Bli medlem på Zoopet

Text och foto: Marcus Andersson


Uppmätning och tillskärning av styroliten för att få rätt storlek. I mitt fall 200*60cm.


För att få stabilitet så limmar jag de olika lagren omlott.


Rejält med silikon mellan lagren!


När silikonet torkar är det bra att ha tyngd på så att ev. luft pressas ut.


I det här hörnet kommer det att vara slangar till ytterfilter och doppvärmare. Det är bra att ta till ordentligt med utrymme om man vill lägga till fler pumpar eller ska ner och jaga vilsekomna yngel.


Nu har karvningen börjat. Jag använde rakbladskniv, gaffel, morakniv och såg. Det är inget man gör om man har en känslig sambo eller nyfiken hund för det blir små styrolitbitar i hela lägenheten. 


Nu har jag kommit halvvägs och på vissa ställen börjar det ju faktiskt att likna stenar.I det här hörnet ska det sitta två stycken cirkulationspumpar. Jag har inte sågat ända ner för att det ska vara lättare att rengöra och för att istället få utrymmet under till fiskarna i karet. Men även här är det rejält tilltaget ifall man vill byta till större pumpar.


Nu är karvandet klart!


Nu har jag gått över bakgrunden med en värmepistol. Den blåser undan små styrolit bitar och smälter fast de som sitter lite löst. Det går även att jämna till kanter.


Så här ser den ut uppifrån. De "stenar" som går ut längst består av nästan tre lager styrolit (dvs. tre dm). Jag gjorde dem så stora för att skapa skuggor och på så sätt få ett bra djup i bakgrunden. 


För att få ned bakgrunden i akvariet delade jag den i fyra delar.


Nu är den på plats och den verkar ju passa ganska bra.


Jag använde tre olika färger på pigmentet. En grön-brun blandning på "stenarna" och svart i springorna.


Jag köpte fint byggspackel och gjorde blandningen ganska lös för att det skulle vara lättare att forma den runt styroliten. Jag hade färg i redan från första lagret och ifall man nu skulle missa en fläck med de övriga lagren så syns inte det.


Nu är det klart! Jag körde tre lager cement och lät det torka ca 2-3 timmar mellan varje lager.


Efter att ha rengjort glaset med aceton är nu bakgrunden på plats i akvariet. Skarvarna mellan de olika delarna silikonade jag först ihop och sedan lade jag på ett tjockt lager med svart cement.


Så här blev resultatet. För att göra det så naturtroget som möjligt har jag försökt att hitta stenar som liknar färgen på bakgrunden.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik