Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Physa sp.

Blåssnäcka


Vetenskapligt namn:
Physa sp.
Familj:
Physidae
Handelsnamn:
Blåssnäcka
Utbredning:
Europa, men den är allmänt spridd också på andra ställen
Foto på skaldjuret Physa sp. Foto © Jens Andersson
Omnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta (inkl. alger) och de behöver inte matas med speciellt foder.
Arten är en hermafrodit och den är mycket produktiv. Äggen (3-30 st) placeras i en transparant "påse" på en ruta, växt, rot eller liknande.
Arten fungerar som en städpatrull i akvariet eftersom den t.ex. äter foder- och växtrester, men ibland kan det bli alldeles för många av arten och orsaken till det är att akvariet sköts dåligt (övermatning, felaktig (för fiskarna) mat, vattenbyten sköts dåligt, dålig filtrering etc.) och det bästa sättet att komma tillrätta med detta är att börja sköta akvariet bättre. Om man vill minska antalet så kan man manuellt sortera bort dem eller ha snäckätande fiskar (t.ex. vissa botior och kulfiskar) eller snäckätande snäckor (Anentome helena) i akvariet. Man skall inte använda snäckdödande preparat eftersom de tar livet av samtliga snäckor och när alla dör och samtidigt ruttnar så är risken stor att vattnet blir dåligt och fiskarna dör.
Man kan hålla arten i ett sällskapsakvarium.Av denna snäcka förekommer det flera olika arter som kan vara lite olika färgade (det finns även individuella skillnader) och dessutom blandas ofta de olika arterna ihop.

Medlemmarnas kommentarerFenomenal algätare
Kommentar av: makro den 2012-09-20

Jag hade dessa i ett kar först och märkte att det var renare från alger än de andra två. Sedan jag släppt i snäckorna i de andra karen så tog det inte lång tid förrän algerna var borta. Nästan för bra. Bästa städarna man kan ha :)

kan äta växter
Kommentar av: freddi36 den 2011-03-30

kan om det inte finns tillräckligt med mat eller om man har känsliga växter i akvariet ge sig på och äta av dessa. - det blir som små hål i bladen där de har ätit.
annars bra städare och förökar sig mycket fort.

missuppfattad
Kommentar av: Tour den 2011-03-21

En utomordentligt bra städare, har den just nu i ett Tanganyikakar där den får gå och hålla efter alger. trevlig liten snäcka som är lätt att hålla efter i antal om dom blir för många, tyvärr anses både denna och posthornsnäckan ofta vara ohyra.

Lättodlade
Kommentar av: VisualDarkness den 2011-03-20

Dessa små saker kastar jag i alla mina kar och de överlever även att vara i sista slurpen i en vattenbytes hink i veckor. Extremt uppskatad levandeföda åt dvärgbotior!

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information