Ingo Seidel - expert på malar

Ingo Seidel - expert på malar

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Infon nedan har skrivits av Kjell Fohrman som dessutom har översatt svaren till svenska.
Fotona är klickbara till större format (gäller enbart Goldmedlemmar).
Eventuella diskussioner om artikeln kan ske i denna forumtråd  

 Ingo_in_Thailand.jpgInfo om Ingo: Ingo Seidel föddes 1967 i Delmenhorst, Tyskland. Han skaffade sig en utbildning som matematisk och teknisk assistent och kom att att jobba med simulationsteknik och utveckling av mjukvaror.
Redan som barn (se nedan) skaffade han sig sitt första akvarium och akvarieintresset har hållit i sig alltsedan dess. Från början var hans stora intresse ciklider från Sydamerika, men sedan gled det allt mer över på malar och då alldeles speciellt för arterna i familjen Loricariidae, men hans akvarieintresse är ganska brett. Han har ockå odlat mängder av olika fiskarter.
2001 fisk han jobb som vetenskaplig medarbetare hos fiskgrossisten Aqua Global i Seefeld nära Berlin och den anställningen har han kvar.
Genom årens lopp har han medarbetat i många akvarieböcker. Mest kända av dessa är säkerligen de bägge praktverken "Wels Atlas" som han skrivit tillsammans med sin gode vän Hans-Georg Evers. Ingos senaste bok (mars 2008) är "Back to Nature guide om L-malar" som bl.a. också tryckts på svenska, norska och finska.
Genom årens lopp har han också hållit hundratals med föredrag och skrivit ännu fler artiklar för akvarietidskrifter där han också ingår i redaktionen för några stycken.
Han har också genomfört många resor till fiskarnas ursprungliga miljö där han har kunnat observera deras naturliga beteende och livsvillkor. Ingos kan med fog anses vara en av världens främsta experter på malar.

 

Frågorna till Ingo har ställts av Zoopet Gold medlemmar:

Fråga från Vic: Hur startade ditt akvarie/mal-intresse?
Min far har alltid haft ett sällskapsakvarium och jag har även alltid varit djurintresserad. Så akvarientresset kommer från min far och jag fick mitt första akvarium när jag var 6 år gammal. 

Fråga från Amaro: Vad har du själv för malar, och varför just dessa?
Jag har ungefär 40 akvarier som varierar i storlek mellan 45 och 450 liter. I dessa har jag olika typer av malar som L-plecos, piskstjärtsmalar (typ Sturisoma), Corydoras, "trämalar" (typ Trachelyopterichthys). Med andra ord har jag ett mycket brett malintresse, men just dessa grupper är de jag är mest fascinerad av. 

Fråga från admin: Vilken mal är din personliga favorit och varför?
Det kommer nya favoriter hela tiden, men för tillfället så är det Corydoras boesemani som jag fick med mig hem när jag besökte Surinam alldeles nyligen. Jag har också redan lyckats odla arten.

 

 

 Hypancistrus_zebra_-drd.jpg
Urotningshotad.

 

Fråga från Petnym: Vad tror du om utvecklingen i Sydamerika med människans påverkan med dammbyggen och liknande och malarnas framtid i floder som tex Rio Xingu, dels i det vilda, men också i vår hobby?
Det stora byggena av kraftverksdammar, som t.ex. planeras i Xingu-området i Brasilien, kommer definitivt att starkt påverka regionens fiskfauna. Många arter kommer antagligen att klara sig i den stora sjön, men åtskilliga arter (t.ex. zebra plecon) tror jag kommer att dö ut när detta projekt realiseras. Om deras habitat förstörs så finns det inget som kan rädda dessa fiskar. På lång sikt finns även risken att de försvinner från hobbyn.

Fråga från uffe: Jag undrar hur mycket du tror är oupptäckt (av malar) i dom Sydamerikanska floderna (ev framtida nya sorter)?
Det är mycket svårt att uppskatta, men jag skulle tro att 10 till 20% fortfarande är oupptäckta.

L333_L066_x4_jpg_ny2.jpgFråga från Mazzi: Vilka malar har jag (se foto)?
Det är mycket svårt att artbestämma Hypancistrus i denna grupp enbart genom att titta på enstaka exemplar, detta eftersom de inom arten är extremt variabla.
De 2 till vänster och den nederst till höger kan vara L066 eller L399/L400. Fisken uppe till höger ser mer ut som L333. Tyvärr kan jag inte ge dig något mer exakt svar.

Fråga från Bertelsen: Hvordan stiller du deg til systematikken som Armbruster presenterte i 2004, og hva er du eventuelt mest uenig i?
Det finns två sorters iktyologer, "splitters" och "lumpers". En bra iktyolog borde, enligt min mening, ligger mitt emellan dessa. En "splitter" beskriver en ny art bara bara utifrån det kriterie att en fisk har en prick mer än en annan. Armbruster är ett exempel på en "lumper", detta pga att han inte ens accepterar en ny art eller släkte ens när alla med blotta ögat kan se tydliga skillnader mellan dem.
Man kan dock inte påstå att Armbruster har fel, detta eftersom det inte finns någon som är rätt eller fel inom systematiken utan bara olika synpunkter. Jag anser också att de flesta släkten och arter som Armbruster synonymiserat är giltiga.

 

 

 1319.jpg
Idag ovanlig i handeln.

  Fråga från Azur: Hur är det egentligen med Blue Eyed Pleco, Panaque cochliodon? Är den utrotad eller är den bara svårinsamlad pga gerilla i området där den lever?
Samma problem gäller för Panaque cochliodon som för Sturisoma festivum. Den senare återfinns inte heller vildfångad i handeln nu för tiden, bara S. aureum.
Bägge arterna återfinns i huvudsak i Colombias norra del och detta område kontrolleras, som du skriver, av gerillan och är därmed svårtåtkomliga. Då och då förekommer enstaka exemplar i handeln, men de är då enormt dyra.

Fråga från lillfrasse: Om man vill odla malar vilken grupp/arter tycker du man skall rikta in sig på?
Svårt att säga, nästan alla malar kan odlas i akvarium. Vilken man skall odla beror på hur akvariet ser ut, vilka man kan få tag på och framförallt på vilka malar man är intresserad av.
Av naturliga skäl så är det ofta något lättare att odla de mindre arterna, men jag uppmanar dig att läsa igenom den nya Back to Nature-boken, välja ut de arter som passar dig bäst/du tycker är snyggast och göra upp en önskelista och försöka skaffa några av dom.

Fråga från lillfrasse: Upplever du någon skillnad i kvalitet på Vf gentemot odlad fisk. Motsvarar det oftast högre priset på VF fisk alltid en högre kvalitet?
Nej, absolut inte. Bra odlare har också mycket hög kvalitet på sina fiskar, men kvalitén är i hög grad beroende på hur bra odlaren är.

Chaetostoma_milesi.jpgFråga från Kimra: Jag har ett par Chaetosma milesi som jag ska försöka odla. Den största/störste är ca 8 cm den mindre är ca 6-7 cm, är de könsmogna?
Nej, de behöver bli något större innan man kan se könsskillnaden på dom. Om du redan kan se könsskillnaden (hanar har ett bredare och längre huvud, samt längre bukfenor) då är de könsmogna.

Fråga från Kimra:  Hur skall ett odlingsakvarium för C. milesi se ut?
Jag föredrar fin sand och många stenar eftersom de gräver ut grottor under stenarna. De skall också ha starkt strömmande vatten.

DSC00721_3.jpg

 

Fråga från Morgan 71: Vad är detta för mal (han är ca 12 cm lång)?? Är det möjligen en L-180?
Jag tycker mest att det liknar den Ancistrus-art som i handeln säljs med 3 olika L-nummer (L071, L181 och L249). Ynglen till dessa har vita sömmar på rygg- och stjärtfenan.    

 

Fråga från Bertelsen: Når kan vi vente Wels Atlas2 oversatt til engelsk?
Översättningen av Wels Atlas 3 till engelska är precis klar. Nu behöver jag gå igenom boken och föra in de ändringar i systematiken som har skett, och dessutom lägga till en del information o.s.v.
Jag tror dock att den först kommer att publiceras under 2009. 

  swedish-frontpage.jpgFråga från Petnym - Vad är du mest nöjd med i den nya Back to Nature L-mals boken? Är det något du skulle vilja haft med men inte kunnat?
Kjell har låtit mig ta med allt som jag velat ha med. Dock så har utrymmet av naturliga skäl varit begränsat jämför med t.ex. de jättestora "Wels-atlas"-böckernas, så jag har varit tvungen att något korta ner artinformationen. Men jag tycker att relationen mellan bokens storlek och den information som ges gör boken mycket prisvärd.  

 




Första sidan Akvarieguide Opublicerad