:
Colombia, Brasilien och Venezuela.
Foto på fisken Sturisoma aureum Foto © Mark Smith
Växtätare. Äter i huvudsak alger, men tar också fryst foder och frysta gröna ärtor (tinade).
Jättegrenmalen är substratruvare och lägger äggen på växter med långa blad eller på akvarieglaset. Äggen försvaras av hanen tills de kläcks.
Den är nattaktiv och fredlig (nästintill vek) även om hanar kan vara svagt revirhävdande mot andra hanar av samma art. Det brukar dock inte vara något större problem att hålla flera hanar ihop.
Det är mycket svårt att skilja könen åt innan de är lekmogna, då hanarna utvecklar lekborst på munnens sidor. Dessa kan dock tappas efter leken.
Akvariet skall innehålla många gömställen gärna i form av rötter och stenar som bildar hålor och ha en mycket stark genomströmning. Den passar utmärkt i ett sällskapsakvarium med växter och med fredliga, lugna och inte alltför stora fiskar. Den kan utveckla förlängda stjärtfenor som är nästan lika långa som dess kropp.

Medlemmarnas kommentarerOdling
Kommentar av: bigRobert den 2013-03-06

De är oerhört lätta att få att lägga ägg, har de väl börjat så lägger de ägg nästan hela tiden. Problemet ligger i att få de små att överleva då de är oerhört känsliga.

Yngel
Kommentar av: icejoy den 2008-04-25

Min bror har två av dessa malar och hade sån tur att det var en hona och en hane. Nu har dom fått små yngel. 26 ägg var där och nu är dom en vecka gamla. Jätte söta. Trodde det skulle vara svårare att få dom att yngla av sig.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information