Hygrophila

Hygrophila polysperma

Indisk Hygrophila


Vetenskapligt namn:
Hygrophila polysperma
Familj:
Acanthaceae
Handelsnamn:
Indisk Hygrophila
Utbredning:
Sydöstra Asien
Egenskaper:
Passar i diskusakvarium, Alghämmande växt
Foto på växten Hygrophila polysperma Foto © Tropica
Hygrophila polysperma är en av de allra bästa och lättaste akvarieväxterna. Den är idealisk att ha med i akvariet från starten, detta eftersom den är mycket snabbväxande och därmed utgör ett effektivt hinder för att alger skall kunna ta överhanden i akvariet. Det enda man bör tänka på är att den växer så snabbt att det finns en risk att den kväver andra växter. Därför kräver den en del passning och man får se till att knipsa av skottspetsarna.
Normalt är bladen lansettliknande, ljusgröna, 2-4 cm långa samt ca 1cm breda med en trubbig spets. Formen och färgen på bladen varierar en hel del beroende av hur stark belysning man har över akvariet.
Förökning sker genom sticklingar, efter beskärning sidoskott och förgreningar.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerIngen favorit i växtakvariet
Kommentar av: Fiskburken den 2020-04-10

Denna växt kan potentiellt bli väldigt ful i dåligt ljus eller när det vuxit över sig själv, både pga. döende blad och luftrötter som växer i alla riktningar. Skall man ha den bör man sätta den längst bak i akvariet så att enbart de vackra topparna syns (de växer gärna över vattenytan dessutom), eller så måste man ansa den jätteofta.

På plussidan växer den snabbt och är tålig, men det finns vackrare växter med dessa egenskaper tycker jag.

Ogräs
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-05

Jag måste säga att jag avskyr denna växten... jag köpte en bunt stänglar som såg riktigt tråkiga ut, men de hämtade sig och växer som ogräs, jag hinner knappt rensa i takt med att den skjuter i höjden.
På så vis är det en väldigt billig och tacksam växt att ha - ovärderlig att cykla kar med!
Kräver väldigt lite - får den bra ljus och en gnutta näring har man snarare problem med att den växer för mycket.

Men jag tycker nog i ärlighetens namn att den är rätt ful och intetsägande så vid nästa rensning åker all Polysperma ut.

Snabbväxare
Kommentar av: Sofios den 2013-06-14

Växten har en otrolig växthastighet! Det går att se skillnad dag från dag.

En personlig favorit
Kommentar av: Ale22 den 2013-02-19

En av mina absoluta favoriter, tålig som få och växer riktigt bra. Man får bara se till att hålla efter den. Har inte haft några problem med att räkor eller fiskar äter av den. En växt som bör finnas i de flesta akvarier tycker jag.

Kommentar av: ab98 den 2012-01-09

Köpte fisk och efter en vecka så hade jag en liten sån här i karet :D
Snabbväxande och ganska tålig växt

Nöjd!
Kommentar av: KaOl den 2011-05-27

En mycket bra växt. Andra nättare växter vi haft har räkan och fiskarna bitit sönder, men denna har de inte ätit alls. Samt växer den mycket fint och är väldigt vacker också. :) Rekommenderar varmt :)

Bra!
Kommentar av: O-Jonsson den 2011-02-03

Köpte några skott på internet under vintern som var så gott som döda när jag fick dom, efter en månad får jag ansa minst en gång i veckan! Skjuter skott och växer på längden hela tiden

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information