Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Planorbella duryi

Posthornsnäcka, seminoles/liten posthornsnäcka


Vetenskapligt namn:
Planorbella duryi
Familj:
Planorbidae
Handelsnamn:
Posthornsnäcka, seminoles/liten posthornsnäcka
Utbredning:
Amerikanska kontinenten
Foto © Sonja Cygnel
Herbivor (växtätare) och omnivor (allätare). I akvarium äter den en del alger men även detrit och andra slaggprodukter i akvariet.
I naturen återfinns arten oftast i ganska långsamflytande vattensamlingar.
Arten är egentligen både enkönad och tvåkönad. Dvs de kan para sig med varandra samtidigt som de också kan befrukta sig själva. Efter en parning läggs dock klart fler ägg än efter en självbefruktning. Efter befruktningen placeras äggen (10-50 st) på glaset, en växt eller en inredningsdetalj där de utvecklas under ca. 1-2 veckor. I akvarium förökar de sig ganska snabbt och om akvariet är dåligt skött kan de "invadera" akvariet.
Arten andas med hjälp av lungor och måste därför kunna komma upp till vattenytan. Den kan utan problem hållas i ett vanligt sällskapsakvarium ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare), snäckor, räkor etc. Den kan dock vara lite svår (speciellt om man har många posthornssnäckor i akvariet) att hålla ihop med äppelsnäckor då de kan krypa innanför skalet på dessa.
Av denna art förekommer det flera färgvarianter. Dessutom finns det en hel del frågetecken för det vetenskapliga namnet eftersom det dels förekommer många olika Planorbella-arter och även många korsningar mellan dessa olika arter och färgvarianter. Därför är det nästintill omöjligt att artbestämma de olika arter/varianter som förekommer i akvariehandeln.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information