Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Melanoides tuberculatus

Malaysisk sandsnäcka, malaysisk trumpetsnäcka


Vetenskapligt namn:
Melanoides tuberculatus
Familj:
Thiaridae
Handelsnamn:
Malaysisk sandsnäcka, malaysisk trumpetsnäcka
Utbredning:
Asien, Afrika och Sydamerika: Även inplanterad i södra Europa, USA etc.
Foto på skaldjuret Melanoides tuberculatus Foto © Jens Andersson
Omnivor (allätare) och carnivor (köttätare). I akvarium är de inte kräsna utan äter det mesta och de behöver inte matas med speciellt foder.
Arten är hermafrodit (dock ej tvåkönad utan honan kan befrukta sig själv) och varje hona kan producera 1-3 ungsnäckor i veckan.
I akvariet lever den dagtid oftast nedgrävd och den fungerar som städpatrull i akvariet då den äter foderrester etc. på och i bottenmaterialet. Den luckrar också upp upp bottenmaterialet och förhindrar att detta klumpas ihop. Då den är ett nyttodjur bör man ha den i akvariet.
Ibland kan det bli för många av arten och orsaken till detta är dålig akvarieskötsel och det bästa sättet att rätta till detta är att börja sköta akvariet bättre. Dock bör man vara medveten om att när akvariet då börjar skötas bättre blir det dåligt med mat för snäckorna och de kommer då att även dagtid i stora mängder krypa upp ur bottenmaterialet. Då är det bästa att manuellt plocka bort dem eller att ha snäckätande fiskar (t.ex. vissa botior och kulfiskar) eller snäckätande snäckor (Anentome helena) i akvariet. Man skall ej använda snäckdödande preparat då de tar livet av samtliga snäckor och då alla dör och ruttnar samtidigt är risken stor att vattnet blir dåligt och fiskarna dör.Det finns flera olika färgvarianter av arten.

Medlemmarnas kommentarersuperbra städare
Kommentar av: freddi36 den 2011-06-15

dom äter all skit på botten så jag har inte behövt städa på botten sen jag fick dom. dom syns knappt på dagen förutom några som är uppe och kryper omkring. dom andra ligger nere i sanden och sover.

Äter cyano
Kommentar av: Jens A. den 2011-03-02

Sandsnäckor är ett av få djur som dessutom äter cyanobakterier, enligt erfarenheter folk på zoopet har haft. Har själv aldrig iakttagit det, dock.

Kanonbra nyttodjur
Kommentar av: hannesc den 2011-03-02

Fick med 2 st när jag köpte en växt en gång.
Nu är det säkert runt 600 st i karet på 350L

Jättenöjd med dom! använder ju blästersand som substrat och det har ju en tendens till att bli ordentligt packat, men snäckorna luckrar upp jättebra! Bottnen alltid ren! Behöver aldrig slamsuga!

/hannesc

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information