Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Clea helena

Snäckätande snäcka


Vetenskapligt namn:
Clea helena
Familj:
Buccinidae
Handelsnamn:
Snäckätande snäcka
Utbredning:
Thailand, Indonesien, Malaysia
Foto på skaldjuret Clea  helena Foto © Erika Lindgren
Carnivor (köttätare) och omnivor (allätare). I akvarium äter den främst andra snäckor (en snäcka per dag) men de tar också annat foder.
Om man är ute efter en art som kan hålla efter snabbreproducerande snäckarter som Melanoides tuberculatus och Physa sp. så passar denna art utomordentligt bra. I naturen återfinns arten oftast i snabbflytande vattendrag.
Denna art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit och den reproducerar sig relativt långsamt. Äggen placeras ett och ett på en stabil yta som en sten eller en rot. Så snart de har kläckts (i regel efter 3-4 veckor) så försvinner de ner i bottenmaterialet (som bör vara sand) och det tar sedan ofta flera månader innan man får se dem igen.
Arten kan utan problem hållas i ett vanligt sällskapsakvarium och den kan hållas ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare). Små räkor och även stora när de ömsar skal ligger i farozonen för att bli uppätna av denna art.

Medlemmarnas kommentarer"Städpatrull"
Kommentar av: Ryskbompa den 2013-01-09

Jag har problem med snäcker i karet, så jag skaffade mig 7 stycken av dessa å nu efter 1-1,5 månad är det bara ett fåtal småsnäcker kvar. Skönt! och Snyggt! men min giganstiska städpatrull är borta. Fråga är ju om det är bra eller dåligt.

Riktigt bra och snygg snäcka dehär.

MVH Rikard

Kanon snigel!
Kommentar av: robbanbobban den 2011-04-01

Har 2 utav dessa, köptes in p.g.a problem med små sniglar i karet vilka försvann snabbt efter att dessa hade inhandlats.

Så rekommenderas varmt om du har problem med små sniglar i karet!

Fin snäcka
Kommentar av: fixiwe den 2011-03-10

En fin snäcka som åt upp mina malaysiska sandsnäckor. Dessa ville jag ha kvar så jag lämnade Anetome helena i djuraffären.

snäckan
Kommentar av: Ante11 den 2011-03-08

Hej jag tycker denna snäckan är jättebra den äter upp några andra snäckor varje dag.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information