Artakvarium - killis

Artakvarium - killis

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Att starta upp ett artakvarium med killifisk kan vara ett givande och spännande projekt för både nybörjare och erfarna akvarister. För att skapa det perfekta hemmet för dina killifiskar börjar du med att välja en lämplig storlek på akvariet. Killifiskar är små och de flesta arter trivs i akvarier omkring 40-60 liter. Dock kan vissa större arter kräva större utrymme, så se till att undersöka din specifika art innan du köper akvariet. Akvariet bör ha en täckt glas- eller plastskiva på toppen för att förhindra att fiskarna hoppar ut.

Två hanar som spänner fenorna.  Chromaphyosemion bitaeniatum är en underbart vacker fisk. Foto: Sonja Cygel.

För att skapa en naturlig miljö i ditt akvarium bör du använda sand eller fint grus som underlag. Plantera gärna rikligt med levande växter, som Java-mossa och Anubias, för att ge fiskarna gömställen och skydd. Rötter och kokosnötsskal kan också bidra till en naturlig inredning och erbjuda ytterligare gömställen.

För att upprätthålla en stabil miljö i ditt killifiskakvarium behöver du installera rätt utrustning. Detta innebär att du behöver ett inre eller yttre filter som säkerställer god vattenkvalitet och cirkulation, en akvarievärmare för att hålla vattnet vid en konstant temperatur som passar din specifika killifiskart (oftast ligger den optimala temperaturen mellan 22-26°C) och LED-akvariebelysning som ger fiskarna och växterna den rätta ljusmängden.

Innan du introducerar dina killifiskar i akvariet, måste du låta det komma i biologisk balans i 4-6 veckor. Detta innebär att du bygger upp nyttiga bakterier som bryter ner avfall och håller vattenkvaliteten på en optimal nivå. Testa vattnet regelbundet för att kontrollera halterna av ammoniak, nitrit och nitrat.

När akvariet är redo och vattenkvaliteten är god, är det dags att välja och introducera fiskar. Se till att köpa friska och aktiva killifiskar från din zooaffär och akklimatisera dem för att undvika stress eller skador på fiskarna. När dina fiskar är etablerade i sitt nya akvarium, är det viktigt att erbjuda dem en varierad kost som innehåller levande eller fryst mat, såsom daphnia och mygglarver, samt högkvalitativt flingfoder eller pellets.

För att bibehålla en bra miljö för dina killifiskar är det nödvändigt att kontrollera vattenkvaliteten regelbundet. Testa vattnet för att säkerställa att halterna av ammoniak, nitrit och nitrat är låga och att pH-värdet ligger inom det rekommenderade intervallet för din art, vilket vanligtvis ligger mellan 6,0 och 7,5. Utför regelbundna vattenbyten, vanligtvis 25-30% av vattnet varannan vecka, för att minska avfall och hålla vattnet rent.

Följer du dessa tips kan killifiskarna frodas och visa upp sina extremt vackra färger. Att ha ett artakvarium med killifisk är ett spännande och givande projekt som ger dig möjlighet att lära dig mer om dessa fascinerande fiskar och deras unika livscykel. Med rätt planering, tålamod och omsorg kommer du att kunna njuta av dina fiskar.

 

Steg för steg hur du kan sätta upp ett akvarium med killis.
Underbart vackert akvarium

 




Första sidan Akvarieguide Opublicerad